Moonika píše:
Nezaprieš sa
Neviem či ti niekto na toto odpovie. Iné ti nezostáva len to vyskúšať ale podľa mňa to bude pekná gebuzinka ... Ja myslím že tak zle na tom nie si aby si potreboval ten banán "predtráviť":) a keď už musíš tak ho fermentuj samostatne... ale myslím si že ak už sa babrať s fermentovaním tak skôr u nejakých hodnotných zelenín
Čiastočne s tebou súhlasím, ale keď by som chcel v nejaký deň skonzumovať napr. 70-80g sacharidov, a chcel by som aby boli v surovom stave a zároveň aby to nebola ovocná šťava vo väčšom množstve, tak mi ostáva v podstate banán ako riešenie, a s jogurtom a karobom či kvalitným kakaom to môže byť zároveň nie len zdravé, ale aj veľmi chutné....
Inak, včera som jedol mnou urobený kozí jogurt s bulharskou kultúrou, medom a kokosom........BOLO TO ÚŽASNÉ, VEEEĽMI mi to chutilo...
Recept na to : 1liter nepasterizovaného kozieho mlieka, bulharská kultúra (možno 250-300mg ? alebo dajte viac keď chcete), 90g masla (najlepšie nepasterizovaného) 50-60g strúhaného kokosu, med.
Postup : V jogurtovači "zjogurtujte" kozie mlieko s bulharskou kultúrou a strúhaným kokosom, po dobu napr. 22 hodín. Po zjogurtovaní pridajte do ešte teplého jogurtu na menšie kocky pokrájané maslo a miešajte, aby sa dobre rozpustilo. Potom pridajte 30g medu, pravého medu (ktorý vie zcukornatieť). Nechajte v chladničke 12 - XY hodín ešte "dozrieť"..... Potom to z chladničky vyberte a ohrejte možno na 20 stupňov celzia, aby ste si tým vyše litrom fantasticky chutnej hmoty "nezostudenili" žalúdok. Môžete začať jesť a tešiť sa z toho, že je to plné enzýmov (ak ste tam dali surové ingrediencie), probiotík, predtrávených bielkovín, vitamínov, minerálov a kvalitného (mliečneho a kokosového) tuku...
Dnes večer si budem robiť kozí jogurt s trochu škvrnitým banánom, ktorý najprv rozmixujem samostatne (množstvo aby to bolo cca 200g), a potom to dobre rozmiešam s asi 40 stupňovým kozím mliekom a jogurtovou kultúrou. Po 22 hodinách jogurtovač vypnem, a pridám asi 120g nepasterizovaného masla (preto viac, lebo teraz vynechám kokos) a dodatočne k tomu ešte tentoraz 10g medu, lebo banán je prirodzene sladký. Nechám v chladničke "dôjsť", a v utorok po zjedení napíšem ako to chutilo. Rád by som tam strčil aj strúhaný kokos (lebo mi nejak zachutil...), ale...to už by bolo pekne drahé jedo... čo by mi až tak nevadilo, ale chcem to skúsiť ekonomickejšie
Inak jogurt z kozieho mlieka mi chutí podstatne viac...... A na
pre mňa chuťovo hnusný kefír si už ani nespomeniem....
Ešte taká perlička - urobil som si kravský jogurt s kokosom, maslom a treščou pečeňou (z konzervy, sem-tam si dám...) + miso pastu do toho.........MŇAMMMMMMMM......... Dnes to budem jesť znova.
_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa.
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda