[quote="jahrb":cb8pkdis]
2. Jsem v kontaktu s lidmi (masér) potřebuji se chránit před onemocněním. Následně jsem začal používat vysoké dávky vit. C s rajčaty nebo jako liposomy. Ne pravidelně, ale hlavně v zimě a na jaře. Nemocnost klesla, ale objevila se dna, bolesti kloubů, ucpávání cév (mám již za 6 let pět stentů) a zhoršila se cukrovka - od loňského léta píchám inzulín. V literatuře jsem našel, že příčinou je používaný chemicky vyráběný vit. C.
...
Z mých zkušeností vyplývá, že umělý vit. C je pro více méně zdravé lidi jako převence nachlazení. Mám prosbu, jaké zkušenosti s vit. C máte vy a čím se zbavit chemie nejen na citrusových plodech. Konzumace ovoce i některé zeleniny je se slupkou hodnotnější.[/quote:cb8pkdis]
Já jsem dlouhá léta konzumoval syntetický askorbát sodný bez následků. Z počátku jsem bral 6 až 20 g denně dle toho, jak jsem se cítil, moje jednorázová dávka byla 2 gramy (6g = 2gramy 3x denně), když na mě něco lezlo, snesl jsem i dávku 4 gramy (až 4g až 5x za den, nebo cca 2g přibližně každé dvě hodiny).
Časem jsem na velké dávky vitamínu C přestal mít chuť a tak jsem postupně klesl na to, že si dám občas pár gramů. Za mě dobrý. Umím naslouchat svému tělu a když řeklo, že už víc nepotřebuje, tak jsem jeho přání respektoval a tak jsem si neublížil.
Moje partnerka to měla jinak - ta snášela trvale (několik let) extrémní dávky askorbátu sodného, cítila se po něm sice lépe, ale zdravotní stav se jí nezlepšoval, spíše se plíživě zhoršoval. Plíživé zhoršování je nenápadné a nás ani jednoho netrklo, že je něco hodně špatně. Bohužel, dlouhodobá tolerance extrémních dávek vitamínu C znamená, že vitamínem C se akutní problém neřeší, pouze se maskuje nějaký hlubší chronický problém a pokud se nenajde a nevyřeší příčina, tak to nedopadne dobře.
Odpovím proto na něco trochu jiného:
Dlouhodobé vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit metabolismus mědi a to potenciálně oběma směry - podpořit ukládání mědi v těle a vyvolat tak toxicitu mědi, nebo také snížit příjem a vyvolat deficit mědi. Měď je opravdu prevít. Tělo dokonce může mít deficit (tělu dostupné mědi) a nadbytek metabolicky nedostupné mědi současně!
Závisí to zřejmě na tom, kdy vůči jídlu vitamín C konzumujete. Z krve nebo moči se problém s mědí prakticky nepozná, o to je to horší.
Schopnost konzumovat dlouhodobě (měsíce) opravdu vysoké dávky vitamínu C bez vyvolání průjmu, může to indikovat nadbytek mědi v těle. Měď vitamín C ničí, takže možná proto vitamín C dlouhodobě v dávkách hodně nad 10 gramů za den nevyvolává u lidé s nadbytkem mědi průjem a oni jsou tím pádem v klidu, že "tělo ten vitamín spotřebuje", takže ani takové dávky neškodí. Ony dost možná přímo neškodí, pouze maskují narůstající problém v pozadí. Ale to je jen moje hypotéza.
Mechanismus může být asi takovýto: nedostatek zinku způsobí nadbytek mědi, to způsobuje chemický stres na který tělo opět spotřebováván zinek. Výsledkem je deficit zinku, chromu, manganu, rozhodí se metabolismus draslíku a rovnováha sodík/draslík jde do háje. Začnou se objevovat podivné multisystémové a nespecifické příznaky problémů doslova od hlavy (cokoliv z kategorie neuro/psycho) až k patě (otoky). Prvním postiženým orgánem jsou