Mojzo píše:
Díky za odpověď. Malát mám doma ale nedělá mi vůbec dobře, je mi po něm hodně divně. Používám teď bisglycinát, celkem 250mg čistého Mg před spaním, dám tam teda ještě jednu tabletu, abych se dostal k těm 400mg. Bor jsem nikdy nebral, mám ale kyselinu boritou tak budu užívat 10 kapek denně jak tu psal pan Jarda. K2 jsem taky nikdy nedoplňoval tak to zkusím brát vše najednou, to by mělo mít nejlepší efekt. Ještě by mě ale zajímalo, v jakém okamžiku mám se suplementací přestat? Až se mi udělá líp?
Skuste este chlorid horecnaty, ten ale moze vyvolat hnacku. V 3dcl vody rozpustite 1g chloridu horecnateho, a pridajte trochu vitaminu C v prasku, popr citronovej stavy, neni to potom tak horke a da sa to vypit. Tym ziskate dalsich 112mg elementarneho horcika na 1g chloridu horecnateho. Da sa pridat este trochu draselnej soli (povedzme 500mg chloridu draselneho). Ten bisglycinat je dobry, hoci drahsi sposob doplnania horcika, ktory pouzivate? Dajte si pozor, aby nebol "buffered" co znamena, ze je riedeny inym druhom horcika, musi byt 100%tny.
Ten bor neviem posudit, kyselinu boritu som nedoplnal, neviem kolko je tam boru. Ale 3-9mg boru mozete s prehladom brat aj cely zivot. Myslim ze do 20mg boru denne neboli zaznamenane ziadne negativne ucinky. Ale ked zo stravy je problem ziskat aj tych 3mg, tak preto som opatrnejsi a nad 10mg ja osobne nejdem. Dlhodobo mam nastavenu davku 6mg, ale vsetko zavisi aj od hmotnosti (mozno ked radim 100kg muzovi tak tam je to ako keby ste mali brat 9mg boru, ked ja berem 6mg)
Uvedenu suplementaciu mozete pouzivat neobmedzene, tie davky niesu tak vysoke, aby sposobili negativne ucinky. Horciku sa da doplnat aj viac, az do 1g denne, dokial nesposobi hnacku, co pri tak vysokych davkach hrozi. Ked ma telo taky prebytok, ze by zacal sposobovat problemy, tak ho nevstrebe ale vyplavi kratkou hnackou, takze je to pomerne bezpecne.
Este si porieste kremik. Kedysi som doporucoval kremelinu a biely il, ale teraz sa objavili studie, ze tam vznikaju nanocastice, ktorych sa telo moze tazko zbavovat. Je to tam len pre pluca, ale crevo je otazne, a je to v podstate riziko, ze to tam moze robit negativne veci. Nieje studia ani pre, ani proti. Ale pluca sa tychto nanocastic zbavuju tazko. Preto by som kremik uz doplnal inak, nez branim kremeliny a bieleho ilu, dokym sa nezisti viac a nepotvrdi ako to je.
Nemam moc casu pisat siahodlhe prispevky, tak takto. Toho horciku sa nebojte, kludne pridajte, chlorid horecnaty sa este da v roztoku roztierat po pokozke, ale zanechava to neprijemnu mastnu stopu, mne to vadilo, ale niekomu to nemusi tak vadit, tam sa mu vstrebe este dalsich par mg horciku bez hrozby hnacky.
Ked mate dostatok tychto veci, tak doplnat vitamin D sa urcite nemusite bat.
Ale dajte si pozor na retinol, vitamin A, aby ste ho nemali v prebytku. Je to zakerne, ze moze byt vselikde schovany, aj v tom rybom oleji. Rybi olej by som nepouzival, neviem kolko ho berete.