Janula píše:
Dobry den. Precitala som si cele vlakno a tak sa chcem uistit ci to chapem spravne. Kolko g O.M. potrebujem pomliet a kolko oleja pridat ak to chcem skladovat tak tyzden v chladnicke? Alebo mozem namliet viac a skladovat v chladnicke mesiac? Dufam ze nijak nevadi kovovy mlyncek Dalej by ma zaujimalo ci nieje pre mna vhodnejsie jest tie semena bez oleja pretoze rano nic nejem bezim do prace a z roboty sa vraciam az o pol desiatej a to uz mam veceru za sebov. Robim dlhy a kratky ryzden takze niektore dni by som kasicku uzivala a ked som v praci tak nie neviem ci by to malo zelany efekt ked 2 dni sa uziva potom tri dni nie... Proste 21 dni to bez prestavky uzivat neviem lebo som v praci a tu chladnicku nemam. Tak ma napadlo len zut tie semena 20min pred jedlom kavovu lyzicku. Len som sa docitala ze sa ucinna latka rozpusta v tukoch tak ci to ma vobec daky vyznam zut.
Dalej sa chcem opytat ci nahradi schizandra cinka O.M. a ci dokaze rovnako uzdravit pecen. A ta schizandra sa pije vo forme caju alebo co to vlastne je? Docitala som sa tu ze sa semienka ostropestreca nesmu sucastne uzivat s antibiotikami. Takze asi musim pockat kym doberiem antibiotika a potom zacat cistit pecen?
Nejsem si uplne jisty, jestli vadi ten kovovy mlynek, ale podle me zkusenosti to ucinek nejak snizuje. Kdyz si to tak vezmete, tak kazdy eshop, ktery prodava ostropestrec mlety si zaklada na tom, ze se mele na kvalitnim nekovovem mlynku pomalu, tak aby teplota nepresahovala 40 stupnu.
Tady se sice striktne nedoporucuje kupovat jiz namlety ostropestrec s tim, ze takovy je urcite uz zezlukly. Ale kdyz jsem zkousel objednat kvalitne namlety a skladovany ostropestrec mesh, tak jsem pozoroval tak 10x lepsi ucinek nez kdyz jsem si seminka namlel na kovovem mlynku doma. Dokonce i kdyz si delam kasicku ze seminek cerstve namletych v kovovem mlynku, tak si tam sypu tobolky silymarinu, tak trochu pocitam s tim, ze ten ostropestrec ztratil velkou cast sve ucinne sily.
Koupil jsem si i rucni keramicky mlynek, ale s nim trva vecnost si namlit pozadovane mnozstvi.
Co se tyce toho dele namleteho ostropestre, tak furt si nejsem jisty cemu verit. Jiz jsem videl zezlukly ostropestrec a ten je skoro nepozivatelny. Ztrati svou oriskovou prichut, je horky a silne pritahuje bylinokazny hmyz. To se mi stalo kdysi kdyz jsem s nim nemel zadne zkusenosti a netusil jsem, ze mu vadi vzduch. Takze jsem ho ani nezaviral:)
Ale kdyz si objednam cerstve namlety a vodotesne uzavreny, tak jsem se s tim nikdy nesetkal. Skladoval jsem ho v mrazaku a zdal se mi i po par tydnech v poradku. Nevim jestli muze byt zkazeny aniz bych to poznal. Kazdopadne ucinny byl i tak.
Ale jestli tu byla otazka nejvyssi ucinnosti ostropestre. Tak za me je nejucinnejsi kvalitne a cerstve namlety ostropestrec na mesh (prasek) v olivovem oleji a s lecitinem. Chroupani seminek neni moc prakticke a pro zuby prijemne, ale ucinne to je urcite taky dostatecne. Kasicka delana z ostropestre z kovoveho mlynku mi prijde dobra spis na chut a detoxikaci. Silymarinu tam podle me tolik nebude. Takze pokud chcete detoxikovat a treba procistit zlucnik, tak proc ne. Ale na posileni jater a regeneraci jaternich bunek bych doporucil spis tobolky silymarinu, nebo chroupat seminka.
Ja mam dlouhodobe oslabena jatra, tak ze se muj stav zhorsuje, musim je posilit a jasne poznam co a jak na ne ucinkuje. Ten mlety ostropestrec v kovovem mlynku nejaky ucinek taky urcite ma, to mam vyzkousene. Jen mi to zatim vzdycky prislo o dost slabsi, nez kdyz byl mlety setrneji.