lucyja píše:
a ještě jeden dotaz, pač jsem se ted zhrozila, jelikož jsem potkala váhu a tedy po 10 denním půstu jsem zkusila se zvážit a ztratila jsem 8 kg, to je děsně moc, za tak krátký čas, proto jsem nejspíš jak lazar! Mám 176cm a normal váha je 63-64 kg a ted mám váhu, jak ze základky 56 kg. Začínám tedy pomalu se stravou, dala jsem si banána a asi uvařím zeleninu a udělám kaši. Děkuji za jakoukoliv radu..s pozdravem Lucie
Co se týká návratovky, klasika je Pavel Mácha
http://www.pust.cz/frame.php?load=navrat. Jinak já poslední dobou jedu podle návratovky z knihy o suchých půstech dr Filonova
Citace:
Hladovka ma zacinat a koncit v 8 hodin rano. Navratovka ma byt presne dodrzena, protoze je
dulezitejsi jak vlastni pust. Ted to nevidim, ale pise, ze ma navratovka byt 2x tak dlouha jako pust.
V 8 zacinas pitim vody. Mela by to byt voda zmrazena a roztata. Do prvni sklenice doporucuje 3
tablety probiotik LINEX. Sklenici (240 ml) je treba pit 15 minut, pomalu, tak, abys koncil ve 14.
minute. Behem 2 hodin vypijes 8 sklenic. Piti vody muzes spojit se sprchou. Po sprse je dobre se
osprchovat studenou vodou a pak dat na 8 minut teplou vanu s bylinama. Spolecne s mytim
pokracovat s pitim vody do 12 hodin. Ve 12 mas jist rybi bujon, kolik chces. Po suchem pustu je
treba zacinat jist malymi porcemi. Je to proto, aby se pomalu a opatrne obnovila cinnost slinivky,
ktera byla zastavena. Ve 14 hodin je nutna zivocisna bilkovina zalozena na kysanem mlecnem
produktu, kefir nebo syrovatku Bolotova. Kdyz Bolotova nestacis udelat, tak kefir. Kolik chces, po
malych davkach. Dulezite: vodu i jidlo pomalu po malych porcich. Vypij hltecek, polkni kousek,
posed, zaposlouchej se do sebe. Jestli pri zvykani jidla necitite zadnou chut nebo vam to pripomna
chut vaty, to znamena, ze zaludek jeste na to jidlo neni pripraveny. Pro tebe je to balast. Tak pockej
nekolik dni a zkus to jidlo znovu. Pokud po prijmu porce citis bolest v zaludku, sucho v ustech,
vnitrni odpor, tak to prestan jist. Pokud je to v pohode, tak snist objem odpovidajici sklenici (240
ml). Jeden jeho pacient si pripravil syrovou zeleninu. Snedl kousek, chvilku pockal a chtel
pokracovat, ale ucitil bolest dole v brise jako by tam bodal nozem. Potom pochopil, ze bolest mizi,
kdyz ji zeleninu varenou. Potom dlouho koncil pust na kefiru a rybim bujonu a problemy nemel. To
je nutny proto, ze po suchym pustu telo silne potrebuje stavebni material cimz je zivocisna
bilkovina. Nazapominejte na metodu lecebneho zvykani. Od 2. dne lze trochu pouzit vceli produkty,
med a pyl. Potraviny by měly být pestré a dobře nasycene vitamíny a mikro a makro elementy.
Během prvních pěti dnů po začátku navratovky používejte pouze čerstvé, čisté a vysoce kvalitní
výrobky. Nelze použít cukr a produkty, ktere ho obsahuji a konzervovane produkty.
Při navratovce, a to zejména v prvních dnech, je třeba se vyhnout průvanu a chladu. První dny se
organizmus zabyva dekontaminaci potravin a vody, takže tělo je slabé, pak tělo bude
rekonstruováno a imunitní systém bude ještě silnější, než před půstem.
Ignorujte to pití vody, to je jen pro suchý půst. Zbytek by mohl být použitelný i pro vás. Já často vynechávám vývar, protože mi nechutná, ale to neberte jako doporučení.
A samozřejmě lze začít i čímkoliv rozumným jiným. Třeba ten banán. Ale vždy malou dávku a velice pomalu a dokonale žvýkat
Jinak dr Filonov pise, ze jen 30% lecebneho efektu je v dobe pustu a 70% v navratovce. Takze pri navratovce nejde jen o to ji v pohode prezit, ale i o kvalitu potravin, kterou dodavate. Ja jsem to vzdycky ignoroval, protoze navratovky jsem flakal a presto jsem si to co jsem potreboval vylecil. Ale nedavno jsem cetl nejakou studii, ze pri pustu se zlikviduje spousta bunek, a ze v navratovce se zas vytvareji nove bunky, ktere je nahrazuji, a ze je proto dobre dodat kvalitni stavebni material. Ze napriklad nastava v dobe pustu i silny ubytek kmenovych bunek v krvi, ale v navratovce naopak pribydou a je jich nakonec o dost vic nez pred pustem.