Jarda píše:
Tak rozlišovat se to musí pouze v případě že máte semínko mořené, tedy ošetřené nějakým svinstvem proti plísni a škůdcům což sice zlepší schopnosti uchycení v půdě, ale jíst se to pochopitelně nedá. Já jsem semínka neřešil, jejich klíčení je dost pracné a výsledek není té pracnosti adekvátní, tedy to jsem nikdy nedělal. V každém případě jakákoliv semínka lze použít k pěstování celých rostlin, ale ne každá lze konzumovat ve formě klíčků.
Tady bych si pane Zajíčku dovolila s Vámi nesouhlasit. Semena vojtěšky na klíčky jsou šlechtěna na klíčení, plnohodnotnou rostlinu s několik metrů dlouhými kořeny nevytvoří. Je třeba sehnat semena určená k polnímu setí.
Ještě informace, kterou možná začátečník ocení: je nutné dopěstovat klíčky vojtěšky do fáze, kdy má zelené lístečky. Klíčky, které ještě nemají lístky, obsahují škodlivou látku. Není to vysloveně jed, ale nemělo by se to dlouhodobě konzumovat. Ve vegerestauracích to prodávají právě v nevhodné formě bez lístků. Vždycky mi z toho bylo těžko, pokud jsem si to dala...
škodlivá látka v klíčcích vojtěšky /pokud nejsou dopěstovány do zelené formy, tj s malými lístečky/ je kanavanin. Stačí nechat klíčky tak dlouho, aby vytvořily lístky, a škodlivá látka se vytratí. Pravděpodobně ji rostlinka využije jako výživu pro růst.