Magda píše:
Dobrý večer, Jardo,
měla bych dotaz týkající se trávení SP. Dělám si ji dle vašeho návodu cca 1x týdně, do nedávna vše v pořádku, chutnala mi. Dělám si ji na sladko, s medem, a ovocem (dříve mražené maliny a borůvky, ted čerstvé jahody). Poslední dvě várky ale nemohu strávit. Ihned po vypytí je mi po ní těžko od žaludku, pak to bublá ve střevech, minulý týden i průjem, dnes zatím ne, ale bublalo to i tak. Nevím, čím by to mohlo být. Várku oleje používám stejnou jako dříve ( 5l od agro-el zamraženou, vždy vytáhu z lednice a po rozmrazení zpracuji, mám ji zamraženou tak měsíc), nezdá se mi zoxidovaný. Tvaroh kupuji kravský v obchodě 18% tuku, možná je to tohle, ale dříve mi to nevadilo. Semínek tak 4-5 lžic namelu na mlýnku na mák a přidám do směsi. Stačí mi 3 lžíce a je mi blbě, dříve jsem byla schopná to vypít i najednou. Dávám si ráno 0,5l mrkvové šťávy, cca do 1h jím SP - je mi blbě. V poledne zeleninový salát, svačina (cca 16h) SP - je mi blbě. Tak nevím, co by mohlo být špatně. Napadá vás z mého popisu něco? Moc si od toho neslibuji, takhle bez dalšího kontextu, ale třeba jste se s tím již setkal a budete mě umět nasměrovat, jak a co si třeba pohlídat. Jinak můj manžel z toho měl posledně taky těžký žaludek, že by ty čerstvé jahody? To je divné, ale je to to jediné, co jsem změnila. Jo a ještě mě napadla jedna změna, koupila jsem si mixér a celé to teď mixuji při docela nízký otáčkách, ale smíchané je to myslím dostatečně (po cca 5 min jako puding, bez mastného okraje). Dříve jsem to dělala ručním mixérem, kde jsem tu rychlost neovlivnila, bylo to mnohem rychlejší. Že bych to měla mixovat rychleji?
Děkuji předem za radu.
Moc vás zdravím.
Magda
Je divné, že píšete po vypití, to by téci nemělo, má mít konzistenci jako pudink. Je možné, že tělo odmítá z nějakého důvodu omega 3 mastné kyseliny, což je při předávkování možné a Sybilla to píše správně. Nicméně pravděpodobnější zdroj problému se mi zdá ta kombinace na sladko, vyzkoušejte variantu s česnekem, nebo pálivou paprikou a přidejte ji do zeleninového salátu, třeba problém zmizí.