Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:16 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: sob bře 25, 2017 11:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Mam otazku predovsetkym na pana Jardu, ale mozu sa vyjadrit kludne aj clenovia fora.

Vobec nejem ryby... Cela rodina ich jeme prakticky len na vianoce, a aj to kapra......
Napadlo mi, ci by jedna konzerva sardiniek vo vlastnej stave (125g obsahu, z toho podiel ryb 90g) denne (alebo 6x do tyzdna) mohla mojmu telu dodat to, co mi nedoda kefir, maslo, mast, mäso (hovädzie, danielie, jelenie, marinovane diviacie ci bravcove), vajicka, fermentovana zeleninova stava, klicene (alebo aj kvasene) obilniny...

Jednalo by sa o sardinky z konzervy, co asi nie je uplne idealne. Predavaju sa aj mrazene, ale neviem kde...
Sardinka je mala rybicka, zaroven je morska ( bude obsahovat aj jod ), a kedze je malicka, bude mat v sebe naakumulovaneho najmenej odpadu (ortut, atd).

Aky mate na to nazor ? Pripadne mate nejaku inu radu, napr. miesto sardiniek sproty, alebo nieco podobne (tuniaka nechcem) ? Popravde...v kuchyni toho "majstrujem" dost, dat si jednu sardinku denne z konzervy (ako chutovku) mi pride lakave - je to pohodlne, necitit v byte rybinu ako pri vareni ci smazeni ryby na panvici...
Dakujem vopred za vase nazory na tuto problematiku.

(edit : nazov topicu som zmenil na "Konzerva sardiniek denne")

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Naposledy upravil SemTamTuPrídem dne ned dub 02, 2017 5:15 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Jedna sardinka denne*
PříspěvekNapsal: sob bře 25, 2017 11:30 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Zajímavé téma. Pohodlnější se mi zdaji sušené ryby, např. http://www.gurmankoreni.cz/ostatni/suse ... vicky-100g , v kamenném obchodě jsem něco podobného viděla v ruských potravinách. Otevřená konzerva podle mě docela smrdí a jíst jednu sardinku denně je proto celkem nepraktické.

Ryby jsou určitě výživově hodnotné v jiných směrech, než "suchozemské" potraviny. Sice se mi do nich moc nechtělo, ale před Vánocemi jsem začala a má to něco do sebe. Pokud chceš pohodlí při jídle, můžu doporučit recept na rybí placičky, dá se bez problémů nadělat třeba 8 porcí najednou a zbytek namrazit. Rozmrazí se taky snadno. Jde o velmi populární recept v anglicky mluvícím světě, existuje spousta variací. Já je dělám z lososích ocasů a hlav, takže je tam maso + kůže + chrupavky. (Zdroj levného a velmi kvalitního lososa - http://www.bonfood.cz/ ) Ale sardinky by čas od času byly podle mě dobré i v případě konzumace lososa, je dobré to střídat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Jedna sardinka denne*
PříspěvekNapsal: úte bře 28, 2017 2:19 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Preco si nedas lososa?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Jedna sardinka denne*
PříspěvekNapsal: čtv bře 30, 2017 6:51 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Davam si pol konzervy sardiniek denne (cca 62-63g obsahu), planujem dlhodobo, cize vlastne navzdy. Na rybu ako hlavne jedlo chut nemam, ale ako chutovka ta polka konzervy tesne pred druhym jedlom dna (mäso Lalebo vajicka) padne vhod. Ako "predjedlo", fajne slane, nastartuje travenie, doda omega3. Mam radost, myslim, ze uz mam doslova vyborne poriesenu vyzivu. Ta morska rybicka mi tam chybala...
\":-)\"
Kto vobec (alebo takmer vobec) nekonzuzmuje ryby, moze si z toho zobrat inspiraciu a zjest bud pol 125g konzervy sardiniek kazdy den, alebo kazdy druhy den konzervu celu. SARDINKY VO VLASTNEJ STAVE/mierne slanom naleve. Urcite neurobite chybu, prave naopak.
Miesto kontroverzneho lanoveho oleja.... Navyse aj s bielkovinami a mineralmi, vitaminmi...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Jedna sardinka denne*
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 1:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Mam otazku predovsetkym na pana Jardu, ale mozu sa vyjadrit kludne aj clenovia fora.

Vobec nejem ryby... Cela rodina ich jeme prakticky len na vianoce, a aj to kapra......
Napadlo mi, ci by jedna sardinka denne, pripadne dve sardinky kazdy druhy den (konzumovana/konzumovane tesne pred mäsovym jedlom alebo pred prazenicou) mohla mojmu telu dodat to, co mi nedoda kefir, maslo, mast, mäso (hovädzie, danielie, jelenie, marinovane diviacie ci bravcove), vajicka, fermentovana zeleninova stava, klicene (alebo aj kvasene) obilniny...

Jednalo by sa o sardinku z konzervy, co asi nie je uplne idealne. Predavaju sa aj mrazene, ale neviem kde...
Keby som sa dostal k mrazenym, nejedol by som jednu sardinku denne, ale 1x tyzdenne tolko, kolko by ma nasytilo.
Sardinka je mala rybicka, zaroven je morska ( bude obsahovat aj jod ), a kedze je malicka, bude mat v sebe naakumulovaneho najmenej odpadu (ortut, atd).

Aky mate na to nazor ? Pripadne mate nejaku inu radu, napr. miesto sardiniek sproty, alebo nieco podobne (tuniaka nechcem) ? Popravde...v kuchyni toho "majstrujem" dost, dat si jednu sardinku denne z konzervy (ako chutovku) mi pride lakave - je to pohodlne, necitit v byte rybinu ako pri vareni ci smazeni ryby na panvici...
Dakujem vopred za vase nazory na tuto problematiku.

V tom nevidím problém, jde o obecně doporučitelný postup, protože tak dodáte tělu omega 3 mastné kyseliny v ideálně vstřebatelné formě. Nemuselo by jít asi ani o ryby mořské, z místních funguje pstruh, úhoř a sumec tedy i tak by to šlo pokud bude kontaminace moří pokračovat v nastoupeném tempu. Pokud jde o konzervu v oleji, nebo ve vlastní šťávě, není problém, hlavně je třeba číst co dobrého do toho výrobce nacpal, mnohdy jde o dobré hnusy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 5:20 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
to Jarda : pan Jarda, konzervy sardiniek vo vlastnej stave ( konkretne znacka ISABEL ktoru kupujem) obsahuju : Sardinka europska (Sardina pilchardus), pitna voda 27%, jedla sol 1%. Ziadne hnusy tam nevidim a myslim, ze aj dnesne konzervy (ich material) nie su take ako prdd 50 ci 100 rokmi... \":-)\"
Takze to vidim v pohode, a planujem jedavat taku konzervu 7x tyzdenne, cize denne... Ako predjedlo.
Kto sa prida? \":D\"...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 11:36 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
SemTamTuPrídem píše:
to Jarda : pan Jarda, konzervy sardiniek vo vlastnej stave ( konkretne znacka ISABEL ktoru kupujem) obsahuju : Sardinka europska (Sardina pilchardus), pitna voda 27%, jedla sol 1%. Ziadne hnusy tam nevidim a myslim, ze aj dnesne konzervy (ich material) nie su take ako prdd 50 ci 100 rokmi... \":-)\"
Takze to vidim v pohode, a planujem jedavat taku konzervu 7x tyzdenne, cize denne... Ako predjedlo.
Kto sa prida? \":D\"...

Ja by som to radsej riesil mrazenym lososom, nez konzervou. Kazdy den si kusok rozmrazis, popripade uz rano to das do ladnicky.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: pon dub 03, 2017 10:52 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Xion píše:
Ja by som to radsej riesil mrazenym lososom, nez konzervou. Kazdy den si kusok rozmrazis, popripade uz rano to das do ladnicky.

Ale kde by som mal istotu, ze losos bude uloveny vo volnej prirode, a nebude chovany a krmeny granulami?.. A aj co sa tyka cerstvosti... U sardiniek mam istotu. U lososa nie. A navyse, lososa by som musel doma pripravovat (dajme tomu 700g lososieho mäsa) a rozdelit na 7 casti, z toho 4-5 zamrazit... Kazdy tyzden by napachla kuchyna lososom... A teraz sa ho naucit vysmazit ci upiect...lebo podusit vo vode asi tazko, ze ?... A ako vravim, nemam istotu povodu - moze byt chovany na granuliach, nemusi pochadzat z volnej prirody...A ja chcem jedine z volnej prirody. Navyse sardinky ma vyjdu lacnejsie, uz si pripravene, nadavkovane, nic nemusim mrazit, rozmrazovat...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: pon dub 03, 2017 2:28 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1973
SemTamTuPrídem píše:
to Jarda : pan Jarda, konzervy sardiniek vo vlastnej stave ( konkretne znacka ISABEL ktoru kupujem) obsahuju : Sardinka europska (Sardina pilchardus), pitna voda 27%, jedla sol 1%. Ziadne hnusy tam nevidim a myslim, ze aj dnesne konzervy (ich material) nie su take ako prdd 50 ci 100 rokmi... \":-)\"
Takze to vidim v pohode, a planujem jedavat taku konzervu 7x tyzdenne, cize denne... Ako predjedlo.
Kto sa prida? \":D\"...

Právě naopak - pozinkovaná plechovka (až na nevalnou chuť danou rozpustností tohoto kovu při nižším Ph) mohla vyrovnat deficit zinku v tuzemské potravě. Nebezpečí se ovšem může skrývat v kontaminaci příměsemi hliníku Al (snižuje oxidaci povrchu zinkové taveniny), olova Pb (pro zvýšení tekutosti lázně - obdobné vlastnosti má v zinkové tavenině i bismut Bi, jehož použití se vzhledem ke zdravotní nezávadnosti stále rozšiřuje), niklu Ni (potlačuje reaktivitu křemíkem uklidněných ocelí a je používán v řadě českých zinkoven) u žárového pozinkování - komerční slitina v zinkové lázni by musela odpovídat potravinářským standardům. U klasické galvanizace by hrála roli čistota připraveného roztoku síranu zinečnatého, tedy opět kontrola technologického postupu bez kadmia Cd a s vysrážením mědi Cu a potravinářský atest.

Nejlepším zdravotně nezávadným materiálem zdá se býti pocínovaný plech a cínová fólie, kterou ovšem kvůli ceně nahradil hliníkový alobal, nebezpečný zejména při kontaktu s potravinami kyselými a zahřátými - zrovna tak dnešní plechovky jsou s nástřikem plastu nebo epoxidu, což jsou hormonálně aktivní látky (disruptory, z nichž nejznámější je bisfenol A) narušující činnost základní řídící soustavy těla. Zatím se z nějakého důvodu v obalových materiálech moc nerozšiřuje bioplast ze škrobu (jeden čas bio degradovatelné, zkompostovatelné igelitové tašky v Tescu) a silikon. Není úniku, žijeme v době plastové.

http://biom.cz/cz/odborne-clanky/toxicita-zinku-a-csn-46-5735-prumyslove-komposty
http://www.konstrukce.cz/clanek/zarove-zinkovani-ponorem-zakladni-informace-pro-uzivatele/
http://www.nom.wz.cz/KOVY/zinek.htm
http://www.eko-plasty.cz/bioplasty-pla/

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: pon dub 03, 2017 5:32 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Alopat : tak čo na to povedať... dúfam, že derivačné kúpeľe, mlganie oleja, klystíry z uriny odmrazenej na 1/4, denná 20 hodinová lačňovka a 70 hodinivá urinová hladovka 1x mesačne, šport, inverzný stôl... Dúfam, že tieto postupy si hravo poradia s niečim, čo by mohla konzerva uvoľňovať... A pochybujem o prítomnosti BPA v konzervách...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: pon dub 03, 2017 8:15 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
SemTamTuPrídem píše:
Ale kde by som mal istotu, ze losos bude uloveny vo volnej prirode, a nebude chovany a krmeny granulami?

Bonfood.cz dodává lososy z volného odlovu, pokud není v e-shopu uvedeno jinak. Je to poznat i na mase, je kompaktní, skoro bez tuku - výrazné bílé pruhy tuku znamenají lososa z farmy. Mají o tom na webu pěkné články, jak to rozlišit.
SemTamTuPrídem píše:
A teraz sa ho naucit vysmazit ci upiect...lebo podusit vo vode asi tazko, ze ?

Já je normálně dusím ve vodě, dá se z toho udělat dobrá polévka \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: úte dub 04, 2017 2:39 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1973
SemTamTuPrídem, nepíšu to, abych tě strašil, ale proto, že to tak je. Když se otevře konzerva, je vidět vnitřní potažení bílým plastem plus plastový pruh přes svár jako bonus anebo u epoxidového nátěru rozdílná venkovní a vnitřní barva kovové plechovky. Stačí se podívat na internetový portál www.bezpecnostpotravin.cz a zadat si vyhledávání příslušného hesla. Zatím asi jedinou evropskou zemí, která zakázala použití BPA (bisfenolu A) v potravinových obalech a prodej jedovatého Roundupu v zahradních centrech je Francie, o úplný zákaz používání tohoto původně amerického rakovinotvorného herbicidu usilují ještě další islamizované země globalistů - Rakousko, Holandsko a Švédsko.

Změkčovače umělých hmot, polykarbonátů, epoxidových pryskyřic a PVC jako jsou bisfenoly a ftaláty (pozor při stavbě fóliovníku a komůrkového polykarbonátového skleníku a konzumaci ovoce a zeleniny, do které tyto látky přecházejí); herbicidy, pesticidy a glyfosát jsou 3v1 rakovinotvorné látky, endokrinní disruptory a zabijáci zdravé střevní mikroflóry - imunity sídlící ve střevech včetně potravinové intolerance a snížení odolnosti k parazitickým infekcím.

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: úte dub 04, 2017 2:08 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
SemTamTuPrídem píše:
Ale kde by som mal istotu, ze losos bude uloveny vo volnej prirode, a nebude chovany a krmeny granulami?.. A aj co sa tyka cerstvosti... U sardiniek mam istotu. U lososa nie. A navyse, lososa by som musel doma pripravovat (dajme tomu 700g lososieho mäsa) a rozdelit na 7 casti, z toho 4-5 zamrazit... Kazdy tyzden by napachla kuchyna lososom... A teraz sa ho naucit vysmazit ci upiect...lebo podusit vo vode asi tazko, ze ?... A ako vravim, nemam istotu povodu - moze byt chovany na granuliach, nemusi pochadzat z volnej prirody...A ja chcem jedine z volnej prirody. Navyse sardinky ma vyjdu lacnejsie, uz si pripravene, nadavkovane, nic nemusim mrazit, rozmrazovat...

Ano, raz za tyzden, ale kludne aj raz za 2, spravil by si proste viac. Je to trochu casu, ale upiect to nieje tazke, alebo osmazit na panvici... ale to ma zaraza, ked tak obhajujes maso, ze nevies opiect ani najjednoduchsiu masovu potravu, rybu? Ci vsetko varis? Ci ako? Ako paleo zastanca, by si mal vediet dokonca upiect maso vo volnej prirode... nech si to ti paleo vyskusaju, ulovit, stiahnut z kose, a opiect... tak to totiz paleo ludia robili. Toto moderne paleo mi pride vtipne, iba po restikach chodia a obhajuju paleo. \":)\" Pride mi to chore, ked obhajujes lovcov zberacov, musis predsa vediet chytit rybu a opiect ju vo volnej prirode.

Ako jasne, ani konzument chleba nemusi vediet pestovat obilie, a upiect si chleba. Mne sa napriklad piect chleba nechce, nemam to rad... este ani v tych modernych pekarnickach. Ale u masa by som asi spravil vynimku, tam sa tak podvadza vsade, ze proste jedina moznost mi prijde vediet si zohnat kvalitne maso a upiect si ho sam. na konzervy by som sa asi vykaslal, pravidelne jest konzervu, by sa mi nechcelo. U masa sprav vynimku a neries to konzervami.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: úte dub 04, 2017 3:13 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
XION : ja vsetko varim/dusim. Nic neosmahnem na masti, nic nepeciem. Dokonca ajnked si robim prazenicu, tak nu uvarim tak, ze v troske vody rozpustim stuhnuty vysokokoncentrovany vyvar z kosti a kozi, a potom do toho hodim 10 bio vajec (vajicka jem raz tyzdenne), pomalicky varim za casteho miesania. Maslo pridam az na konci (nepasterizovane).
Z konzerv nejem nic, nekupoval som ich roky. Az teraz, ked posledne asi vyse 2 tyzdne jem denne aj sardinky. V Metre by mali mat mrazene sardinky, Metro mam blizko, ale nemam Metro kartu... Ci uz ju netreba ? Pockam par dni na vyplatu, a pojdem sa na to pozriet... \":D\"... Uz mam nakupene nejake konzervy dopredu... Pridam do tych sardiniek z konzervi trosicku citronovej stavy a chuti to este lepsie. Naramne by sa tam hodila zelena cibulka, ale z cibule grgam... Tak to chutovkovo zapijam 1dcl pomocou kefirovych hubiek vykvasenej stavy z mixu cvikle, kapusty (pre cechov - zeli) a zeleru, odhadom v pomere 1:1:1... Chuti to bozsky, podla mna najlepsia kombinacia zeleniny na stavu...a to som do toho nepridal ani sol, ani korenie ziadne...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: *Konzerva sardiniek denne*
PříspěvekNapsal: čtv dub 06, 2017 3:00 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Uduseny losos bude chutit tiez dobre, si myslim. Proste tam pridaj len uplne naspodok vody, a dosyp nejake koreniny, zeleninu. Zeleninu potom oddel, zjedz samostatne, a zvysok lososa si nakrajaj na pasiky a zamraz... aj na 2 tyzdne dopredu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz