[quote="Paul":2twk2j13]To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku. A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...[/quote:2twk2j13]
dík za tykání, to já rád,
šípek natrhám a nasuším, jak je. až pak (usušený tvrdý) jej lehce mixnu (vypadá to, že stejně jako Ty) a mám suchou drť. Tu už pak přímo maceruju osmotickou vodou - ta je hladová, takže ze šípků "vytáhne" maximum, myslím si. Čaj je teda skvělý a dělám vždy ještě druhák, zpravidla i třeťák, i ten má ještě dost chuť, takže ta "destilka" určitě vytahuje dobře. Macerovaný čaj slévám do hrnéčku přes sítko, tím řeším filtraci.
Já na enzymy věřím, jo jo. Nedostatek je moc špatnej, zatímco přebytek nemůže nijak vadit. A vůbec - proč teplotou "zabíjet" to, co Příroda stvořila, když mi to právě tak chutná
Tepelnou úpravou nepřijdem jen o enzymy, ale o část vitaminů no a minerály se "překlopí" z organiky do anorganiky, která je pro tělo naopak zátěží, takže proto já nevařím.
Teď u klávesnice piju šípkovej čaj taky, mňam.
Fajn den, Paule