Kosicane, ...kdyz mluvim o syrove zelenine, patri tam samozrejme take zeleninove stavy. A nechapu, proc by mel byt syrovy kvetak spatny a dokonce i syrova mrkev?
Květák - "Přes svůj vysoký obsah vody se v květáku nachází množství důležitých biolátek. Jedná se o téměř všechny vitamíny, hlavně vitamín C. Porce syrového květáku nám dodá denní dávku tohoto vitamínu. Povařením se obsah vitamínu C sníží asi o polovinu.
Vysoký obsah kyseliny listové s vitamínem B12 je důležitý pro růst buněk a krvetvorbu.
Vitamín B5 podporuje tvorbu kortizolu, z kterého se dále vyrábí kortizon, látka tlumící zánětlivé reakce. Květák obsahuje velké množství stopových prvků jako je draslík, měď, zinek, fluor, jód, a kyselinu nikotinovou. Důležitou látkou je sulforan, který působí preventivně při vzniku nádorů.
Syrovy kvetak, brokolici, mladou baby mrkvicku tady najdes snad na kazde party, ta tam nesmi chybet, zrovna tak jako dobry michany salatek a ruzne ovoce ... pro pripad, ze nekdo neholduje ruznym masum, klobasam, salamkum, syrum atd. K tomu je tam pripraveno vice druhu ruznych dressinku a dipu a oni si z toho uz neco vyberou. Nevim co mivate vy na Slovensku prichystane na party pro tyto lidi. Muzes me to prozradit? Ja vim, ze jinsi zeme - jinsi mravy, ale toto me dost zajima.
A neboj se, na zadnou podvyzivu si nezadelavam, protoze vidim ,ze me jde pomalu ale jiste moje vaha nahoru, nejim snad stale jen to, co jsem mela vcera k vereri. Za chvili budu mit avocadovy dip, ke kteremu budu zakusovat duznatou cervenou papriku a kolecka okurky, zeleninu stale obmenuju, nejim snad stale pouze ten kvetak a mrkev ...kapisto?
Proc si myslis, ze jsem ten 30 denni pust drzela? Abych si zase okamzite pri navratovce nezodpovedne zasrala cely organizmus volovinama? To uz nikdy takovou blbost neudelam, tak jsem to cele dokonila pri svem uplne 1. pustu (byl tehdy sice pouze 12 denni, ale zkonila jsem to cele nakonec, takze takhle uz ne! nikdy!).
To jsem byla pri navratovce zrava doslova jako kyselina, chut byla na vsechno mozne, absolutne jsem se neovladala, byla jsem jako smyslu zbavena, jako nejake hladove tupe zvire, urvane z retezu.
Tehdy jsem ani nemela zajem ukocirovat sve chute, bylo me to proste jedno a pojidala jsem hned 4. den zapecene mekkoucke masicko s dobrou klobasou, bramborama, s ruznou zeleninou a taky to bylo pekne ostre okorenene, bylo to navic zalite smetanou a posypane pred dopecenim nahore blue cheesem (a to jsem si dala pak jeste asi za 2 hodiny dalsi porci na talir, protoze to bylo hrozne moc dobre a me to stale lakalo a k tomu jsem si zakusovala male sterilovane okurcicky) ...memu zaludku to tehdy nic nastesti neudelalo, nesnedla jsem toho moc (no neudelalo, to vis, ze to tam dobrou hodinku pokazde sedelo a trochu tlacilo, jako kdyz se hodne precpes necim, ale nebylo to na umreni, palilo me na plicich si pamatuju, snad 2 hodiny. No nejhorsi to pak bylo, az se dostavila stolice, to me pekne palilo. Bodejt by ne, byl tam cayenne pepper, mix creole koreni, ostra italska klobasa.
A co se tehdy asi tak delo uvnitr meho tela? Tam si jiste vsichni permonici klepali na celo a rikali si, jak ja jsem ale hloupa.
Proc si tak ublizovat? Me to stacilo jednou, tehdy jsem jeste o pustovani a navratovce vedela pendrek. Dneska se radeji na vsechno ptam tisickrat dokola tech moudrejsich, kteri s tim uz maji jiste zkusenosti. Kdyz uz drzet tak dlouhy pust, tak at to k je k necemu uzitecne. A navratovka neni zadna zavodni disciplina, ja se nikam nezenu, v klidku si tady vychutnavam ty chute ruzne zeleniny a muzu ti rict, ze po tom pustu ma vsechno zcela jinsi chut a daleko lepsi chut nez to melo predtim, takovou vyraznejsi.
Pry az zacnu jist zase vsechno, tak ta kvalitni chut bude zase okamzite v cudu ...takze ty ted vlastne nemuzes vedet o cem ja ted mluvim, ty jis stale maso a ten kdo nedrzel delsi pust a nekrmil se zeleninou pri navratovce, ten to rozhodne nepocitil a nikdy toto tudiz nepochopi ...logicke.
Na maso je casu dost, toho se v zivote jeste najim (pokud na ne tedy budu mit jeste vubec nekdy zase chut, dneska bych si ho tedy rozhodne nedala, .....no snad na ty skarede veci do te doby zapomenu a zase me privabi jen nejaka super vune, to se uvidi casem) ...
http://soucitne.cz/pracoval-jsem-v-jatk ... maso-nejim
Takze ted me jde o to vydrzet co nejdele na zdrave strave, aby se telo pekne pomalu zotavilo ...zadne soky.
Svoje foto sem davat rozhodne nebudu, co ses udrapl? Foto jahod ti vadilo a budu sem cpat moje fotky? Proc? Kdo by na to byl zvedavy? Ty si myslis, ze kdo neji presne to co ty a netrapi se denne v posilovne, tak ze vypada jako chciplina? Pred pustem jsem vazila 59kg/168cm, takze zadne tintitko jsem rozhodne nebyla.
A Kosicane, neplet si pojem s prujmem, ty si snad myslis, ze ja jim v beznem zivote pouze zeleninu a ovoce a uz vubec nic jineho? To jsi potom ale na velikem omylu, pokud to tak je. A chci ti jen pripomenout, ze dneska mam 7. den navratovky, tak me prosim te nechej v klidu jist moji zeleninku, vzdyt ja ti do toho taky stale nekecam. Ty se zrejme nemas moznost doma poradne vykecat, nebo co tobe clovece stale chybi? Proc musis stale to, co ja napisu rozpitvavat a delat z komara vola? PROC???
Příloha:
party -syrove plato.jpg [ 53.83 KiB | Zobrazeno 7901 krát ]