PAVEL V. píše:
Zdravím Vás všechny,chtěl bych Vás touto cestou požádat o radu jak správně používat tibetskou kefírovou houbu. Nikde není popsáno jak správně užívat atak. Kefír vyrábím výborný, hustý a lahodný. Jde mi o to, jak často vysadit pití nebo zda je možno pít každodenně bez výluk a hlavně jaké množství pít aby to bylo k něčemu dobré, stačí hrneček denně či půl litru denně? Pokud je výluka třeba na týden nutná, jak přesně uchovat houbu. Na netu je mnoho rad, ale vyberte si když každý tlachá něco jiného. Byl bych velice rád za přesné info k tomuto, mám potíže s trávením, část potravy vychází stolicí už po hodině tak jak ji člověk spolkne, nenatrávená a zbytek se mi snad hromadí ve střevech a působí nepředstavitelnou slabost celého organismu a nesnesitelnou bolest zad. Spoléhám na ůlevu po užívání houbičky a Velice Vám děkuji za info či za jakoukoli jinou radu. Mějte se fajn.
Pro obnovu bakteriálních kultur ve střevní trakci je vhodné jej pít nějakou dobu denně a klidně i litr. Po srovnání stavu bakterií, je občas vhodné vynechat, ale nezbytně nutné to není. Týden vydrží houba celkem bez problémů v ledničce, tak jak ji běžně uchováváte, čili namočená v mléce. Na delší dobu by se to již muselo vysušit a zmrazit, to zde sice rozebíráno není, ale psal jsem to v minulém čísle časopisu Recepty prima nápadů. To, co popisujete, kefírová houba sice upravit může, ale já bych to spíše viděl na naprostý nedostatek žaludečních kyselin a patrně by bylo vhodné požádat lékaře o vyhodnocení tvorby kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Pokud tam skutečně té kyseliny bude málo, či dokonce žádná, tak nezoufejte i to se dá spravit a klidně se ozvěte.