Jenny píše:
Dobrý den, potřebovala bych poradit.... Asi před rokem jsem si prožila v práci velký stres, opravdu velké napětí. Během největšího vypětí se ve mně něco zlomilo a já když přišla druhý den do práce, sebemenší problém byl pro mne horor. Napětí na hrudi, kdy jsem myslela, že prasknu. Trnutí a hrozné motání hlavy, pocit že odpadnu. Tlaky do hlavy, kdy jsem si opravdu myslela, že mi praskne. Od té doby jsem nesnela sebemenší stres. A to se táhne už přes rok. Někdy je to mírnější, někdy fakt hrozné. Ale děje se mi to denně. Stačí, když trošinku spěchám a už mi začne trnout hlava. Někdy nemůžu ani jít, jak jsem schvácená. Veškerá vyšetření v pořádku. Mívám i rozostřené vidění. V noci mi hodně tvrdnou ruce. Jinak... spím docela dobře, křeče v lýtkách nemívám ... je teda možné, že toto může způsobit nedostatek hořčíku? Na odběru krve mi zjistili, že jeho hladinu mám v pořádku. Někde jsem se dočetla, že hladina krve může být v pořádku a přece v těle chybí hořčík. Piju denně 1 Magnosolv, ale problémy přetrvávají. Nevím už, čím by to mohlo být.
Jenny, běžným a kriticky důležitým mechnismem naší nevědomé mysli (podvědomí, nevědomí) je udržovat nás v bezpečí. Pokud jste se ocitala dlouhobě ve stavu, který byl pro Váš organismus ohrožující (velký stres a napětí) může Váš systém nyní při náběhu na stres vyhodnotit, že není bezpečné, abyste se dostala do stejné sitauce jako kdysi a spustí mechanismy, které Vám zabrání se do stresu znovu dostat (tedy nesnesete stres jak píšete).
Tyto projevy mohou být pro Vás krajně nepříjemné a můžete se ptát, proč tato část mne samotné, která se má starat o mé dobro, mi způsobuje tak nepříjemné pocity. Tady je třeba pochopit, že ono se stará o Vaše vyšší dobro (přežití, bezpečí) a nepříjemné pocity - sloužící jako brzda, abyste se opět nepřetížila - jsou v tomto ohledu menším zlem než likvidace Vašeho organismu.
Tedy všechno to trnutí hlavy apod. mohou být ochranné mechanismy, které slouží jako záchranná brzda.
Druhým momentem, který může být příčinou Vašich současných problémů, je nahromaděná emocinální zátěž. Události v našem životě, třeba takové jaké popisujete, pokud nejsou adekvátně ošetřené/vyřešené/ukončené, se hromadí a tvoří jakýsi balík zátěže na náš systém. Ten potom může reagovat úzkostmi, panikami, vyčerpaností, depresemi, ale i desítkami dalších projevů.
Má zkušenost je, že tento stav většinou nezpůsobí jedna či pár ojedinělých sitaucí (až na vyjímky). Většinou se svými klienty dojdeme k tomu, že přestože se zdá, že současné nepříjemné projevy jsou důsledkem stresového období v práci, tak je za tím mnohem více.
Velmi často je to balík nevyřešeného z ještě dávnější minulosti a stres v práci byl už jen poslední kapkou.
To co chci říci si možná lépe představíte na příkladu - jdete na výlet s baťohem, do kterého někdo přidá cihlu (stres v práci). Pokud je ten baťoh relativně prázdný tak cihla sice není příjemná, ale nezpůsobí zhroucení toho, kdo baťoh nese. Ale pokud je baťoh už cihlami nacpaný a člověk jej tahá dlouhou dobu, tak jedna cihla navíc může způsobit celkový kolaps.
Tahle jedna cihla ale není viníkem kolapsu, přestože to tak může vypadat.
Nevím jestli to tak je úráve u Vás, spíše Vám nabízím své zkušenosti k zamyšlení. Pokud shledáte, že něco z uvedeného na Vás platí, doporučuji si vybrat terapeutickou metodu a člověka, který Vám pomůže na celou sitauci získat náhled. Nabídka je dnes více než bohatá a dobře dostupná.
Každopádně bych takovou sitauci primárně řešil na úrovni psychiky než na úrovni stravy a doplňků (i když i ty mohou mít svůj význam)