Celiakie je problém stále častější v dnešním světě.
Naše děti se s ním praly hodně před 7 lety, kdy na ( ještě ) základní škole nastoupili učitelé, kteří měli přehnané nároky a děti byly nonstop ve stresu. Jak je již výše popsáno, potvrdilo se nám to krevními testy a lékař tehdy pravil . ,,Vynechte lepek a bude to v pořádku ".
Vzala jsem to do svých rukou a dnes po 7 letech máme všichni plné zdraví.
Ale je fakt, že vysvětlit dětem, že je třeba žít zdravě ne jen z 90% , ale na 100% jak je tomu u nás doma u mne a mých předků po dlouhá desetiletí stačí. Byl to pro ně těžký oříšek a rády smlsly i to co bylo nevhodné.
O mě říkají všichni, že jsem jak koza a pasu se i na sněhu
.
Dnes se paseme všichni, žijeme a jíme z toho, co nám zahrada a hospodářství dá po celý rok. Je fakt, že je to dřina a čas veškerý, ale zdraví je pro mne nejpřednější.
S celiakií se nám pojila slabá imunita, věčné marodění, vyběhlo i astma, ač jsme na čerstvém vzduchu, exémy......katastrofa.
Tak jsem pomalu přesvědčila děti, že je třeba jíst a pít zdravě a oplatilo se.
Dnes se jako dospěláci diví lidem, kteří marodí, že běhají po doktorech a cpou se chemií, místo aby si dali zdravé jídlo a uzdravili se sami a za levno.
Pár let již všichni doma nosíme škatulky s připraveným jídlem doma. Když jedou děti na koleje, vezou kufr s jídlem a dělají si legraci, že jsou jak potravinová banka na cestách.
Příprava jídla jim všem zabere minimum času, když mají vše ochystané a nají se dobře, zdravě a i je těší fakt, že se mohou pohybovat i mezi nemocnými a nic nechytnou. 4,5 roku nijak nemarodily a mají už silnou imunitu.
Je fakt, že střeva jakožto základ imunity se spravují dlouho, není to otázkou pár měsíců, ale vyplatí se vydržet a být trpělivý.
Co mám pár přátel, kteří nemají možnost v bytě napěstovat a odchovat vše jako my na vsi, si našli způsob, jak se dostat k čerstvým a nezávadným potravinám také. Je to jen o kousku přemýšlení a hledání.
Pokud chci být zdráva , udělám i nemožné, aby se to zadařilo.