Natálie píše:
Milý Jardo,
co se týče informací o nedostatku/přebytku vápníku už nevím kudy kam. "Jdi na zdraví-az., Jarda se v tom dobře orientuje." Jsem tu, ale po přečtení příspěvků v sekci vápník na tom nejsem o moc lépe.
Mám prý vápníku nedostatek a chci-li zvládnout těhotenství a porod (a nejen to), tak se musím dát dokupy. Faktem je, že když přivedla na svět máma mě, utrpěla zcela zásadním odvápněním. Začly se jí rozpadat zuby, celá se prý tzv. rozjela, dostávala nějaké megainjekce, aby jí dali dokupy a vůbec na to období nevzpomíná lehce. Nevím, zda je to dědičné, ale na špatné zuby (rozpadavost, kazovost, všemožné problémy) trpím já i můj bratr. Nehty se mi lámou/třepí snad odjakživa, vlasy se lámou a padají ať jsou dlouhé nebo krátké, problémy s koleny začaly v 16 při volejbale a trápí mě ve vlnách až do dnes, kdy je mi 36.
Posledních pár let se potíže s koleny dost zmírnily, ale před 14 dny se stalo nevím co, nicméně nebyla jsem schopna kolena ohnout, chodit natož si kleknout, dřepnout či běžet a jít do schodů. Bolely mě lícní kosti, přidala se únava a já začala díky informacím od švagrové panikařit. Prý mám asi boreliózu. Jsem posera a odběr krve je pro mě jako jít na popravu. Takže raději než na odběry jsem šla ke kolenáři. A kolenář řekl, že to je nedostatkem vápníku, že si ho tělo bere z těch lícních kostí, bolí klouby a únava doprovodný jev.
Z chytrých knížek jsem se dozvěděla, že nedostatkem vápníku trpí málokdo a spíš je to všechno problém jeho vstřebávání. Když jsem se podívala na analýzu z vlasů, kterou jsem si dělala před 4mi lety (vlasy, nehty, kolena bylo tehdy na dost stejné úrovni), tak jsem zjistila, že vápníku mám o 238% víc, poměr vápník/hořčík +644% nad přijatelnou mez, hořčíku málo a vůbec vlastně veškeré poměry vápníku s čímkoliv úplně nadlimitní.
A co teď ale s tím? Vím, že se nemůžu opírat o 4 roky staré odběry, ale mohlo by to ledasco naznačovat.
Napadá mě pár otázek:
1. jak moc jsou ty výsledky z odběru vlasů relevantní?
2. co dělat s takovou nadmírou vápníku (pokud ji stále mám)?
3. jak předejít a zabránit tomu, aby mě v těhotenství nepotkalo totéž, co moji mámu?
4. jak jinak ještě zjistit, v jakém stavu je můj vápník?
5. co s těma kolenama? Teď už tedy po 14 dnech i zlehka kleknout můžu, ale jakmile vyjdu ven a zahájím normální chůzi, po chvíli začnu kulhat a nemůžu. Má to co dočinění s vápníkem?
Nechat si píchat injekce do kolen těma různýma sajratama fakt nechci. Tablety a jiné suplementy nezobu, páč to mám všechno v kategorii "farmacie" a té vesměs vůbec nefandím. Slyšela jsem o metodě se skořápkami vajíček a chtěla jsem se do ní pustit (recept žádný stabilní, každý to dělá jinak), avšak trpím-li nadbytkem, nebyla by to spíše cesta do pekel?
Poradíte, popř. navedete, kde bych mohla zažít nějaké informační osvícení a zvolat ono "ahaaaa, tak v tom vězí"?
Díky moc za váš čas.
Natálie
1)Pokud jde o aktuální výsledky tak vypovídají o stavu organizmu docela dobře nicméně většina lidí je není schopna číst.
2)Dodávat oponentní prvky a rovnat poměry.
3)To nevím, netuším proč to matka měla.
4)Vápník není problém zjistit vyšetřením z krve, ale hořčík z krve není k ničemu ten se musí dělat z krvinky a to zde dělá pouze pár pracovišť a ani to dělat nechtějí.
5)To je otázka může jít o nedostatek jiných látek, zánět, mechanický problém, reakci na chlad a mnoho dalších možností.
Asi bude rozumné, když mě zavoláte a probereme to.