Vážený pane Jardo,
jmenuji se Petr, 45 let, 186 cm, 73kg (dříve 80 kg). Přesně před rokem mě začalo bolet na levé straně boku, asi 10 cm pod pupíkem a u pánevní kosti. Jelikož jsem pravidelně sportoval, přisuzoval jsem bolestivé místo jako důsledek přetížení – namožení, natáhlý sval (což také tak zhodnotil i praktický lékař). Potíže ale přetrvávaly i v klidu a s fyzickou námahou byly větší. Postupem času se k tomu přidala zácpa a nadýmání. Vydal jsem se znovu k doktorovi a udělali mě ultrazvuk břicha s výsledkem podezření na malou kýlu, jinak vše v pořádku. Chirurg ale kýlu vyloučil. Nechal jsem se objednat na vyšetření tlustého střeva s výsledkem: členité tlusté střevo a nalezeny dva polypy, z jednoho by mohla vzniknout rakovina. Diagnóza: dráždivý trakčník, kontrola tlustého střeva za rok (a dostal jsem dietu na průjem, i když mě trápila zácpa). To se stalo na přelomu prosince a ledna.
Tak jsem se zamyslel a začal jsem měnit jídelníček vylučovací metodou. Potom jsem si vzpomněl, že mám doma knihu od manželů Červených o vegetariánství a potom jsem našel Vaše vynikající webové stránky. Nebudu Vás zdržovat popisováním detailů, jak jsem měnil jídelníček. Jenom řeknu, že po přejití na stravu syrového ovoce a syrové zeleniny mě okamžitě zbavilo všech problémů se zácpou a nadýmáním. I bolest v levém boku – tlustého střeva – ustupuje. V klidném stavu nebolí, po fyzické zátěži ještě ano, dále při delším sezení u stolu (bohužel pracuji v kanceláři), ale je zde 90% zlepšení, začal jsem opět sportovat - jezdit na kole a cvičení Pět tibeťanů. Cítím se svěží a vrátila se mě energie. Stravu syrového ovoce a syrové zeleniny dodržuji jeden měsíc a jelikož nejsem žádný labužník, nemám s tím žádný problém, ba naopak. Velice mě zaujala radiace potravin, na kterou věřím a musím říci, že i filozofie vegetariánství je mi blízká. Mám za sebou dvě šankaprakšalány. Jednu vlastně v prosinci, když jsem šel na vyšetření tlustého střeva a druhou jsem udělal tuto sobotu – šlo to bez problémů, začalo to za 20 min. po vypití vody se solí.
Můj nynější jídelníček:
Ráno:
1,5l vody z vodovodního řádu přefiltrované reverzní osmózou. Dále v průběhu dne piji dalších několik litrů. S tím nemám problém, vždy jsem pil hodně. O víkendu ještě šťávu z jablek či z pomerančů. Snažím se dodržovat nepít 0,5 hod před a po jídle. A určitě co nejdříve musím vyzkoušet Váš zelený nápoj. Má samé přednosti – vynikající nápad.
Snídaně: jedno velké jablko, banán, několik lžiček máku a kokosu.
V poledne:
jedno velké jablko, jedno kiwi.
Odpoledne (kolem páté hodiny):
nejprve vypiji šťávu z jedné větší mrkve. Jídlo se skládá ze dvou uvařených brambor ve slupce v páře + olivový olej – smíchám vidličkou na kaši. Dále hrst naklíčené čočky + nějaký druh zeleniny (okurek, rajče, paprika, kedlub, květák, salát, prostě co zrovna koupím a mám doma).
Na chuť:
sušené fíky, švestky, lískové oříšky. Když sladím, tak medem – bylinkové čaje (po přečtení Vašeho textu o pití bylinkových čajů minimalizuji).
Dnes bych chtěl vyzkoušet šťávu z mrkve a celeru. Můžu k tomu přidat jablko, když se nesmí míchat ovoce se zeleninou? Dále zkusím syrový brambor. Aspoň se nemusím zdržovat vařením. Dále jsem viděl v obchodě i to avokádo a brokolici, tak to zkusím. Problém je v tom, že namíchat salát z tolika druhů zeleniny sice jde, ale co s tou většinou zeleniny, která zbude? Člověk ji nesní najednou a na druhý den je už uvadlá a bez radiace. Tedy jestli vůbec zelenina z obchodu nějakou radiaci má. Brambory jsem vařil právě ke zvýšení radiace, ale možná jsem to pochopil špatně.
Dále bych chtěl minimalizovat používání oleje, jelikož mi nikdy mastné nedělalo dobře. V mládí jsem měl žloutenku, možná to má nějakou spojitost, nevím. Také se mě zdá, že po konzumaci oleje mi více hučí v levém uchu. Hučí až píská mi v uchu, když mám nějaký zdravotní problém.
Ještě poznámka k vodě z reverzní osmózy. Používám konvici s filtrem (
http://www.freshwater.cz/filtracni-konv ... a/d-70398/ ). Kvalita výstupní vody z vodovodního řádu by měla být stejná jako z klasické reverzní osmózy. Voda ale rozhodně nemá PH 7. Bohužel jsem sehnal lakmusové papírky s děleném pouze po stupních, takže určit PH je problém, ale papírek po namočení má žlutou barvu – PH 6 nebo 5???
Dříve jsem byl zvyklý ráno vypít šálek kávy. Jedna lžička rozpustné kávy, jedna lžička sušené smetany a dvě lžičky cukru. Dnes, když si ráno nedám kávu, tak mě bolí hlava a mám všechny příznaky nízkého tlaku – hvězdičky, motání hlavy apod. Zkusím lékořici. Ještě se v lékárně prodává na nízký tlak tuším Pedrolen, ale to se mi nechce užívat.
Nutno podotknout, že jsem se dřív stravoval absolutně nezdravě. Ráno kávu, v poledne ohřívané jídlo z mikrovlnky, večer toustový tmavý chléb se sýrem, salámem apod. Sem tam nějaký alkohol a pár cigaret. Nyní nepiji a nekouřím - od ledna. Také jsem procházel několikaletým stresujícím obdobím, které již naštěstí skončilo.
Pane Jardo, velice si cením Vašich dlouhodobých zkušeností a pokud mohu, poprosím Vás laskavě o radu, popřípadě o další nasměrování.
Mnohokrát děkuji a s pozdravem Petr