[quote="Zuzanya":360cwc2k]Dakujem Pefi
, trescia pecen mi chuti, cize asi aj ja zaradim, ale predsa len, dokupila som si aj vitaminA+E kvapky, tak asi budem kombinovat, prosim Vas, aky je teda ten pomer, nikdy neviem, co to znamena 1:5 ci 5:1, - Ak tam mam tych 9000 UI D3 denne, tak kolko vitA UI k tomu? A pripadne, ked dam celu konzervu trescej pecene, tak mi asi zo dva tyzdne (ano viem ze je to urcite individualne) netreba vitA v kvapkach? Vit A sa teda dobre nabera do zasoby.. Vopred vdaka za odpoved[/quote:360cwc2k]
U těch poměrů nepanuje žádná rozumná shoda, takež vám neporadím.
Poměr nejspíš 5:1 znamená, že máte brát 5000 IU vitamínu A k 1000 IU vitamínu D, jenomže tato doporučení možná pochází z dob, kdy se uvažovaly mnohem nižší dávky vitamínu D. Možná i proto má Ekomedika ve svých produjktech ten poměr 1:1. Opravdu nevím. každopádně věřím, že vitamínem A se dá předávkovat snáze, než vitamínem D.
Docela podrobně je to rozebráno
zde:
https://www.allergyresearchgroup.com/AR ... AK_web.pdfJá jsem zkonzumoval od Ekomediky jednu lahvičku D3+K2 (tj měl bych mít v sobě 350 000 IU vitamínu D a nyní občas jako udržovací konzumuji jejich A + D3 + E + K2 a nijak moc nad tím dávkováním nepřemýšlím a ani to nijak nepřeháním.
Až dostanu chuť na tresčí