Zdravím všechny, pro ty kteří bydlí ve městě jako já, se buďto nevyhneme smradu a smogu při větrání v zimě, nebo koupi čističky vzduchu. Čističkek mi za posledních 10 let prošlo pod rukami mnoho. Dovoluji si tvrdit, že čističky bez pohyblivých částí jsou mnohdy vyhozené peníze. Průtok vzduchu je minimální. Víc škodlivého vzduchu vám protáhne dovnitř kolem dveří a oken, než zvládne čistička vyčistit a to nemluvě o cíleném větrání. Za mně mohu tedy doporučit jen čističku tak výkonnou aby alespoň 3x byla schopna přefiltrovat vzduch v celé místnosti za hodinu. Výkon čističek se udává v m3/h velikost vaší místnosti stačí vypočíst plocha x výška stropu, výsledek x 2 a máte požadovaný výkon čističky. Pro 25m2, výška stropu 2,5m potřebujete tedy čističku s 187,5 m3/h což je u čističek bez motoru nemyslitelné. Pokud chcete tedy mít opravdu čisto mohu doporučit řídit se tímto. Není pak problém si vyvětrat a za chvilku máte čerstvý a čistý vzduch.
http://www.filtryostrava.cz/daikin-mc-70-l-cisticka-vzduchu tato čistička Daikin je velmi tichá vhodná i pro spánek. Nevýhodou jsou drahé filtry, které nelze vysát. Ekonomicky kvalitativně výkonově mohu doporučit jedině některou z čističek winix, dle velikosti prostor, kde chcete čističku umístit
https://www.zonu.cz/winix/. Klasické HEPA filtry můžete během provozu občas vysát, některé i omýt vodou. Pokud budou dotazy rád na ně odpovím. Neexistuje v podstatě ideální čistička, vždy záleží na tom co chchete filtrovat, kde, jak a za kolik. Pokud by jste měli zájem mám měřič prašnosti na částice PM 0,5 až PM 10 tak bychom mohli vymyslet nějaký testík pokud by jste byli zvědaví na real fakta
Jedna věc je znečištění vzduchu a jedna ticho, což u čističek s motorem není možno zajistit ani náhodou, nebo jinak, určitě ne dlouhodobě. Není přeci zase tak složité si poslechnout nový počítač a ten samý si poslechnout za dva roky, kdy už řve jako kráva protože se opotřebovala nějaká rotační součástka. Navíc jakákoliv taková záležitost v bytě produkuje elektro smog, který také napředstavuje zrovna ideální součást našich životů, tedy kompromis tam musí člověk volit tak jako tak.