SemTamTuPrídem píše:
Robil som si jogurt v jogurtovači 22 hodín....... Použil som nepasterizované kravké mlieko vyššej kvality, než má to z "mliekoautomatu", je to domáce mlieko. Výsledok je čudný - na povrchu vytvoreného jogurtu bola akoby svetlo-karamelová vrstva čudne voňajúca (nie príliš vábivo...).... Keď som to začal miešať, dole bola biela farba a už textúra jogurtu, a začalo to voňať lepšie.
Použil som kultúuru bulharského jogurtu s bifidobaktériami. Teplota jogurtu bezprostredne po vypnutí jogurtovača bola vyššia ako 43 stupňov celzia (toľko maximálne nameria môj digitálny teplomer určený na meranie telesnej teploty človeka), neviem ako koľko. Tipujem, že jogurtovač má nastavenú teplotu asi na 45 stupňov celzia.
Je jogurt v poriadku ? .... PÝTAM SA TÝCH, KTORÍ ROBIA JOGURT Z NEPASTERIZOVANÉHO MLIEKA, lebo také sa správa inak.... Také je ešte "živé", na rozdiel od mlieka pasterizovaného, ktoré ak je "živé", tak už len minimálne. Rovnako asi bude podstatný rozdiel medzi jogurtom robenom v jogurtovači z nepasterizovaného mlieka po dobu 6 - 12 hodín, a po dobu 22 hodín... takže si niesom istý, či mi na to niekto z vás bude vedieť odpovedať. To by asi musel mať skúsenosť s robením jogurtu z nepasterizovaného mlieka v jogurtovači po dobu okolo 22 hodín.....
....hmm....
Ty sa nezaprieš, všetko robíš neštandartne
Keď s tým začínaš, mal by si to najskôr urobiť aspoň čiastočne podľa odporúčaných postupov aspoň preto aby si napr.vylúčil že je problém v kvalite mlieka aj keď jej veríš. Napr. keby si to jogurtoval na začiatok aspoň odporúčanú dobu... Teraz môžeme podzrievať že ten čudný výsledok má na svedomí napr.:
1. to že sa nepasterizovalo a namnožili sa tam nežiadúce baktérie( v pasterizovanom sa množia len tie čo potrebujeme) čomu by zodpovedala nevábna vôňa
2. tá pridlhá doba, možno s ňou jogurtové baktérie problém nemajú ale napr.bifidobaktériam to nemusí "svedčiť"
3. mlieko nemusí byť kvalitné, aj keď sa zdá kvalitné, krava ku koncu latačného obdobia môže mať mlieko inej kvality, alebo môže mať slabú mastitídu a pod.
4. možno tá teplota je až ku 50ke, kto vie... neviem aké tučné je to mlieko ale možno ti tam priam skaramelizovala smotana ale to sa mi veľmi nezdá pretože vtedy by som nečakala nevábnu vôňu(neviem čo presne pod tým myslíš)
Tak či tak, žiadna nevábna vôňa by tam nemala byť, to napovedá že tam mohla byť nejaká kontaminácia nežiadúcimi baktériami. Známa si robila jogurt tak že na noc nechala len tak v teplej kuchyni surové mlieko v ktorom rozmiešala trošku jogurtu na druhý deň mala jogurt, síce redší ale bol, a vyzeral normálne, aj voňal normálne, žiadne pavône.