lev píše:
Díky za informaci. Takže k řepkovému oleji nesmím žádné ořechy ani semena? A co kefír, ten můžu?
Vieš, to podľa toho, čo chceš zdravotne riešiť. Tu neriešime ani tak olej ako pomer omega kyselín, ktorý ten olej obsahuje. 3-omega máme poväčšine nedostatok, lebo sme roky jedli nezdravo. Pokiaľ chceš vyrovnať nejaký veľký deficit 3 omega, tak logicky musíš eliminovať prísun takých tukov (to sú aj oleje), ktoré nemajú ten pomer vyhovujúci. Ja keby som chcela rýchlo dorovnať veľký nedostatok 3 omega, tak by som na určitý čas jedla opatrne to, v čom sú iné tuky, lebo by som mohla byť na tom stále rovnako. Teda mať viac 6 a 9 omega oproti 3 omega. Pokiaľ chceš len bežný prísum tých 3 omega, tak samozrejme môžeš aj v čom sa nachádzajú iné pomerne zdravé tuky a tuk v orieškoch a kefíre je vcelku zdravý. Ale neviem povedať aký majú pomer omega. Keď si dám patlaninu v porcii ktorej je 40g ľanového oleja, tak v ten deň už zjem iba niečo, v čom je nanajvýš 10g iného tuku, lebo zase na druhú stranu denný prísun tukov by nemal byť väčší ako 55 - 80g. Ženy samozrejme dolnú hranicu. Nesmieme zabudnúť že v SP je namleté aj ľanové semienko a to je teda na tuk poriadne bohaté. A našej ťažko skúšanej pečeni nadmiera tukov vôbec neprospieva a najmä tým, čo sú už v puku života
.