Alopat píše:
Můj otec měl hrozně rád rozvařenou rýži a to jak zdravotně dopadl je jedním z důvodů, proč navštěvuji tyto stránky. To jsou zase mé zkušenosti. Nebo tím měl energetizovat slezinu každý den?
Congee :
Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou v Číně začínali svůj den už před mnoha tisíci lety (první zmínka pochází z období vlády Žlutého císaře HUANG DI – cca 2 500 let před naším letopočtem).
Přirozeně bezlepková rýžová kaše je víceméně bez chuti, její výhodou je ale její výživnost a velmi lehká stravitelnost.
Je vhodná jak při detoxikaci a pročištění, tak při rekonvalescenci, dále při průjmech a jiných akutních či chronických trávicích obtížích.Alopat, prekvapuješ ma tvojou zaslepenou naivitou....
To ako keď vegán tvrdí, že zdravotné problémy mu spôsobili živočíšne potraviny, a keď sa ho spýtajú čo jedával, tak povie, že "kuracie nugetky z mekáča, klobásy plné E-čok, tavené syry, chipsy, koláče, sladené nápoje, žemle.... KEBY SOM JEDOL VEGÁNSKY, nič by sa mi nestalo !"
Fakt neviem čo viac k tomu napísať... lebo som v takom miernom šoku z toho, ako viníš congee kašu za zdravotné problémy tvojho otca... Congee kašu, ktorá sa v Číne na raňajky jedáva celé tisícročia. Tí číňania musia byť megasprostí, že si za celé tisícročia nevšimli, ako ich každodenný pokrm ničí ich zdravie... To, že patria k národom dožívajúcim sa najvyššieho veku, to je trest za congee, však ? ...
A KDE SA PÍŠE, ŽE CONGEE SA MUSÍ JESŤ SAMOTNÉ - BEZ TUKU, BEZ BIELKOVINY, BEZ VLÁKNINY ???Píšeš takým zaujatým štýlom, akoby som ja chcel haniť kravské maslo (to je len príklad, kravské maslo považujem za superpotravinu), a tak napíšem že kravské maslo JE ZLÉ a spôsobuje tráviace problémy, lebo keď som ho roztopil a samotné vypil nalačno, tak som ho nestrávil, ale sa z neho pokadil...
Aby bolo jasné, sám ešte neviem, či ju chcem jedávať - pretože mi nevyhovuje jej prílišná "vodnatosť" a z toho vyplývajúci pomerne nízky obsah sacahridov na 100g congee kaše. Preto jej treba zjesť veľa aby ňou človek doplnil sacharidy. Inak povedané - porcia congee uvarená zo 100g ryže je pre mňa "strop", čo sa objemu jedla týka. Bez masla som ju zatiaľ nejedol a popravde - dnes som ju jedol prvý krát.
Ja nemám problém priučiť sa v niečom, byť omylným, atď.... Ale nerozumiem ako by mohlo byť možné to, že číňania tisícročia denne konzumujú congee, a pritom to nevyzerá, žeby si škodili...