Jarda píše:
Užívat se to takto asi dá i když nejsem zcela přesvědčen o ideálnosti takového postupu. Vitamín C se má užívat pokud možno navázaný na bioflavonidy, tedy barviva obsažená v potravinách a ty kefír neobsahuje, čímž jeho využitelnost v organizmu značně klesá. Také je otázkou zda kyselina L-askorbová není schopna jako konzervant zlikvidovat některé, nebo dokonce veškeré bakterie v kefíru obsažené, což by pak bylo dosti kontraproduktivní. Také to užívání ve vodě s medem je ze stejného důvodu dosti sporné a využitelnost mnohem nižší, než aplikace stejného množství ve šťávě.
Děkuji za odpověď. Samozřejmě pokud to není ku prospěchu věci, nadále to dělat nebudu. Vitamín C si dávám po snídani (ta je ovocná) a po večeři (ta je zeleninová) - tak tam je snad bioflavonoidů dost (i když šťáva by byla jistě vhodnější). Ten med je tam jenom na uklidnění sliznice.
Ještě bych měl drobný dotaz: Někde jsem tady na fóru četl Vaše doporučení, že ideální je pití kefíru na noc, případně i přes den mezi jídly. Tady jsem se chtěl zeptat, jestli je 1 hodina od snězení ovocného salátu dostatečně dlouhá prodleva. Často cítím bezprostředně po vypití určitý "pohyb" v břichu (po čemž však nenásleduje úprk na toaletu), doposud jsem to však bral za normální vlastnost kefíru a mého, zatím ještě nevyladěného, zažívání. Dále také, zda nevadí, pokud zhruba hodinu po vypití večerního šálku konzumuji česnek. Jde mi o to, zda-li se tito dva kvasinkoví bojovníci nějak vzájemně nevyruší. Děkuji.