Dolezitost raze pri odstranovani fytickej kyseliny
For those who need to reduce phytic acid to minimum levels—those suffering from tooth decay, bone
loss and nutrient deficiencies—the magic ingredient is rye. To bring the phytate content of your diet to the absolute minimum, add freshly ground rye flour or a sourdough rye culture to rolled or cut oats, cornmeal, rice and other low-phytase grains, then soak in an acidic medium—preferably water with whey, yogurt or sour milk added—on a hot plate to bring the temperature up to about 100 degrees F. This is a better solution than consuming white rice and white flour, which are relative low in phytate but have a greatly reduced mineral content (see Figure 7).
Dost dobry clanok
http://www.westonaprice.org/food-featur ... hytic-acid100 stupnov farenheita je cca 38 stupnov celzia.
Rovnako ako raz pojde pouzit i pohanka. Ta ma tiez vysoky obsah fytazy. Pohanka pojde este lahsie nadrtit na prasok.
Obiloviny a ich mnozstvo fytazy:
Raz - najviac
Psenica i spalda - vela
Ryza natural - skoro nic (ma vsak mensi podiel fytickej kyseliny, nez ine obiloviny). Pri ryzi natural namacanie neodstrani skoro ziadnu fyticku kyselinu, tam treba pouzit bud tu raz, alebo to akcelerovane fermentovanie
Ryza biela - obsahuje len minimum fytickej kyseliny. Cize na priamu tepelnu upravu bez predpripravy a konzumaciu vo velkych mnozstvach je to idealne obilovina (nojo, ti cinania a indovia vedia preco to jedia)
Ovos - je zo vsetkych obilovin najhorsi. Neobsahuje ziadnu fytazu, ani dlhe namacanie ho nezbavi fytickej kyseliny, a fytickej kyseliny obsahuje viac nez ine obiloviny. Prave preto treba pouzit ten trik s razou alebo pohankou a velmi dokladne ovos pred konzumaciou pripravit.
pseodoobiloviny:
Pohanka - vysoky obsah fytazy, takze ju staci namacat, nepotrebuje pridavat raznu muku. Na urychlenie procesu ma napadlo male mnozstvo pohanky podrtit na prasok, a pridat ho ku zvysku.
Inak kukurica, je tiez dost vysoka na fyticku kyselinu a ma nizky obsah fytazy, a treba ju fermentovat/namacat.
Tyka sa to aj kukuricnej krupice, ktora sa pouziva na kase. Je idealne ju na 4-6 hodin namocit spolu s trochou raze, a potom uvarit na kasu. Takto v nej klesne mnozstvo fytickej kyseliny.
(zdroj: In one research project, soaking ground corn with 10 percent whole rye flour resulted in a complete reduction of phytate in six hours)
Takze mne z toho vychadza, ze pokial sa niekto tomu nerozumie, tak je lepsie ostat jest bielu ryzu.
Preto asi aj ti, co jedia "rizek a bielu ryzu" a nic neriesia, su casto su na tom zdravotne lepsie, nez ti vseliaki vegetariani co to nahradili celozrnnymi obilovinami. A hlavne v restikach, tam je to zle predpripravene. Preto aj tolko vegetarianov a veganov je slabych a podvyzivenych na mineraly. Dost to zapada.
Ja by som teda ako vegan radsej ostal jest bielu ryzu so zeleninou, nez nejake zle predpripravene celozrnne obiloviny. Casto aj naklicene niesu este dostatocne zbavene antinutrientov.
A biely chleba tiez vychadza lepsie stravitelny, nez celozrnny, zle vykvaseny. A dnes sa to vsetko urychluje.
Potom u strukovin je to nastastie o nieco jednoduchsie, tie sa zbavuju fytickej kyseliny jednoduchsie, nez obiloviny. Staci dokladne namocit s nejakym mediom, a uvarit. Ale i tak, je lepsie ich este predklicit.
Cize u veganov radsej nech je viac dobre namocenych strukovin, nez celozrnnych obilovin. A tie klicene obiloviny, su tiez nic moc... nedoporucuju sa jest surove. To este casto obsahuju stale vela anti-nutrientov.
Idealne je teda klicit ich/fermentovat a TEPELNE upravit.
Co sa tyka naklicenych strukovin, tie su na tom o nieco lepsie, no i tak su len ciastocne zbavene fytickej kyseliny. Zato naklicene a dobre uvarene, uz odstrani skoro vsetko. Cize, strukoviny je lepsie jest dobre namocene, uvarene, vo velkom mnozstve, alebo namocene, naklicene a uvarene, take su najzdravsie, a daju sa konzumovat aj vo velkom mnozstve.
A naklicene a surove jest iba V MALOM MNOZSTVE, ako doplnok aminokyselin a niektorych vitaminov. Rozhodne nejest nakliecene surove strukoviny vo velkom mnozstve, inak antinutrienty spravia svoje, a zablokuju prilis vela mineralov.