Jarda píše:
No 2,5 g sacharidů na kilo váhy to je u metrákového chlapa 250 g sacharidů za den a to mě zrovna jako nízkosacharidová strava nepřipadá. U těch tuků jde o to jak které, některé štítnou opravdu zrychlují, ale sacharidy jsou ještě rychlejší.
U chlapa, ktory ma 10-15% tuku a ma 100kg, tych 250g sacharidov este patri do nizkosacharidoveho mnozstva (tabulka podla Zlatosa, nevravim, ze je to nejaky vyzivovy Boh sveta...)... Ale untakej 50kg zsny to je zas len 2-2,2g/kg hmotnosti.... Po prekroceni to uz tiez nie je nizkosacharidova strava... Samozrejme, tuku musi byt v mnozstve NAJMENEJ 50% denneho prijmu kalorii...
A samozrejme, cim viac svaloviny, tym vyssia hodnota sacharidov je brana ako nizkosacharidova strava...co sa tyka reakcii tela. Napr. 100kg muz moze mat hranicu aj 2g sacharidov na kg hmotnosti, ak ma tuku 25-30%...
Ono aj ketoza zacina u kazdeho pri inom mnozstve sacharidov... U 20kg dietata, 60kg skolaka a 100kg "chlapa" sa budu tie hodnoty dost lisit, a nebude tu platit ziadne pravidlo typu "pod 50 ci pod 40g to plati pre kazdeho"... Tej 100kg chlap so svalmi bude moct mat kludne "keto hranicu" pri 100g sacharidoch na den. A 20kg dieta mozno pri 20g, mozno pri 25g, mozno pri 15g...(ale neplati tu presna priama umera podla vahy, ze 50kg clovek s 10% tuku bude mat tu hranicu dvojnasobne nizsiu ako 100kg clovek s 10% telesneho tuku).
Inak, asi musim dodat aj to, ze v tabulke bolo pisane "...gramog sacharidov vratane vlakniny).... Cize napr. pri skonzumovani 100g ovsa by sa to nepocitalo ako 55g sacharidov, ale ako 65g (55+10).... Neviem preco to tam je takto.... Lebo keby niekto cerpal sacharidy len z obilnin (identicke dvojicky s rovnakym zivotnym stylom), pricom jeden z bielej ryze (hoci "spomalenej" bielkovinou alebo tukom) a druhy z ovsa, tak mnozstvo sacharidov dostavajucich sa do krvi by muselo byt predsa len u kazdeho z nich trosku ine...