Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon lis 25, 2024 2:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte čer 11, 2013 11:27 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jarda píše:
Evidentně řešíte problém, kdy jde vlastně o vraždu. Vejce taky přeci je nenarozené kuře a to již většinou nikdo neřeší. Otázkou nakonec je, proč by třeba neměla újmu cítit mrkev, když ji pojídáte. Myslím, že zde lidstvo zblblo stejně jako v mnoha dalších otázkách. V přírodě je to vše o zachování vlastního života a za jakoukoliv cenu. Osobně jsem přesvědčen, že pokud dva inteligentní a vysoce civilizované jedince vysadíte na pustém ostrově, tak do týdne je jeden z nich žrádlo a druhý prostě přežije. Tak to chodí, je to normální a v takovém případě nejde o vraždu, ale o přirozené jednání založené na pudech, které nikdy nikdo nepřekoná. Jde o náš základní program a není možné ho změnit, nicméně zabíjení z radosti, to je jiná kapitola.

Jardo, program přežití na úkor druhých je sice silně zakořeněn v našem animálním já, ale není to program, který by byl nepřekonatelný. Těžko poté vysvětlit chování lidí, kteří se obětují pro druhé nebo zachrání život jinému a sami přitom ztratí život.

Je nepochybně přirozené zajistit si potravu a zajistit přežití rodiny. Nemůže být námitek proti indiánovi nebo rybáři z vesnice někde v indonésii, kteří loví potravu, jelikož není jiná volba. Nicméně v naší civilizaci není jezení masa a zabíjení zvířat otázkou přežití. Žádný člověk v naší civilizaci nemůže zemřít hlady, pokud se mu vezme možnost lovit nebo jíst maso. A do hry vstupuje veledůležitý faktor a to je způsob jakým si přísun masa zajišťujeme. Myslím, že v nedaleké budoucnosti se záběry z dnešních velkochovů budou promítat jako varovné snímky vyvolávající zděšení asi tak, jak si teď promítáme dokumenty z nacistických koncentráků.

Proto pro mě jako člověka, který zdá se je typově nastavený na vysoké množství živočišných bílkovin, je přijatelná pouze střídmá konzumace bio masa. Alibistický balíček kuřete za pár korun nechávám už bez povšimnutí, nicméně ani tak nemám konzumaci masa zcela vyřešenou a je možné, že se mi to postupem času zase někam posune.
Jestli je ale lepší zabít jednu krávu místo deseti kuřat, nebo jestli je slušné jíst psa, to nevím. Určitě bych ale v rámci zachování dobrých vztahů vynechal sousedovic kokršpaněla ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 12, 2013 4:26 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 5:39 pm
Příspěvky: 2
Jarda píše:
Evidentně řešíte problém, kdy jde vlastně o vraždu. Vejce taky přeci je nenarozené kuře a to již většinou nikdo neřeší. Otázkou nakonec je, proč by třeba neměla újmu cítit mrkev, když ji pojídáte. Myslím, že zde lidstvo zblblo stejně jako v mnoha dalších otázkách. V přírodě je to vše o zachování vlastního života a za jakoukoliv cenu. Osobně jsem přesvědčen, že pokud dva inteligentní a vysoce civilizované jedince vysadíte na pustém ostrově, tak do týdne je jeden z nich žrádlo a druhý prostě přežije. Tak to chodí, je to normální a v takovém případě nejde o vraždu, ale o přirozené jednání založené na pudech, které nikdy nikdo nepřekoná. Jde o náš základní program a není možné ho změnit, nicméně zabíjení z radosti, to je jiná kapitola.

Jardo...vajco je neoplodnene a sliepka sa ho zbavuje dobrovolne..nikto ju k tomu nenuti. Tym, ze je vajco neoplodnene je nezive-neaktivne, preto je vegetarianske...kdezto mlieko, aby Ti krava dala, tak ju musis prinutit a robi to strasne nerada...mlieko je vlastne kravska krv....no a maso tu sa o tom bavit nemusime, ze je to dosahovane nasilym, aby si ho jedol. To su zakladne aspekty vhodnosti a nevhodnosti potravy pre cloveka...senzitivny ludia to vycitia, kedze po mase, ci mlieku citis v tele tazobu, cize je to dalsie znamenie, ze je to nevhodne pre cloveka....a toto je zakladne kriterium, co jest, alebo nejest....tak aj vzniklo vegetarianstvo, ked budha vynechaval potraviny, ktore ho robia v meditacii menej vnimavym.
Jedine maso vhodne pre cloveka je to ludske, takze kanibali v tomto su aspon v niecom pred civilizaciou \":)\")


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob čer 29, 2013 9:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jantar píše:
My nemáme kohouta takže vejce není kuřátko ale skořápka s jídlem uvnitř.
jinak syrový maso je plný vajíček parazitů takže jíst to je šílenost.

To máte pravdu, ale zase oplodněné vejce od slepic s kohoutem má přeci jenom své klady. Každé maso nepředstavuje problém s parazity, to by zde již lidstvo nebylo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob čer 29, 2013 9:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
lucinda21 píše:
Zdravím všechny zde,
máte názor či vysvětlení, proč dobře placení odborníci v mediálních prostředcích o parazitech mlčí? Viděla jsem například v pořadu Sama doma "specialistu" na správný chov a výživu skotu, který na konci své přednášky pohovořil, že nejzravější je právě syrový tatarský biftek. Dále jsem viděla pojednání o kvalitě mléka, kde se paní doktorka z VŠCHT kochá skvělými účinky mléka na zdraví dětí.
My máme doma zdravotní problémy, a když se prosákne informace, že nekonzujeme mléko a pečivo, dostávám kritické reakce i ze strany lékařů specializujících se na výživu, s tím že si za potíže se zdravím mohu vlastně sama nevhodnou stravou a tím, že stresuji děti protože jim nekupuji tvarohové kynuté koláčky.

Co nejde řešit, je lepší tajit a medicína parazity opravdu neumí, čili pro ni raději neexistují. Jinak konzumace uvedených "potravin" je pochopitelně neslučitelná s dobrým zdravím, tak proč to za ně řešit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob čer 29, 2013 9:32 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Jardo, program přežití na úkor druhých je sice silně zakořeněn v našem animálním já, ale není to program, který by byl nepřekonatelný. Těžko poté vysvětlit chování lidí, kteří se obětují pro druhé nebo zachrání život jinému a sami přitom ztratí život.

Je nepochybně přirozené zajistit si potravu a zajistit přežití rodiny. Nemůže být námitek proti indiánovi nebo rybáři z vesnice někde v indonésii, kteří loví potravu, jelikož není jiná volba. Nicméně v naší civilizaci není jezení masa a zabíjení zvířat otázkou přežití. Žádný člověk v naší civilizaci nemůže zemřít hlady, pokud se mu vezme možnost lovit nebo jíst maso. A do hry vstupuje veledůležitý faktor a to je způsob jakým si přísun masa zajišťujeme. Myslím, že v nedaleké budoucnosti se záběry z dnešních velkochovů budou promítat jako varovné snímky vyvolávající zděšení asi tak, jak si teď promítáme dokumenty z nacistických koncentráků.

Proto pro mě jako člověka, který zdá se je typově nastavený na vysoké množství živočišných bílkovin, je přijatelná pouze střídmá konzumace bio masa. Alibistický balíček kuřete za pár korun nechávám už bez povšimnutí, nicméně ani tak nemám konzumaci masa zcela vyřešenou a je možné, že se mi to postupem času zase někam posune.
Jestli je ale lepší zabít jednu krávu místo deseti kuřat, nebo jestli je slušné jíst psa, to nevím. Určitě bych ale v rámci zachování dobrých vztahů vynechal sousedovic kokršpaněla ...

To uvádíte právě nepřirozený extrém, který není zrovna běžný a sebeobětování v oblasti úmrtí hladem, když vedle je vlastně dostatek jídla je opravdu výjimečné. Konzumace masa je ostatně spíše otázkou vnímání logiky tohoto světa. Zde je přeci vše nastaveno tak, že každý má nějaké místo v potravním řetězci a každý tedy může skončit jako potrava, to je základní zákon této planety. Není problém to vyzkoušet jak snadno se pán tvorstva zařadí na jiné místo v tomto řetězci někde v Africe a beze zbraně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob čer 29, 2013 9:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Gogo píše:
Jardo...vajco je neoplodnene a sliepka sa ho zbavuje dobrovolne..nikto ju k tomu nenuti. Tym, ze je vajco neoplodnene je nezive-neaktivne, preto je vegetarianske...kdezto mlieko, aby Ti krava dala, tak ju musis prinutit a robi to strasne nerada...mlieko je vlastne kravska krv....no a maso tu sa o tom bavit nemusime, ze je to dosahovane nasilym, aby si ho jedol. To su zakladne aspekty vhodnosti a nevhodnosti potravy pre cloveka...senzitivny ludia to vycitia, kedze po mase, ci mlieku citis v tele tazobu, cize je to dalsie znamenie, ze je to nevhodne pre cloveka....a toto je zakladne kriterium, co jest, alebo nejest....tak aj vzniklo vegetarianstvo, ked budha vynechaval potraviny, ktore ho robia v meditacii menej vnimavym.
Jedine maso vhodne pre cloveka je to ludske, takze kanibali v tomto su aspon v niecom pred civilizaciou \":)\")

Takto pojato celkem jasné, ale taková situace by v přírodě nebyla prakticky možná, tam má slepice vždy kohouta a pak funguje to co jsem napsal, nicméně já proti pojídání kvalitních vajec nic nemám, určitě je to lepší než zabíjet zvířata.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned srp 30, 2015 11:45 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Vraj po 14 dňoch zmrazenia v mäse zahynú všetky parazity. Stanem sa teda čiastočným "vitariánom", k bryndzi, bobuľovitému ovociu a nepasterizovanému maslu prihodím ešte tak možno aj 2 krát týždenne (jem 7 krát týždenne) surové mleté mäso, predtým 14 dní zamrazené, z ekofarmy, vidím to na hovädzie... \":-)\" K tomu himalájsku soľ, alebo MISO pastu, možno trochu jablčného octu či nejaké koreniny (čierne korenie...), a samozrejme dostatok tuku + nejakú zeleninu (varenú, ak sa nebude jednať o uhorku).
Tak o mesiac (treba kúpiť el. mlynček, chcem to mleté) s tým začnem, teším sa \":)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned zář 20, 2015 9:15 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Vraj po 14 dňoch zmrazenia v mäse zahynú všetky parazity. Stanem sa teda čiastočným "vitariánom", k bryndzi, bobuľovitému ovociu a nepasterizovanému maslu prihodím ešte tak možno aj 2 krát týždenne (jem 7 krát týždenne) surové mleté mäso, predtým 14 dní zamrazené, z ekofarmy, vidím to na hovädzie... \":-)\" K tomu himalájsku soľ, alebo MISO pastu, možno trochu jablčného octu či nejaké koreniny (čierne korenie...), a samozrejme dostatok tuku + nejakú zeleninu (varenú, ak sa nebude jednať o uhorku).
Tak o mesiac (treba kúpiť el. mlynček, chcem to mleté) s tým začnem, teším sa \":)\"

No nevím, větší paraziti asi ano i když muselo by jít o zmrazení pod -20 stupňů, ale bakterie určitě kompletně nevyhubíte, některé po zmrazení přežijí i stovky let.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv říj 15, 2015 11:12 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
(Mlynček už mám, ale teraz k inej téme....)

Čítal som v knihe od spisovateľky "Sally Fallon" s názvom "Vyživující tradice", že vraj pôvodní eskimáci, ktorých strava je takmer úplne bez sacharidov, VRAJ NIE SÚ V KETÓZE, lebo ju jedia z 90-95% surovú, a vraj surové bielkoviny a tuky nevytvoria ketózu....... Pritom sa v knihe zmieňuje o pôvodných eskimákoch o ako asi najzdravšom spoločenstve ľudí na zemi, čo sa týka absencie civilizačných chorôb, najlepších kostí a najmenšieho výskytu zubných kazov... Hmmm....
Škoda, že k tomu asi nebude mať kto čo napísať....

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 2:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
(Mlynček už mám, ale teraz k inej téme....)

Čítal som v knihe od spisovateľky "Sally Fallon" s názvom "Vyživující tradice", že vraj pôvodní eskimáci, ktorých strava je takmer úplne bez sacharidov, VRAJ NIE SÚ V KETÓZE, lebo ju jedia z 90-95% surovú, a vraj surové bielkoviny a tuky nevytvoria ketózu....... Pritom sa v knihe zmieňuje o pôvodných eskimákoch o ako asi najzdravšom spoločenstve ľudí na zemi, čo sa týka absencie civilizačných chorôb, najlepších kostí a najmenšieho výskytu zubných kazov... Hmmm....
Škoda, že k tomu asi nebude mať kto čo napísať....

Tak jistě, ovšem převažující stravou těchto národů určitě není hovězí, nebo vepřové z velkochovu, to je potřeba také zdůraznit. Ono je něco naprosto jiného jíst maso z naprosto zdravého volně žijícího zvířete, nebo z utrápené krávy z velkochovu, která na jatka sotva dojde a zabití je pro ni vysvobozením.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 11:01 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Tak to přesně jest.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 10:23 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
to Jarda, Martina72 : Preto jedávam hovädzie z eko chovu pasúce sa na lúke (teda býka pasúceho sa na lúke \":D\" ), danielie a jelenie mäso (divočák sem-tam, ale jeho nie surového).

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 8:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
to Jarda, Martina72 : Preto jedávam hovädzie z eko chovu pasúce sa na lúke (teda býka pasúceho sa na lúke \":D\" ), danielie a jelenie mäso (divočák sem-tam, ale jeho nie surového).

To na to jdete sice zdánlivě dobře, ale přiznejme si otevřeně že i ta divoká zvěř žije většinou z rostlin ošetřených postřikem, tedy má dosti daleko ke stravě eskymáků i tak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2018 5:40 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Mám otázku...
Kupujem si kvalitnú, väčšinou kuraciu pečeň od kurčiat s voľným výbehom, ktoré sa v období keď je možnosť, pohybujú na dennom svetle a zobú aj trávu, červy...
Kupujem ju v mrazenom stave, v inom sa nedá.
Otázka znie... Kebyže si dám denne 50g surovej, prvý krát rozmrazenej (trochu zohriatej na možno 35 stupňov) kuracej pečene, môže vadiť že je surová (nejaké prípadné parazity) ? Prípadne aké koreniny si k tomu dať (o dostatok HCL ku každému jedlu sa poctivo starám...) ?
Mrazením sa mäso nezbaví baktérií, však ? Ide mi totiž aj o to, aby som prijal nejaké baktérie zo surového mäsa, ideálne z pečene (neviem si predstaviť jesť napr. surovú kuraciu svalovinu...BRRRR... sto krát radšej jelenie či hovädzie, čo sa svaloviny týka). Surová pečeň, surové srdce (tu mám chuť viac na byčie, tie malé kuracie srdiečka si veľmi surové jesť predstaviť zatiaľ neviem...)... Denne však len tých 50g (jeden týždeň surová pečeň 50g/deň, druhý týždeň surové srdce 50g/deň)...
Čítal som v knihe, že prírodné národy hoci využívajú tepelnú úpravu, avšak konzumujú menšiu časť živočíšnych potravín (myslené mäso) v surovom stave. Podľa mňa to nebude len z dôvodu že teplom sa strácajú niektoré B vitamíny (myslím, že asi dva sú tepelnou úpravou zničené), ale skôr z dôvodu, že chcú prijať baktérie z mäsa, čo by po tepelnej úprave už nebolo možné...

Druhá otázka : a čo surové žĺtka z Bio vajec (Tesco Organics) v prípade, že ešte majú veľa dní do dátumu spotreby ? Tam sa netreba obávať možnej salmonely, však ? Vmiešať také surové žĺtka do fermentovanej napr. ovsenej kaše... s tým, že bielka by som v nej najprv uvaril (surové bielka nie sú nič moc, obsahujú nejaké antinutrienty)....

V každom prípade by som si pred jedlom a po jedle dal 50ml vody s asi 20-30 kvapkami HCL.
Prípadne nejaká korenina, ktorá by zamedzila možnosti chytiť salmonelu ? Zázvor ? Cesnak a cibuľu nechcem...

Ďakujem pekne za odpoveď \":)\"

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2018 7:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Mám otázku...
Kupujem si kvalitnú, väčšinou kuraciu pečeň od kurčiat s voľným výbehom, ktoré sa v období keď je možnosť, pohybujú na dennom svetle a zobú aj trávu, červy...
Kupujem ju v mrazenom stave, v inom sa nedá.
Otázka znie... Kebyže si dám denne 50g surovej, prvý krát rozmrazenej (trochu zohriatej na možno 35 stupňov) kuracej pečene, môže vadiť že je surová (nejaké prípadné parazity) ? Prípadne aké koreniny si k tomu dať (o dostatok HCL ku každému jedlu sa poctivo starám...) ?
Mrazením sa mäso nezbaví baktérií, však ? Ide mi totiž aj o to, aby som prijal nejaké baktérie zo surového mäsa, ideálne z pečene (neviem si predstaviť jesť napr. surovú kuraciu svalovinu...BRRRR... sto krát radšej jelenie či hovädzie, čo sa svaloviny týka). Surová pečeň, surové srdce (tu mám chuť viac na byčie, tie malé kuracie srdiečka si veľmi surové jesť predstaviť zatiaľ neviem...)... Denne však len tých 50g (jeden týždeň surová pečeň 50g/deň, druhý týždeň surové srdce 50g/deň)...
Čítal som v knihe, že prírodné národy hoci využívajú tepelnú úpravu, avšak konzumujú menšiu časť živočíšnych potravín (myslené mäso) v surovom stave. Podľa mňa to nebude len z dôvodu že teplom sa strácajú niektoré B vitamíny (myslím, že asi dva sú tepelnou úpravou zničené), ale skôr z dôvodu, že chcú prijať baktérie z mäsa, čo by po tepelnej úprave už nebolo možné...

Druhá otázka : a čo surové žĺtka z Bio vajec (Tesco Organics) v prípade, že ešte majú veľa dní do dátumu spotreby ? Tam sa netreba obávať možnej salmonely, však ? Vmiešať také surové žĺtka do fermentovanej napr. ovsenej kaše... s tým, že bielka by som v nej najprv uvaril (surové bielka nie sú nič moc, obsahujú nejaké antinutrienty)....

V každom prípade by som si pred jedlom a po jedle dal 50ml vody s asi 20-30 kvapkami HCL.
Prípadne nejaká korenina, ktorá by zamedzila možnosti chytiť salmonelu ? Zázvor ? Cesnak a cibuľu nechcem...

Ďakujem pekne za odpoveď \":)\"

Na to se nedá jednoznačně odpovědět, velice záleží v jakých podmínkách bylo kuře poraženo a vyvrženo a pokud to dělá nějaký hňup a má špinavé pracky, což je bohužel dost reálné asi to vždy bude něčím kontaminováno. Pak se opravdu můžete spolehnout pouze na dostatečné množství HCl v žaludku a silnou imunitu. Prakticky totéž platí pro ta vejce, protože tam ani nemusí být nic vevnitř, ale může být na povrchu třeba z blbého skladování a je zase problém.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz