Podelim se moje zkusenosti:
V CR jsem udelal behem asi roku celkem 7 jaterek, pricemz posledni 3 sem mel bez kaminku a usoudil sem, ze mam "cisto".
Po cca 3 letech sem behem zimy na Novem Zelandu z nudy udelal jaterku a zacalo to litat. Zacal sem tedy jaterky delat opravdu pravidelne a v ramci mezi experimentovat:
Pred jaterkou- Malic acid (kyselina jablecna) je nejlepsi prostredek na zmekceni kaminku. V ciste praskove forme se prodava opravdu levne, clovek se nemusi trapit se stavou, neni nafouklej, nekrka "mošt". Vysledky jsou i subjektivne mnohem lepsi. V momente kdy jsem presedlal ciste na malic acid tak litaly kaminky jak o zivot
-Malic acid davkovani - prvnich 5 dnu 500mg az 1g. V den jaterky 1.5g az 2g do libovolneho mnozstvi vody.
- Byt pouze na vode a kyseline jablecne je jako drzet pust - z meho pohledu lepsi, bezstarostnejsi. Rano si clovek muze nasypat davku do vody a ma vystarano. Malic acid je mimochodem i docela slusny chelatoru hlinku.
- Protoze delam ty jaterky casto a temer vzdy behem plneho provozu v praci tak sem si to zjednodusil a normalne jim az do predchoziho dne pred samotnou jaterkou. V momente kdy aspon trochu rozchodite produkci a tok zluce tak dle meho nazoru neni zapotrebi nekolik dni predtim nejist tuk/protein. Zlucnik udrzi pouze nekolik lzic zluci a na to dle meho nazoru staci tech 24 hodin. Mozna me pan Jarda opravi nebo nekdo dalsi, ale mam srovnatelne vysledky kdyz jim bez tuku ci to neresim. Jednu jaterku sem delal ze sem 3 dny nejedl tucne a vysledky mizerne.
- Casovani jaterky uz neresim. Radeji provedu 2 jaterky nez abych cekal na jednu perfektne nacasovou dle faze mesice. Z tech dvou "ne-optimalnich" dostanu lepsi vysledek nez z jedne "optimalni"
Jaterka- Olivovy olej sem nahradil hovezim sadlem. Mam ho prebytek, protoze si varim vyvary z pul metrovych hovezich kosti. Chutove je to jine, ale vysledky jsou identicke. Hlavne kravky na NZ se pasou na trave
- Neresim jestli odstavnim grep, citron, pomeranc nebo mandarinku. Mel sem srovnatelne uspechy s ciste pomerancovou stavou vs grep/citron. Nejlepsi chutove je zatim citron a pomeranc. Grepy miluju na jidlo a nezaslouzej si odstavneni
Navic tady na NZ rostou dokonaly bily grepy
Po jaterce- Klasicky po druhe epsomce brutalne pit. Co pul hodiny to pul litr.
- Pouzit tzv "P&B" shake - psyllium a bentonit/zivocisne uhli v jedne z davek vody
- Delam 2 po sobe jdouci kavove klystyry mezi ranima epsomkama. Profiltruje se krev, prostouchnou se streva a urychli to odvod stolice/bordelu
- Po vode si odstavnim 3 citrony a repu - dalsi podpora pro jatra
- Tak dva dny pred jaterkou si vezmu cca litr silneho vyvaru a v nem rozvarim ryzi, kterou pak hezky do lednice takze dojde k castecnemu premeneni skrobu na nestravitelny skrob (vyborna potrava pro laktiky). Chutove je to uplna basta a vyvarova ryze je fakt hodne prijemna na podrazene streva
- Prvni den drzim striktne vegansky (vyvar nepocitam a neslovickarim o tom...)
- Hodinu v saune - tohle mi pomaha opravdu brutalne. Prvnich 20 minut je hodne krizovych a jakmile se to prolomi tak je mi pak uplne skvele
- Dobre provedena jaterka znamena ze je cloveku "blbe" prvni den. To jsou ty opravdu silne a dulezite jaterky. V momente kdy opravdu dodrzite postup a je vam potom mizerne tak je to ve skutecnosti dobre. Pomoct telu co nejvice a dalsi dny uz sou navaly energie
- Kaminky nepocitam, je jich tolik, ze by mi jeblo
Mam za sebou celkem 15 jaterek, posledni 3 prinesly zajimave zmeny:
- Znatelne lepsi traveni
- Stolice prestala plavat a jde ke dnu
- Kombinace jaterky a pravidelnych kavovych klystyru opravdu vyborne cisti krev, zlepsuje naladu a pomaha
- Predposledni jaterka zpusobila posun kaminky do stavu, ze se narusilo traveni, stolice zacala plavat a bylo mi divne. Provedl sem tedy jaterky hned tyden na to a zatim dobre. Viz muj minuly prispevek