Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 5:40 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte lis 03, 2015 9:24 pm 
Offline

Registrován: úte črc 26, 2011 5:24 pm
Příspěvky: 86
Ahoj, může pít roční dítě kefír z tibetské houby? Nikde jsem tuto informaco nenašel...

Dííky, David


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte lis 03, 2015 10:27 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
davidekMTB píše:
Ahoj, může pít roční dítě kefír z tibetské houby? Nikde jsem tuto informaco nenašel...

Dííky, David

Nenapadá ma dôvod prečo by nemohlo:) Nebála by som sa

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 8:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Vraj jogurtové kultúry neprežijú teplotu 50 stupňov celzia, ale len 40 ? Na tomto videu chlapík vmiešal jogurtové kultúry do 50 stupňového mlieka, uzavrel, a urobil sa mu jogurt..... https://www.youtube.com/watch?v=ceOVXFfjVQw

Síce mlieko preváral, pričom nemusel...

Kde jste to info vzal, jogurtové kultury mají ideální teploty pro zpracování kolem 42 stupňů, tedy určitě vydrží nad 40 stupňů, naopak je to pro ně ideální. Také jde o dobu kdy jsou vystaveny té vyšší teplotě, krátkodobě to určitě vydrží dost podstatná část.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 8:57 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ďalej by ma zaujímalo, či sa dá "naočkovať" nejakými laktobacilmi aj také nepasterizované maslo..... \":)\" .... Neviem ale, kde o tom dohľadať informácie.... Asi to nepôjde, keďže maslo obsahuje možno necelý 1g sacharidov na 100g... Hmm...

To vám určitě fungovat nebude, to ani nemusíte zkoušet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 9:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
davidekMTB píše:
Ahoj, může pít roční dítě kefír z tibetské houby? Nikde jsem tuto informaco nenašel...

Dííky, David

Dobře vám odpovídá členka Moonika, neměl by v tom být žádný problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát lis 20, 2015 12:25 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
Jarda píše:
SemTamTuPrídem píše:
Ďalej by ma zaujímalo, či sa dá "naočkovať" nejakými laktobacilmi aj také nepasterizované maslo..... \":)\" .... Neviem ale, kde o tom dohľadať informácie.... Asi to nepôjde, keďže maslo obsahuje možno necelý 1g sacharidov na 100g... Hmm...
To vám určitě fungovat nebude, to ani nemusíte zkoušet.

Maslo naockovat nepujde, ale nejde ani tak o mnozstvi sacharidu/laktozy.

Naopak ale jde vytecne naockovat 35 % smetana, ze ktere jde potom udelat kysane maslo. Timto zpusobem mate dokonce samotne kysane maslo a jeste podmasli, ktere je ve vsech smerech lepsi nez komercni.

Ackoliv zde pan Jarda psal, ze kefirky je potreba zvykat tak mohu z vlastni zkusnosti a i zkusenosti Zuzky ze zkvaseno.blogspot potvrdit, ze naopak kefirkam svedci obcasne "plno-tucne" prokysani ve smetane na slehani. Vysledkem je luxusni kysana smetana a kefirky se jeste lepe regeneruji a rostou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon lis 23, 2015 10:06 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Dal by sa urobiť jogurt v zložení 8dcl mlieka, jogurtová kultúra, 200g banán ? Chcel by som totiž "predtráviť" aj banán pred konzumáciou, použil by som banán už so škvrnami (lepšie stráviteľný než zelený či "pekný žltý").... Dá sa fermentovať aj banán samostatne, ale jeden recept čo som našiel na internete udáva, že to má trvať 5 dní... Do toho sa mi "nechce"....
Predstavujem si to takto : Rozmixujem nepasterizované domáce mlieko (8dcl) s 200g porciou banánu/banánov, pridám jogurtovú kultúru a budem "jogurtovať" v tomto prípade dlhšie (lebo tu je aj banán) - 22 hodín napríklad. Potom pridám do hotového "baánojogurtu" aj maslo (lebo chcem väčšiu kalorickú hodnotu, má to totiž byť plnohodnotné jedlo), a buď med, alebo javorový sirup v menšom množstve, tak, aby celý tento "banánojogurt" mal možno 75g sacharidov = moju terajšiu dennú dávku.
Bude to fungovať, alebo sacharidy v banáne budú blokovať premenu laktózy z mlieka na kyselinu ?
Ďakujem za odpoveď/e.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv lis 26, 2015 3:34 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Dal by sa urobiť jogurt v zložení 8dcl mlieka, jogurtová kultúra, 200g banán ? Chcel by som totiž "predtráviť" aj banán pred konzumáciou

Nezaprieš sa \":D\" Neviem či ti niekto na toto odpovie. Iné ti nezostáva len to vyskúšať ale podľa mňa to bude pekná gebuzinka ... Ja myslím že tak zle na tom nie si aby si potreboval ten banán "predtráviť":) a keď už musíš tak ho fermentuj samostatne... ale myslím si že ak už sa babrať s fermentovaním tak skôr u nejakých hodnotných zelenín

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát lis 27, 2015 8:40 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Moonika píše:
Nezaprieš sa \":D\" Neviem či ti niekto na toto odpovie. Iné ti nezostáva len to vyskúšať ale podľa mňa to bude pekná gebuzinka ... Ja myslím že tak zle na tom nie si aby si potreboval ten banán "predtráviť":) a keď už musíš tak ho fermentuj samostatne... ale myslím si že ak už sa babrať s fermentovaním tak skôr u nejakých hodnotných zelenín

Čiastočne s tebou súhlasím, ale keď by som chcel v nejaký deň skonzumovať napr. 70-80g sacharidov, a chcel by som aby boli v surovom stave a zároveň aby to nebola ovocná šťava vo väčšom množstve, tak mi ostáva v podstate banán ako riešenie, a s jogurtom a karobom či kvalitným kakaom to môže byť zároveň nie len zdravé, ale aj veľmi chutné....
Inak, včera som jedol mnou urobený kozí jogurt s bulharskou kultúrou, medom a kokosom........BOLO TO ÚŽASNÉ, VEEEĽMI mi to chutilo...
Recept na to : 1liter nepasterizovaného kozieho mlieka, bulharská kultúra (možno 250-300mg ? alebo dajte viac keď chcete), 90g masla (najlepšie nepasterizovaného) 50-60g strúhaného kokosu, med.
Postup : V jogurtovači "zjogurtujte" kozie mlieko s bulharskou kultúrou a strúhaným kokosom, po dobu napr. 22 hodín. Po zjogurtovaní pridajte do ešte teplého jogurtu na menšie kocky pokrájané maslo a miešajte, aby sa dobre rozpustilo. Potom pridajte 30g medu, pravého medu (ktorý vie zcukornatieť). Nechajte v chladničke 12 - XY hodín ešte "dozrieť"..... Potom to z chladničky vyberte a ohrejte možno na 20 stupňov celzia, aby ste si tým vyše litrom fantasticky chutnej hmoty "nezostudenili" žalúdok. Môžete začať jesť a tešiť sa z toho, že je to plné enzýmov (ak ste tam dali surové ingrediencie), probiotík, predtrávených bielkovín, vitamínov, minerálov a kvalitného (mliečneho a kokosového) tuku... \":wink:\"

Dnes večer si budem robiť kozí jogurt s trochu škvrnitým banánom, ktorý najprv rozmixujem samostatne (množstvo aby to bolo cca 200g), a potom to dobre rozmiešam s asi 40 stupňovým kozím mliekom a jogurtovou kultúrou. Po 22 hodinách jogurtovač vypnem, a pridám asi 120g nepasterizovaného masla (preto viac, lebo teraz vynechám kokos) a dodatočne k tomu ešte tentoraz 10g medu, lebo banán je prirodzene sladký. Nechám v chladničke "dôjsť", a v utorok po zjedení napíšem ako to chutilo. Rád by som tam strčil aj strúhaný kokos (lebo mi nejak zachutil...), ale...to už by bolo pekne drahé jedo... čo by mi až tak nevadilo, ale chcem to skúsiť ekonomickejšie \":D\"
Inak jogurt z kozieho mlieka mi chutí podstatne viac...... A na pre mňa chuťovo hnusný kefír si už ani nespomeniem....

Ešte taká perlička - urobil som si kravský jogurt s kokosom, maslom a treščou pečeňou (z konzervy, sem-tam si dám...) + miso pastu do toho.........MŇAMMMMMMMM......... Dnes to budem jesť znova.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát lis 27, 2015 10:48 am 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
Fíha tak tú tvoju receptúru vyskúšam, diky za recept:) Ale ten s misopastou a pečeňou znie zle:D Ja už iný ako kozí nerobím, ani som nevedela že je taký rozdiel v chuti oproti kravskému. Mne len chýba že u kozieho sa nedá poriadne oddeliť smotana, rada by som smotanový jogurt. A kefír z kozieho je tiež výborný, len nesmie dlho zakysávať, 3dni zakysávania by sa podpísali na chuti , bol by tam "kozí ocas". Ak sa zakysáva len deň tak nie je žiadna pachuť. Mám kefírovú aj acidofilnú kultúru, z oboch je to výborné.

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát lis 27, 2015 1:55 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Tom Kořenek píše:
Maslo naockovat nepujde, ale nejde ani tak o mnozstvi sacharidu/laktozy.

Naopak ale jde vytecne naockovat 35 % smetana, ze ktere jde potom udelat kysane maslo. Timto zpusobem mate dokonce samotne kysane maslo a jeste podmasli, ktere je ve vsech smerech lepsi nez komercni.

To už je na mňa príliš, urobiť si kvasené/kysané maslo z 35% smotany by ma vyšlo finančne drahšie než kúpiť si klasické nepasterizované maslo, + nehovorím o tom, že by som trávil v kuchyni ešte viac času... Navyše, ani neviem kde by som mohol zohnať 35% nepasterizovanú smotanu... \"8)\"

edit : Práve rozmýšľam..... Keby som rozpustil v mlieku maslo (aby teplota nepresiahla pri tom 43 stupňov celzia) v pomere takom, aby výsledné "maslomlieko" malo 35% tuku, tak by sa z toho nestala "akožesmotana" a nedalo sa to zakysať ? Podľa mňa áno..... A ešte jednoduchšie by bolo, keby som si rovno robil jogurt tak, že by som do jogurtovača dal nie len mlieko s jogurtovou kultúrou (a banánom či kokosom), ale dať do toho už rovno aj maslo v takom množstve, v akom ho chcem mávať v jogurte.... Čiže maslo by som už nepridával po jogurtovaní, ale ešte pred ním, nakoľko po jogurtovaní dávam jogurt do chladničky, a tam sa maslo pri nízkej teplote "vykvasí" v jogurte už len úplne minimálne....
Dajme tomu 120g nepasterizovaného masla ktoré pridávam do jogurtu (množstvo keď tam dávam miesto kokosu banán alebo ani kokos ani banán) +1l nepasterizovaného (kravského či kozieho) mlieka....to by bola asi "10% akožesmotana", a to by sa vykvasilo za pomoci vhodnej teploty a jogurtových kultúr ešte jednoduchšie, než 35% smotana.....
Najbližšie teda robím jogurty takto, že rozpustím maslo v mlieku pri teplote do 43 stupňov celzia, pridám jogurtovú kultúru a buď rozmixovaný banán či kokos.....

Mimochodom, ten banánový jogurt čo som si urobil z kozieho mlieka a dnes ráno zjedol.............MŇAM............. Robil som ho 22 hodín, chutil lepšie ako ten, ktorý som robil 12 hodín a jedol ho včera.... A rozhodne ten dlhšie robený je aj lepšie stráviteľný.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte pro 29, 2015 1:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Tom Kořenek píše:
Maslo naockovat nepujde, ale nejde ani tak o mnozstvi sacharidu/laktozy.

Naopak ale jde vytecne naockovat 35 % smetana, ze ktere jde potom udelat kysane maslo. Timto zpusobem mate dokonce samotne kysane maslo a jeste podmasli, ktere je ve vsech smerech lepsi nez komercni.

Ackoliv zde pan Jarda psal, ze kefirky je potreba zvykat tak mohu z vlastni zkusnosti a i zkusenosti Zuzky ze zkvaseno.blogspot potvrdit, ze naopak kefirkam svedci obcasne "plno-tucne" prokysani ve smetane na slehani. Vysledkem je luxusni kysana smetana a kefirky se jeste lepe regeneruji a rostou.

To je zajímavá zkušenost, já když jsem to zkoušel, tak mě přišlo že zpočátku v té vyšší tučnosti dobře nemakají, ale šlo je to naučit za pár dní. Jinak jim to pak nijak nevadilo, naopak vše fungovalo výborně a plnotučný kefír byl bezkonkurenční.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte pro 29, 2015 1:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Dal by sa urobiť jogurt v zložení 8dcl mlieka, jogurtová kultúra, 200g banán ? Chcel by som totiž "predtráviť" aj banán pred konzumáciou, použil by som banán už so škvrnami (lepšie stráviteľný než zelený či "pekný žltý").... Dá sa fermentovať aj banán samostatne, ale jeden recept čo som našiel na internete udáva, že to má trvať 5 dní... Do toho sa mi "nechce"....
Predstavujem si to takto : Rozmixujem nepasterizované domáce mlieko (8dcl) s 200g porciou banánu/banánov, pridám jogurtovú kultúru a budem "jogurtovať" v tomto prípade dlhšie (lebo tu je aj banán) - 22 hodín napríklad. Potom pridám do hotového "baánojogurtu" aj maslo (lebo chcem väčšiu kalorickú hodnotu, má to totiž byť plnohodnotné jedlo), a buď med, alebo javorový sirup v menšom množstve, tak, aby celý tento "banánojogurt" mal možno 75g sacharidov = moju terajšiu dennú dávku.
Bude to fungovať, alebo sacharidy v banáne budú blokovať premenu laktózy z mlieka na kyselinu ?
Ďakujem za odpoveď/e.

Tak z hlediska podmínek pro práci laktobacilů tam nebude žádný problém, fungují i na fruktóze, glukóze a dalších sacharidech. Já jsem se nyní trochu zabýval výrobou ořechových jogurtů a mohu tvrdit, že výsledky naprosto skvělé. Docílil jsem i jogurtové konzistence, kdy se dá výrobek "krájet" lžičkou, tedy neteče a chutná jako jogurt s oříšky. Každopádně to ale není nic pro laické pokusy. Lze si tam snadno namnožit různé plísně a houby, což pak zdravé asi moc nebude a bez kvalitního jogurtovače s termostatem bych to asi ani nezkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned led 24, 2016 11:18 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát kvě 17, 2013 11:00 am
Příspěvky: 22
Mam dotaz na problém s výrobou kefíru. Vyrábím si již několik let kefír z tibetské houby, vše probíhá jak má. Ale před několika měsíci se mi stalo, že se v průběhu výroby na povrchu utvořil nahnědlý slaboulinký škraloup. To mě zaskočilo a várku jsem vylil. Od té doby se mi toto ještě několikrát opakovalo a proto jsem se zaměřil na zjištění při kterém mléce k tomu dochází (kupuji nejčastěji tři druhy, vše plnotučné) Když už jsem měl pocit, že jsem identifikoval ono mléko, stalo se to i u jiných, které jsem nakoupil pro test. Nestane se to úplně vždy, proto mi uniká důvod. Kefír z litru mléka dělám ve dvou nádobách v lednici. Pokud se objeví ona skvrna je v obou nádobách, tak to seberu pryč a kefír se nakonec udělá. Někdy mam ale pocit, že není úplně ok, každopádně z toho nemám dobrý pocit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon led 25, 2016 6:29 pm 
Offline

Registrován: ned říj 09, 2011 7:23 pm
Příspěvky: 88
Dobrý den. Když se oddělí sirovátka u kefíru,je mleko plně rozložené a bez sacharidu? Děkuji Pavel


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz