Ahojte.
Ako som čakal, tak hoci chutná, a betaglukánov plná fermentovaná, varená a sekundárne fermentovaná ovsená kaša "na kyslo-sladko" (s prídavkom surovej suchej pomletej pohánky od začiatku fermentovania - kvôli obsahu fytázy v pohánke - díky Xion za radu) s karobovým práškom a trochou kakaa, škorice, s kokosovým tukom, či aj s prídavkom fermentovaného rozmixovaného banánu, je FAJNUČKÁ, ale... zas jem ju každý deň už skoro dva mesiace ako "predjedlo", a ...chce to občas zmenu...
Avšak nech tá zmena aspoň obsahuje viac bielkovín...
Vidím to na zmes fermentovanej ryže natural a fermentovanej strukoviny (šošovica rôznych druhov - ale nie lúpaná, hrach polený či hrach celý, žltý či zelený - strukovina).
Tá zmes by bola možno v pomere 50:50, a výsledná hmotnosť ešte suchých zŕn by bola možno 120g.
Predstavujem si to takto...
Postup :
Namočím na 12 -24 (skôr asi 24) hodín do vody určitého množstva 60g ryže natural a 60g strukoviny. Potom spolu s tou vodou to rozmixujem v mixéry na čo najhladšiu hmotu.
Vodu nechcem vyliať, pretože hoci v nej budú fytáty hlavne zo strukoviny, tak tie sa zničia kvasením... Totiž v tej vode budú aj nejaké vitamíny a minerály, a nechcem o nich prísť... ... Ideálne by bolo, keby hmotnosť toho všetkého bola okolo 700 gramov, nech to nie je objemovo veľké... Fermentoval by som to v jogurtovači (1,5L nádobka) tých 36 hodín pri teplote okolo 43 stupňov celzia. Neplánujem pridávať žiadnu kyslú šťavu či kyselinu, chcem, aby sa to dalo jesť...
Po zfermentovaní by som to dal variť na najmenší plyn za občasného miešania (záleží od toho ako sa to bude lepiť na dno hrnca). Pridal by som samozrejme soľ, nejaké korenie, a pri chladnutí buď nepasterizované maslo, alebo počas varenia masť či olivový olej (to skôr masť, nech tam je niečo živočíšne, keď to už nebude sladké).
Zjedol by som to, a o 90 minút na to by som zjedol druhé jedlo (živočíšne, ale tiež s fermentovanou ryžou no hlavne s dostatkom tuku) a tak ukončil svoje 2hodinové okno na jedlo.
Keďže by sa jednalo o kombináciu ryže a strukoviny, nemohol by som to nechať prejsť sekundárnou fermentáciou v izbovej teplote (ani v žiadnej inej), pretože ryža sa má zjesť do 2 hodín od uvarenia (ak nie je v kvalitnej termoske), pretože sa v nej inak množia nejaké neprospešné baktérie...
Lenže je tu aj možnosť kombinácie INEJ obilniny či pseudoobilniny so strukovinou... Napr. OVOS so strukovinou, POHÁNKA so strukovinou (všetko fermentované)... To by sa potom dalo fermentovať aj sekundárne (vtedy používam pre istotu probiotický prášok - veď po sekundárnej fermentácii aj tak to jedlo len zohrejem, takže probiotiká nezabijem)...
Obilniny či strukoviny (dobre klíčilo mungo a šošovica) už nechcem klíčiť, zaberá to veľa času - je s tým veľa starostí, 3x denne premývať...zaberalo mi to denne aj 40-45 minút...ďakujem, neprosím.
Klíčenie ani podľa všetkého nie je nutné, pretože FERMENTÁCIA urobí tú istú službu... Akurát ak chceme aby sa zfermentovalo komplet celé zrno (100% obsahu zrna), je prakticky nutné to rozmixovať pred fermentáciou... Takže nebude tu ten pocit žutia niečoho tuhšieho (ktorý mám celkom rád...aspoň že sú žuvačky a cviky na žuvacie svaly), ale o to menej času na prípravu jedla... A to hlavne v prípade, že by som využil oba moje jogurtovače (jogurty už dlho nerobím...) a zfermentoval a uvaril si naraz 3 porcie obilnino-strukovinového jedla, no v tom prípade BEZ RYŽE, lebo tu ide o to, že by som to chcel mať v chladničke či v izbovej teplote, a viete ako je to s ryžou....
Skúšal - skúsi niekto niečo také ? Naraz fermentovaná zmes rozmixovanej obilniny so strukovinou, potom varená, alebo varená a sekundárne fermentovaná. Fermentované potraviny vydržia dlhšie ako v chladničke, tak v izbovej teplote...
No a aby sa to strávilo ešte lepšie a bolo to ešte výživnejšie, pridám do toho trochu tuhého vývaru z kostí a koží...
... Možno aj morskú riasu (kúpim), hoci by nebola potrebná kvôli nadúvaniu, pretože zfermentovaná strukovina bude už "ošetrená" proti nafukovaniu... Teda šošovica a hrach určite... Do fazule sa púšťať nechcem... Stačí mi X druhov šošovice a hrachu...