krasnagadgetka píše:
Co se týká toho špenátu, moje uvažování mi v tomhle logické přijde! Vy mi napíšete, ať si k masu, které obsahuje železo přidám třeba špenát. Já se dočetla, že zrovna špenát je šťavelan, kterej omezí vstřebávání železa. Takže co? Teď mi napíšete, ať si dám jiné lupení. Tak jaké lupení obsahuje železo a né kyselinu šťavelovou? Nebo šťavelany nesnižují vstřebávání železa? Přesně nevim, co Vám na tomhle vadí, že jste to nevěděl? Nebo že to není pravda??? Takže když si dělám špenát v odšťavňovači, tak do sebe železo nedostanu z toho důvodu, že je to šťavelan? Opravdu mě to zajímá a nechápu proč Vám vadí, že to řeším do detailů.
Zeptám se jinak. Je v nějakém případě HCL nevhodné užívat? Pomůže hcl trávení, když je nedostatek způsoben stresem? Je zdravější užívat betain hcl nebo hcl?
Děkuji.
Ikdyž něco "blokuje vstřebávání", tak to většinou znamená, že v nějaké studii se jim ukázalo, že oproti optimálnímu stavu je vstřebávání sníženo třeba o třetinu, ne že se nic nevstřebává. Jednak všechno souvisí se vším a proto vždy něco není optimální, navíc výzkumy si každých pár let odporují ve svých závěrech. Proto je celkem racionální držet toho, jak se stravovali naši předci v minulých tisíciletích - ti jedli co jim pod ruku přišlo a tělo si z toho všeho vyzobalo co potřebovalo.
Například když chci doplnit zinek i měď a přitom se tyto dva prvky navzájem blokují, tak je sice úplně nejlepší lepší jíst zinek a měď odděleně, ale kdy budete jíst v nějakém rozumném poměru zinek společně s mědí, tak se téměř určitě nějaký zinek i nějaká měď vstřebají.
Podobně nelze říct, zda je lepší jíst zeleninu syrovou (něco se v syrovém stavu hůře vstřebává) nebo dušenou (některé vitamíny teplo zničí) - podstatné je jíst zeleninu a stravovat se celkově pestře a tělo si z toho vybere. Vůbec nejlepší je hodně se hýbat (vytrvalostní pohyb, třeba běh nebo chůze), protože to vám umožní hodně jíst a to zase rozhýbá metabolismus.
-----
Edit: Pro jistotu upřesňuji, že metabolismus rozhýbá pohyb, ne cpaní se jídlem.