Jarda píše:
Ty krevní testy nic nezkazí, ale také vám toho mnoho neřeknou, protože z krve se dá zjistit pouze momentální stav, což není vypovídající. O dlouhodobém stavu by vám řekla vlasová analýza, která vám odpoví i na mnoho jiných otázek
Len pre informáciu pre ostatných si Vás dovolím ešte trošku doplniť o jeden konkrétny prípad, ktorý som si zapamätal z prednášky o vlasovej analýzy. Pani trpela podvýživou a nemohla pribrať aj keď do seba ládovala hromadu jedla. Dala si spraviť krvné testy a z nich jej dr. zistil, že má akútny nedostatok vápnika a tak jej predpisoval veľké dávky vápnika. Ona však ďalej chudla. Až keď si dala spraviť vlasovú analýzu sa zistil pravý opak, že má niekoľkonásobný prebytok vápnika a akútny nedostatok horčíka. Po vyrovnaní týchto dvoch extrémov sa jej podarilo pribrať na normálnu váhu.
Krv slúži ako transportná diaľnica pomocou ktorej telo prepravuje aktuálne potrebné suroviny z jedného konca tela na druhý. Môže sa tiež stať, že ak vám v krvi zistia prebytok vápnika, tak to naznačuje, že telo ho z jedného miesta, napríklad z kostí a zubov, presúva na iné miesto, kde je ho akútny nedostatok. Teda nesvedčí to o prebytku vápnika v tele ale jeho nedostatku. Krvné testy teda majú iste svoj význam pri rôznych iných vyšetreniach, ale čo sa týka prebytku alebo deficitu prvkov v našom telo, to asi nie.
A ešte by som na záver doplnil, že koncentrácia prvkov vo vlasoch je niekoľkonásobne vyššia ako v krvi. V prípade vápnika je koncentrácia vo vlasoch oproti krvi vyššia 200x, horčíka 30x, zinku 100x a medi 10x. Aj z týchto dôvodov sa ľahšie určujú množstvá prvkov z vlasov,pretože v krvi sa nachádzajú len vo veľmi nepatrných množstvách a je obtiažne z takého malého množstva určiť v akej koncentrácií sú prvky zastúpené v organizme.
Ako tak sa dá teda zistiť koncentrácia makroprvkov, to sú tie ktorých koncentrácia v 1g čerstvého tkaniva je VIAC ako 1 mikrogram.
Patria sem: vápnik, fosfor, horčík, draslík, sofík, chlór
A čo sa nedá zistiť z krvi alebo len s veľmi skreslenými údajmi sú mikroprvky a stopové prvky, ktorých koncentrácia v 1g čerstvého tkaniva je MENŠIA ako 1 mikrogram.
Sú to: meď, selén, železo, zinik, flór, jód, mangán, cín, chróm, kobalt, vanád, nikel, arzén, molybdén, lítium a kremík
Niekto sa rád vŕta do hĺbky veci, tak pre takých ľudí som si to dovolil tak trošku doplniť.