Jarda píše:
Th. píše:
Rajčata (kyselé ovoce) čistě jen samostatně?
děkuji moc!
Mnohé vám napoví písnička, "Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den" a pokud se podíváte na ajurvédu a její ideální potravinu khičrí, tak bude jasno. Mléko je většinou větší problém, dost zahleňuje. Jídla ověřená po několik generací nezkoumejte, ta fungují lépe než co jiného. Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout. Mléko má individuální snášenlivost, nebo nesnášenlivost, proto co autor to názor, vždy je třeba vyzkoušet a poslouchat svoje tělo. Krevní skupiny to mají podobné, nenajdete dva stejné názory, tedy zase vysledovat a dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu, nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře. Rajčata mají mnoho předností a pokud je člověk dobře snáší, tak třeba rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo.
Dobrý den, Jardo!
Ještě bych rád doplnil otázku k oněm rajčatům. Dle dělené stravy spadají tyto plody do skupiny
"kyselé ovoce", a proto není údajně vhodné kombinovat rajské jablíčko s jinými skupinami, a zřejmě ani se zeleninou. Píšete, že "rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo", ovšem dle teorie DS a také dle Vás ("Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout.") by se nemělo ovoce kombinovat se Sacharidy (S).
Můžete mi to, prosím, nějak osvětlit? Velice bych přivítal i reakce a komentáře ostatních zkušených uživatelů a také dlouhodobých praktikantů DS. [b]Jak tedy nejlépe a nejšetrněji pro zažívání konzumovat rajské jablka??[/b]
U nás se v létě často dělá z rajčat salát (s cibulkou, octem a trochou cukru - asi ne ideální kombinace, ale moc chutná, popř. naslano s pepřem a solí) anebo se tradičně pojídají s chlebem a máslem, popř. i zeleninou. Ale to je asi dle teorie DS vše špatně, že??
Jardo, ještě bych Vás s dovolením poprosil o komentář k tomuto dotazu:
Píšete: "dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu,
nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře", nicméně na první str. tohoto tématu uvádíte: "Dělená strava
představuje základní stupeň přechodu ke skutečně zdravé stravě. Je jakousi přípravnou
fází pro dosud zdravé jedince, kteří z různých důvodů nejsou schopni, nebo ochotni se vzdát konzumace masa a udělat razantní změnu ve svém stravování. Přechod na dělenou stravu nicméně i při konzumaci relativně nezdravých potravin, většinou velice pozitivně ovlivní trávení i defekaci a může tak vylepšit i řadu onemocnění, hlavně poruch funkce tlustého střeva. Rozhodně ale nepočítejte s možností, že Vás dělená strava před onemocněním ochrání a vážné choroby určitě nezastaví."
Vidím v tom trochu rozpor - DS tedy pro zdravé jedince zbytečná, ale je zároven fází pro dosud zdravé jedince.
Mohu požádat o vysvětlení (nejde o kritiku, ale o snahu pochopit podstatu věci)?
Děkuji!
Ještě dotaz do fora - stale mi na mysli vyvstava otazka, zdali je trofologie čili DS "praktická" a opodstatněná. Z historie až dodnes mne nenapadá snad žádný národ (snad kromě jistých "prim. kmenů" v pralesích), který by se takto dlouhodobě stravoval, a navíc, léčebné systémy mnoha zemí, i ty tradiční, vycházejí naopak z kombinací potravin za účelem dosažení lepšího efektu ozdravení (tj. působení různých složek dohromady vyvolá žádanou reakci vedoucí k ozdravení nebo dokonce i lepšímu strávení). Dle spousty světových kuchyní se jednotl. potraviny vzájemně doplňují (a jejich efekt se zesiluje), a to i ty, jež dle teorie DS patří do jiných skupin (dokonce někdy i B a S dohromady).
Rád bych uvítal názory ostatních! Velice děkuji!