SemTamTuPrídem píše:
36 HODINOVÝ POLO-POLO SUCHÝ PôST (s procedúrami) vs 36 HODINOVÝ SUCHÝ PôST (takmer bez procedúr)
Čo je podľa vás lepšie ?
a) 36 hodinový polo-polo suchý pôst počas ktorého človek absolvuje mlganie olejom (2-3x za deň), 1-2x derivačný kúpeľ, prechádzku, dychové cvičenia, jogínske asány + 30 sekundová sprcha vo vlažnej vode (nie je nutné)
alebo
b) 36 hodinový suchý pôst, počas ktorého človek absolvuje prechádzku, dychové cvičenia, jogínske asány, bez sprchy, bez mlgania olejom, bez derivačného kúpeľa
???
Pýtam sa preto, lebo si myslím, takmer som úplne presvedčený, že vyhrá možnosť po a). Prečo som o tom presvedčený ? Lebo za 36 hodín sa ešte nestihne ani čistiť koža zvonka, takže krátkodobý kontakt s vodou na pokožke počas 36 hodinového suchého pôstu by nemal vôbec nič efektivite pôstu ubrať. Navyše, mať počas pôstu mlganie oleja a derivačný kúpeľ, to by malo len umocniť očistu, čo aj umocní.
Ste toho názoru tiež ? Napr. ty, pv33 ?
Taký Sat Marga (rus, čo 21 dní nejedol a nepil) mlgal počas 21 dňového asi "polo-polo suchého" pôstu olejom každý deň (on konkrétne ricínovým, neskúšal som)....A TRÁVENIE SA MU NENAŠTARTOVALO, takže aspoň u pôstu kde sa ani nepije, sa pri mlganí oleja trávenie nenaštartuje....
Kto vie, možno aj 3 dňový polo-polosuchý (čiže len s vypláchnutím ústnej dutiny po mlganí + s 30 sekundovou sprchou vo vlažnej vode + s derivačným kúpeľom /prechádzanie po pohlaví mokrou jemnou handričkou/ so studenou vodou) pôst spolu so spomínanými procedúrami bude mať väčší efekt, než 3 dňový suchý pôst (pokiaľ nám teda nejde špeciálne o očistu kože napr. na rukách, pohlaví, či perách), čo sa celého tela týka, vďaka zakomponovaniu derivačného kúpeľa (kto nevie čo to je, nech si to naštuduje) a mlganiu oleja...
U 7 dňového to tak možno nie je. Možno ale aj tam to tak je, a možno o to istejšie, keď by denná 30 sekundová sprcha bola prevádzaná vodou studenou (netvrdím, že ľadovou)... A tak hygiena bude pekne prebiehať, ale zároveň telo nebude nasávať vodu z teplého kúpeľa ako pri polosuchom pôste..... Preto som si túto "alternatívu" dovolil nazvať "polo-polo suchý pôst"... A myslím, že v civilizovanom svete (mimo dovolenky na chate) môže byť oveľa ľahšie (i keď stále pomerne ťažo - keď ide o 4 a viac dní) praktizovaný.
V každom prípade, ja už 36 hodinový suchý (či polo-polo suchý ?) pôst nikdy nebudem robiť bez derivačného kúpeľa a mlgania oleja... Dlhší suchý (napr. 84 hodinový) plánujem znova až na jeseň, a tiež by som chcel, aby bol doprevádzaný mlganím a derivačným kúpeľom + 30 sekundovou vlažnou či studenou sprchou, čiže skôr ten, ako to nazývam ja, polo-polo suchý = niečo medzi suchým a polosuchým pôstom.
Váš názor ?
Tak proč ne, sice tam máte mnoho prvků mimo běžné zvyklosti, ale nepředpokládám, že při tak krátkém půstu by to mělo nějak vadit.