Jarda píše:
Evidentně řešíte problém, kdy jde vlastně o vraždu. Vejce taky přeci je nenarozené kuře a to již většinou nikdo neřeší. Otázkou nakonec je, proč by třeba neměla újmu cítit mrkev, když ji pojídáte. Myslím, že zde lidstvo zblblo stejně jako v mnoha dalších otázkách. V přírodě je to vše o zachování vlastního života a za jakoukoliv cenu. Osobně jsem přesvědčen, že pokud dva inteligentní a vysoce civilizované jedince vysadíte na pustém ostrově, tak do týdne je jeden z nich žrádlo a druhý prostě přežije. Tak to chodí, je to normální a v takovém případě nejde o vraždu, ale o přirozené jednání založené na pudech, které nikdy nikdo nepřekoná. Jde o náš základní program a není možné ho změnit, nicméně zabíjení z radosti, to je jiná kapitola.
Jardo, program přežití na úkor druhých je sice silně zakořeněn v našem animálním já, ale není to program, který by byl nepřekonatelný. Těžko poté vysvětlit chování lidí, kteří se obětují pro druhé nebo zachrání život jinému a sami přitom ztratí život.
Je nepochybně přirozené zajistit si potravu a zajistit přežití rodiny. Nemůže být námitek proti indiánovi nebo rybáři z vesnice někde v indonésii, kteří loví potravu, jelikož není jiná volba. Nicméně v naší civilizaci není jezení masa a zabíjení zvířat otázkou přežití. Žádný člověk v naší civilizaci nemůže zemřít hlady, pokud se mu vezme možnost lovit nebo jíst maso. A do hry vstupuje veledůležitý faktor a to je způsob jakým si přísun masa zajišťujeme. Myslím, že v nedaleké budoucnosti se záběry z dnešních velkochovů budou promítat jako varovné snímky vyvolávající zděšení asi tak, jak si teď promítáme dokumenty z nacistických koncentráků.
Proto pro mě jako člověka, který zdá se je typově nastavený na vysoké množství živočišných bílkovin, je přijatelná pouze střídmá konzumace bio masa. Alibistický balíček kuřete za pár korun nechávám už bez povšimnutí, nicméně ani tak nemám konzumaci masa zcela vyřešenou a je možné, že se mi to postupem času zase někam posune.
Jestli je ale lepší zabít jednu krávu místo deseti kuřat, nebo jestli je slušné jíst psa, to nevím. Určitě bych ale v rámci zachování dobrých vztahů vynechal sousedovic kokršpaněla ...