Hikoki píše:
Zdravím všechny. Chtěl bych oživit toto diskuzní vlákno. Poté co jsem dlouho mlel semínka ostropestřce na téměř historickém kafemlýnku, jsem se rozhodl si věci trochu ulehčit a pořídil si poměrně levný, ale velmi účinný elektrický mlýnek na kávu. Semínka pomele bryskně a velmi jemně. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem při brouzdání po netu narazil na následující stránku, která v podstatě staví elektrický mlýnek s ocelovými noži do role, přinejmenším, outsidera.
https://www.vasbylinkar.cz/jak-uzivat-o ... mariansky/ Nikdy jsem se nesetkal se zmínkou o škodlivém účinku kovu a vyšší teploty na potenciální zdravotní účinky mletých semen. Nyní jsem zmaten, a nevím jestli se nemám vrátit k původně panem Jardou doporučovanému rozkousávání celých semen. Nebo jde v případě onoho internetového obchodu pouze o marketing tah? Opravdu nevím. Budu vděčný za jakýkoli názor.
To je tedy blábol. Ostropestřec pokud není plně znemožněno přístupu vzduchu oxiduje již v řádu minut a rozhodně tomu nezabrání nějaké zipové sáčky. Dokonce ten proces plně nezastaví ani vakuování, pouze smísení s olejem ihned po nadrcení je schopno tento proces blokovat. Již jsem to zde někde psal, nadrtit a ihned smíchat s olejem a máte klid, žádný drcený bych nekupoval, to je akorát tak dobré na poškození jater. Pokud jde o teplo, které vytvářejí ty nože z toho bych také asi neměl velkou hlavu, farmacie těží silymarin z průmyslově rozemletého semene dokonce chemicky v acetonu a taky funguje, ale hlavně vám nesmí to rozdrcené semeno zoxidovat.