Tomáš Pádivý píše:
Pěkný den všem.
Po příjezdu z odpolední jsem celou dobu věnoval čtení tohoto vlákna. Vzhledem k tomu, že jsem také ekzematik s AE od narození a vzhledem k tomu, že dobře vím, jak nesnesitelný je život s ním (je mi již 35 let), rozhodnul jsem se napsat některým z vás mé osobní postřehy k tomuto onemocnění, které vám třeba mohou pomoci. Pouze ve zkratce napíši, že v dětství jsem měl ekzém velmi rozsáhlý a pamatuji si třeba doby, kdy mě maminka drbala, abych "mohl" napsat úkol.. Dneska, musím zaklepat, mám exzém čistě na rukách až za zápěstím a občas kolena, které se nejvíce třou o kalhoty. Takto to mám již několik let s občasným místním zhoršením podle ročního období. Přesto bych tento stav rád dostal do fáze 100 procentního uzdravení. Nicméně k tomuto kroku se teprve chystám. Tyto stránky jsem prvně viděl 2.1.2015. a to pouze z důvodu pátrání po informacích o rakovi. Chci tím říci, že do dnešního dne jsem nenastolil žádnou kúru (od doby dospělosti), proto si myslím, že by se tyto postřehy mohli hodit hlavně těm, co nemají ekzém v takovém klidu, jako já. A zároveň tím vůbec nechci říci, že nemá smysl nějakou kúru dělat. Evidentně má, pokud naše těla reagují tímto onemocněním. Ale než se nám to povede pár postřehů z mé strany.
- Je zcela jasné, dokud se toho nezbavíme úplně, že svědit nás to bude pořád, takže jako je pro tělo nezbytné udržovat dokonale pevné pH krve, je pro ekzematika nutné dokonale dodržovat hygienu a to hlavně za nehty! Jako příklad důslednosti, oloupu si pomeranč a jakmile jej dojím, jdu si štávu a zbytky kúry za nehty okamžitě umít.. Někdy si to člověk vždy neuvědomí, ale jakmile se přistihnete, že se nějak moc drbete, okamžitě do koupelny. Jakmile ty rány něčím zanesete, jenom prodlužujete jejich drbání a potřebu drbání a jdete do spirály.
- Nehty zarovnávat 2 x týdně až k polštářkům. Po ostříhání jdu hned opět pořádně vydrhnout prsty pod nehty.
- Na ekzém jsem od dospělosti přestal používat masti, co mi psali doktoři a používám modrou indulónu, která mi nejlépe promastí pokožku, jak potřebuji. Cítím, že je kůže dlouho pružná a nestahuje to. Určitě v ní bude nějaký sajrajt, ale sedí mi nejlépe a celkem rozumně vydrží a ještě je rozumně drahá. Udržovat v teplém prostředí. Jakmile bude dlouho na nějakém mrazu, její obsah se rozdělí na olej a zbytek a je pak nepoužitelná.
- Jako mýdlo používám Seacare s přísadou soli z Mrtvého moře. Modrá krabička, cena kolem 40 Kč a určitě jí mají v Teta drogériích. Teď jsem zkusil pH a má to 9! podle obyč papírků se stupnicí 0-12. Ta cena zní až moc hezky, ale opravdu jsem maximálně spokojen.
- V dětství jsme zkoušeli nějaké olejíčky do koupele, ale nikdy mi to moc nesedělo, nakonec se pouze sprchuji, i když jsem se tady dočetl, že to tělu spíše ubírá energii. Ale vysedávání ve vaně už prostě nedělám. Teď mám v plánu koupit si filtr na sprchu v hodnotě 1500 Kč kvůli chloru, tak uvidím, možná by se potom i koupel dala provozovat. Zatím jsem cíleně nehledal, narazil jsem na jeden na zivavoda.cz výdrž na 20 000 litrů. Chlor prý vysušuje pokožku..
- Každý druhý den výměna prostěradla, povlečení jednou do týdne, někdy dvakrát.
- Jednou za 14 dnů vysátí postele.
- Pokaždé, když jsem se nechal zlákat koupelí v přírodní vodě, naběhl jsem si a třeba měsíc se jedné takové koupele zbavoval!! Přestože jsem se ihned z vody šel osprchovat. Když už, tak pouze bazén. Přehnaný chlór je také neřád, ale pořád lepší, než živé bakterie.
- Voda je náš nepřítel, ale i přítel. Pokud se po ránu neopláchnu a pouze se namažu na "starou" "neoživenou" pokožku, má to tendeci svědit. Oplachuji si obličej, krk, ruce od předloktí dál a kolena a podkolení jamky.
To je asi vše, co mě napadá. Některé věci mohou být až zcela jasné, ale je lepší být za blba, než nezkusit pomoci.
Ještě napíši, že mé stravování je prostě klasické pečené a vařené. Bohužel, jak jsem zjistil, nic pořádně zdravého. Toto chci změnit. Jen na to chci jít pomalu, protože vidím z těch informací, že k ekzému je asi potřeba zvolit trochu jemnější přístup. Ale pro nějakou představu. Vyhýbám se zbytečné soli, takže třeba hranolky bez soli, solené arašídy přes cedník. Hodně mléčné výrobky kravského typu, maso pouze kuřecí, dost sladkých jídel, k svačině chleba se salámem a sýrem. Prostě bída. Ale tak abyste měli představu. Pro mě je jasné, že se to musí změnit. Měřím 175 cm, vážím 68 kg, rád a aktivně sportuji 4 x týdně pokud mám ranní. Nepiju kafe, alkohol, nekouřím. Šťáva s vodou.
No nevím, vše co popisujete je sice dobré, ale není to moc logické, protože si všimněte kolik péče věnujete povrchu těla a zevnitř neřešíte skoro nic. To je stejné jako pokud starý vlhkostí poničený dům budete pravidelně nahazovat a natírat fasádní barvou. Stejně zase vlhkost omítku i s fasádní barvou zničí a v mraze se vše oloupe a máte stále ruinu. Pokud odstraníte opravdovou příčinu, tedy spravíte izolace, problém zmizí. U těla je to stejné, dokud neodstraníte vnitřní příčinu nemůžete mít trvalé výsledky.