gizelius píše:
Dobry den,
Vase stranky sledujem dlhsie, s dlhsimi, kratsimi prestavkami sa sem opakovane vraciam, doteraz len ako pozorovateľ, teraz som sa vsak prihlasila a ziadam o radu. Podrobne som si precitala vsetkych 31 stranok v teme stitna zlaza a nenasla som odpoved, ako postupovat, ked ma trapi hyperfunkcia stitnej zlazy. Uz 4,5 rokov beriem Thyrozol 10, od 3 tbl denne som klesla na 1/2 tbl, pri ktorej sa funkcia rozbehne a pri 1 tbl spomaly, alebo bezi tiez. Ak davku lekar zvysi, hodnoty t3 a t4 su vacsinou v norme (TSH nikdy, to vzdy je takmer nemeratelne, aj posledne 14.5. 0,06, co oproti takmer nemeratelnemu, t. j. menej ako 0,01 je celkom slusne, ale zial stale malo, a svedci o pretrvavajucej hyperfunkcii), a potom ked znizuje, znova SZ pracuje na vysoke obratky. Nechcem pisat velmi rozsiahlo, prosim o radu, co este precitat, ako postupovat. Lekar uz 3. rok radi chirurgicke odstranenie SZ, pripadne znicenie jej funkcie podanim radioaktivneho jodu, pretoze podla neho niet nadeje, aby sa SZ "spamatala". Ja zatial odolovam, ale neviem, dokedy. Skusala som zmenit stravu, 8 mesiacov som bola 100 % raw, ale neprinieslo to poznatelne zlepsenie. V nedavnej minulosti sa pridruzil aj vysoky TK, resp. kolisavy, rozumej behom niekolkych minut viackrat vystupil zo 110/70 az na 167/110, s tepom 139/s, chlad v zatylku, prestrasenie, z toho akoby rychla stolica, vzdy sa to udialo v noci. Taketo stavy nevolnosti sa casom zopakuju, spociatku to bolo aj viackrat do mesiaca, teraz mozno raz za pol roka, srdce pri tychto atakoch sa snazim stisit uzitim silneho roztoku sody bikarbony, i potieranin celeho tela, aby sa srdce ukludnilo, co zaberie, niekedy je potreba behom noci zopakovat, ale rano vstavam ubolena, unavena a znicena. Neviem, co tieto stavy vyvolava, ci vobec suvisia s hyperfunkciou SZ a ako im predchadzat. Ako a ci sa da skludnit hyperfunkcia a dostat ju do normalu. Tento rok budem mat 44 rokov a chcela by som este otehotniet a priviest na svet zdrave dieta. Ide u mna o recidivu (od roku 2009) po tazkej zivotnej situacii, a odvtedy sa neviem "spamatat". Predtym som bola 12 rokov bez liekov, co je pre mna vidina, ze bysa to mohlo znova podarit. Prosim poradte. Dakujem.
Tak hyperfunkce je většinou větší problém, než hypofunkce a také se hůře odstraňuje. Sice pokud si nastudujte zahraniční práce některých lékařů, všude zjistíte, že tento stav vyvolává prakticky stejná příčina jako hypo. Je to zánětlivý proces, který zpravidla souvisí s vysokým podílem PUFA ve stravě, nebo něčím jiným, co je schopno zánět provokovat. Pak se štítná zblbne a jede buď málo, nebo hodně. Řešit to takto na fóru vidím na dlouhé lokte, raději mě zavolejte a poladíme co se dá.