[quote="Jednorazovy_Nick":52pser9k]Citujem z knihy : [b:52pser9k][i:52pser9k]"Výroba kimči je ako výroba kvasenej kapusty. Hlavným rozdielom v ich príprave je to, že pri výrobe kimči sa kapusta a ostatné suroviny najprv na niekoľko hodín nakladajú do veľmi slaného nálevu, aby zmäkli, potom sa opláchnu, a nakladajú sa s oveľa menším množstvom soli. Kimči je tiež známe/vyhlášené hojnosťou zázvoru, cesnaku, jarnej cibulky a chilli papričiek. Kimči kvasí rýchlejšie než kvasená kapusta."[/i:52pser9k][/b:52pser9k]
Veľmi slaný nálev = 20g soli na 1 liter vody (podľa knihy "Síla přírodní fermentace"), [b:52pser9k]ALE[/b:52pser9k] [u:52pser9k]podľa zdroju z internetu to má byť 100g soli na 1 liter vody[/u:52pser9k] (a to mi dáva väčší zmysel, pretože 20g soli na liter vody samozrejme vytvorí slanú chuť, ale nenazval by som to "veľmi slaný nálev").
Osobne skúsim tento recept, kde sa používajú suroviny, ktoré je u nás (Slovensko, Česko) ľahko dostať.
(
https://alterblog.sk/receptury/exoticke ... nu-kapustu )
[b:52pser9k]Pán Jarda, čo si myslíte Vy ?[/b:52pser9k] V jednom príspevku píšete, citujem Vás : [i:52pser9k]"V případě kimchi je skladba až neskutečně široká, pochopitelně ne každé kimchi má stejnou skladbu, ale některé prameny uvádí až 2500 různých variant mikroorganizmů které se v něm mohou vyskytovat a těch co se tam vyskytují vždy je i tak násobně více než vám dodá cokoliv jiného."[/i:52pser9k]
[b:52pser9k].... AKÝ ČINITEĽ spôsobí, že kimči má podľa všetkého niekoľko/mnohonásobne viac druhov probiotík, než klasická kvasená kapusta či pickles, alebo kvasená červená repa, či bryndza ?[/b:52pser9k]
Bude to možno tým, že kimči má tak ohromne pestrú skladbu probiotík práve z dôvodu predbežného "zmäknutia" hlavnej zložky (napr. čínska kapusta) kimči vo VEĽMI slanom náleve (100g soli na 1L vody) čo asi spôsobí nejakú "probio reakciu".... Alebo to bude tým, že sa naraz fermentuje viacero druhov zeleniny a hlavne s ňou aj chilli papričky a cesnak, a práve taký "mišung" spôsobí tú pestrosť ?[/quote:52pser9k]
Zde je jednoduchý recept jak na to