Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 5:39 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob čer 25, 2016 7:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
derkel píše:
Nezkoumal někdo,jaké bakterie se starají o přirozené kvašení mléka?

Tak určitě se tím mlékárenské provozy a výroba zabývají, nicméně ono to nebude přesně definovatelné složení protože již samotný startovní proces není nikdy stejný, tedy se namnoží vždy různé složení a to je ve výrobě určitě nežádoucí. Doma vám to vadit nijak nemůže, našim předkům to také nevadilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon črc 18, 2016 6:20 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Jarda píše:
Veverka píše:
Do všeho kam má přijít mléko používám buď jogurtík, či kefírek.
Každá z nich má však jiný výrobní a časový postup.
Kefír jako takový je pro nás doma ideální po jednom dni. Na denní pití.
Pokud potřebuji někde použít tvaroh, tak nechávám kefír zrát v lednici / pomaleji / i 2 týdny.
Pak je mnohem hustší a praktičtější jako náplň.
Na zácpy tedy netrpíme nikdo. Ale neposoudím druhé ,,užívače".
Každopádně je to ňamka na všechny způsoby.
Kefír může mít různé účinky podle doby výroby, kratší doba zrání do 24 hodin spíše projímá a delší doba zrání nad 48 hodin spíše staví, takže si vybere naprosto každý.

Ahojte ľudkovia, máte niekto skúsenosti s kefírom zrejúcim v izbovej teplote 48 hodín aj počas leta ?

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 12:32 pm 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte ľudkovia, máte niekto skúsenosti s kefírom zrejúcim v izbovej teplote 48 hodín aj počas leta ?

Záleží kolik houbiček máte. Někdo dává jednu polevkovou lžíci na litr, někdo pět, to potom zraje poloviční dobu. Čím déle zraje , tím je kyselejší .Dokud vám to hubu nezkřiví,je to v pořádku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 2:27 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
derkel píše:
Záleží kolik houbiček máte. Někdo dává jednu polevkovou lžíci na litr, někdo pět, to potom zraje poloviční dobu. Čím déle zraje , tím je kyselejší .Dokud vám to hubu nezkřiví,je to v pořádku.

Fajn, lebo som niekde čítal, že ak sa bude kvasiť dlhšie ako 24 hodín v izbovej teplote, tak sa pokazí........ To asi písal niekto, kto považoval kyslejšiu chuť za príznak pokazenia...
\":D\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 7:36 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Zabýváte se někdo i pitím kefíru? Nebo jen řešíte způsob jeho výroby a spekulacemi o vhodnosti či nevhodnosti, případně mudrujete o kontraindikacích v souvislosti s jinými "zdravými" aktivitami?
(jsem na cca litru denně a ani o tom nevím, dokonce je mi fuk, co to se mnou dělá, jen mi je po něm vždy bezva \":D\" )


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 8:23 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
Zabýváte se někdo i pitím kefíru? Nebo jen řešíte způsob jeho výroby a spekulacemi o vhodnosti či nevhodnosti, případně mudrujete o kontraindikacích v souvislosti s jinými "zdravými" aktivitami?
(jsem na cca litru denně a ani o tom nevím, dokonce je mi fuk, co to se mnou dělá, jen mi je po něm vždy bezva \":D\" )

No, ja ho tak "pi-jem", lebo ho aj pijem aj jem zároveň....... Totiž do jednej porcie (750ml kefíru) si pridám vždy 140g masla (a iné veci - nejaké ovocie a trochu medu, často aj karobový prášok)..... Vtedy je to pre mňa plnohodnotné jedlo.
Teraz si "naložím" prvý krát s domácimi (od dedka) marhuľami... Kefírová várka sa mi práve dokončuje (idem zliať), rozmixujem asi 200ml kefíru so 150g marhúľ, pridám trochu medu, a nechám "sekundárne" fermentovať (už bez kefírových zŕn, tie idú do nového mlieka) v chladničke v hermeticky uzavretej sklenenej nádobe (1,5L), do napozajtra (lebo na zajtra už kefír budem mať - banánovy - z viac čierneho než žltého banánu - taký je najlepší).

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Naposledy upravil SemTamTuPrídem dne stř črc 20, 2016 8:31 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 8:30 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
[b:6rpepl6f]OTÁZKA OHĽADOM KEFÍRU[/b:6rpepl6f] : Keď po 24 hodinách robenia kefíru v izbovej teplote ho preložím (ale už bez zŕn) do chladničky na ďalších 12-36 hodín, pričom ten kefír chcem s prídavkom masla, medu a nejakého ovocia, [u:6rpepl6f]tak je dobré to "sekundárne fermentovať" už s tým maslom, medom a ovocím (banán, alebo marhule, alebo maliny), či je dobré tie prídavné potreviny s kefírom zmiešať až po uplynutí sekundárnej fermentácie ?[/u:6rpepl6f]
Ja si totiž myslím, že keď dám sekundárne fermentovať kefír rovno aj s medom (enzýmy v mede), maslom (nepasterizované - enzýmy v masle) a nejakým surovým ovocím (enzýmy), tak za tých 12-36 hodín sekundárnej fermentácie by sa mohli "nafermentovať" aj to maslo, med a ovocie, nie ? ... Alebo práve naopak by ten med a ovocie (maslo určite nie, to je zložka mlieka) mohli SPOMALIŤ sekundárnu fermentáciu kefíru ? Ak náhodou áno, mohlo, ale aj nemuselo by to byť na škodu - podľa toho, na aký kefír by som mal viac chuť. DôLEŽITÉ JE, ABY MA Z NEHO NEPREHNALO (z 24 hodín robeného v izbovej teplote ma nepreženie, neviem ako tomu bude keď ho ešte nechám sekundárne fermentovať - keď bude príliš kyslý, tak s hojným prídavkom masla (tuk) to môže napodobiť "prehánku", akú vytvorí olivový olej s citrónom...)...
VŠETKO UKÁŽU SKÚSENOSTI....... Ale ak viete odpoveď, môžte napísať \</div

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 8:59 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
OTÁZKA OHĽADOM KEFÍRU (č. 2) : Koľko percentné zníženie mliečneho cukru môžem očakávať pri 24 hodinovom fermentovaní kefíru v izbovej teplote s prídavkom 12-36 hodinového sekundárneho fermentovania (ale už bez kefírových zŕn) v chladničke ? .... Kravské mlieko má okolo 4,5g mliečneho cukru na 100ml........ To je v prípade 750ml kefíru zhruba 34g mliečneho cukru... Rád by som pri robení kefíru premenil na kyselinu mliečnu ASPOOOOŇ 17g mliečneho cukru..... Či sa dá aj viac ? ... Ideálne 80% a viac...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 9:16 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
martina72 píše:
Zabýváte se někdo i pitím kefíru? Nebo jen řešíte způsob jeho výroby a spekulacemi o vhodnosti či nevhodnosti, případně mudrujete o kontraindikacích v souvislosti s jinými "zdravými" aktivitami?
(jsem na cca litru denně a ani o tom nevím, dokonce je mi fuk, co to se mnou dělá, jen mi je po něm vždy bezva \":D\" )

Zabývam sa podobným... to čo pijem by som nazvala obohateným acidkom \":)\" dnes som snáď vypila liter, mám takú fajn kultúru ktorá obsahuje okrem laktob. acid. aj strept. thermophilus + nejaký bifidus . (Z VUMZA -kultúra acidofilná-SAB) Nemám potrebu ho s ničím miešať, pijem samostatne alebo k zemiačkom, mňam.
STTP: obávam sa že máš tak špecifické otázky že ich ťažko niekto objektívne zodpovie

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Naposledy upravil Moonika dne stř črc 20, 2016 10:15 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř črc 20, 2016 9:21 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
Možno toto trošku pomôže? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7076958 (ale tam to nie je upresnené čo sa týka tepelných podmienok)

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv črc 21, 2016 8:13 am 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Moonika píše:
Možno toto trošku pomôže? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7076958 (ale tam to nie je upresnené čo sa týka tepelných podmienok)

Toto se ale týká v podstatě jen toho, že pro osoby s intolerancí laktosy je možné zkusit fermentované produkty.
Debata je spíše o "významných a pozitivních" účincích jogurtů, kefírů, acídek, tvarohů atd.
Já mléčné výrobky nijak nevyhledávám, ale kefír je pro mne účinkem (blahodárností a hladivostí) srovnatelný s kysaným zelím. A tak to také beru, je mi fuk, zda jde o mléko nebo listy rostliny.
Ostatní mléčné výrobky bych bral jako pochutiny, nikoliv nezbytné, s tím, že my někteří, kteří potřebujeme víc tuků (hubeňouři), futrujeme máslo (mimo jiných tuků, olejů, atd.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv črc 21, 2016 6:03 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
....s tím, že my někteří, kteří potřebujeme víc tuků (hubeňouři), futrujeme máslo (mimo jiných tuků, olejů, atd.)

Môžem jesť tuku koľko chcem, pokiaľ budem na nízkej úrovni sacharidov (do max. 80g/deň), môžem zjesť aj kilo masla denne a nepriberiem tuk (ak, tak kilo tuku a KONEČNÁ)...... Keby som zvýšil sacharidy dajme tomu na 200g, hneď by som nabral 3kg.... vody... \":D\" ...a možno kilo tuku. Ale to mi za to nestojí, o to skôr zostarnem. Radšej si budem pekne na nízkosacharidovej strave s vysokým množstvom tukov (u mňa je to posledný rok a pol tých 300g tuku denne, bývavalo 400-450g)

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv črc 21, 2016 6:37 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Však jsem neříkal, že se po tucích tloustne, to je přece blbost. Futruji to proto, že v tucích jsou rozpustné věci, které mám rád a které tělo asi potřebuje (hlásí se o to). A mám takový nezřetelný pocit, že mi po tucích nejni tolik zima (mám tenkou kůži, skoro žádný podkožní tuk a superrychlý metabolismus, rychle prochladnu). Nehledě na to, že to hladí žaludek a vnitřnosti - máslo, olivový olej, sádlo atd. Nejlepší jsou ale gely ala kližka, rosol z mezisvalových prostor, sulc, má to tisíc názvů ....
(pořád platí, že skoro nejím, zmiňuji jen věci, které jsou fajn, když jím)
Nu, vážím víc než ty, ale jsem hubený. Prostě, každý je jiný, no ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 1:41 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Dnes som začal deň so 100g bryndze (zriedenej s 2dcl vody), a pol hodinu na to som si dal kefír s banánom a maslom.
Kefír s banánom a maslom mi sám o sebe problém nerobí, ale dnes som cítil nejaký čas po jeho vypití pocit, akoby som mal málo žalúdočných štiav (ale bez pocitu knedlíku v krku a bez pocitu pálenia, len som mal trošičku horko v hrdle, ale nie za žlčou). Asi mám čiastočný nedostatok žalúdočných štiav (stále).
Otázka preto znie : Mám urobiť nejaké opatrenie pred takýmito raňajkami ? Napr. si dať 5 kvapiek 3,5% HCL do 1dcl vody ? HCL som nepoužil už mesiace (ale tá sa nepokazí)... Mám dojem, akoby za to mohla bryndza... Už totiž po jej vypití som cítil, že to nejak nie je ono, akoby mi uhasila tráviace šťavy...... Pritom bryndza je vysokokoncentrovaný mliečny produkt, s vysokým obsahom už predtrávených bielkovín.... To je super, lebo pri dvoch jedlách denne ("bryndzové mlieko a za tým o pol hodinu kefír - to počítam ako jedno jedlo), kde by som si najradšej rozdelil bielkoviny fifty-fifty, by som chcel mať okolo 50% bielkovín mliečneho pôvodu (fermentované mliečne produkty)... Teraz už dlhšiu dobu mávam denne okolo 75g bielkovín, pričom vážim okolo 79kg...A pravidelne posilňujem...... Asi by som mal navýšiť bielkoviny aspoň o tých 20g... Preto sa pokúšam zaradiť aj tú bryndzu... Len nechcem, aby mi "uhasínala" tráviaci oheň...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 9:05 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Kámo, proč něco tak dobrého, jako je bryndza, mícháš s myšlenkami, měřením, uváhami o metabolismu atd.? Já když se dostanu k bryndze (dobré ... bohužel již dávno nemám ovce a soused již také ne) ukrojím si tlustý krajíc toho nejlepšího chleba a navrstvím tam osminku, tedy 125 g bryndzy, a celé to sežeru. Skvělé je k tomu jedno velké zralé rajče nebo ředkvičky. Zaplácnutý je člověk ovšem na půl dne, je to hodně jídla. Ale skvělého. Nebo krajíc chleba nahradit velikou vařenou bramborou, ve slupce. Z bryndzy si často usmolím polévku - demikát, je jednoduchá a lahodná.
Nevím, o čem pořád spekuluješ ....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz