Oslik555 píše:
Mám takovýto problém
když nic neberu, mám normální výsledky na štítnou žlázu (TSH, T4,ft4,T3,FT3, protilátky). Jakmile ale začnu brát doplněk manganu, chromu, boru, selenu,mědi a jodu a to velmi malé dávky a poměrně krátce tak mi začnou cukat svaly po těle, začnu mít žlutou stolici a další symptomy hyperfunkce štítné. Když v této chvíli udělám test na štítnou tak se mi hormony štítné zvednou do hyperfunkce. Na endokrinologii mi řekli že mám štítnou zvětšenou. Testy na jod co tu píšete vyšly v klidu.
Uvažuji správně že tyto minerály mají vliv na štítnou a tím že ji mám větší, tak maličká dávka spustí hyperfunkci ?
Ptám se protože mám neustávající příznaky nedostatku selenu a vlasovka ukázala velmi nízký selen. Ale když začnu i trochu selenu brát, tak začnu mít příznaky hyperfunkce štítné. Pokud to chápu správně tak řešením je dlouhodobě dodávat trošku selenu a štítná by se v rámci 3-6 měsíců mohla stáhnout a zmenšit ?
Štítná je poměrně dost provázaná i na střevní mikrobiom a je tedy otázkou co se ve střevě vlastně děje. Osobně bych se snažil zjistit vše co jde z nějakých laboratorních vyšetření tedy jód a selen by mělo jít testovat i laboratorně i když každá laborka to nedělá, ale jde to. Měď a zinek se testují celkem běžně a déčko, áčko a éčko také tedy zde bych asi začal protože pokud je něčeho fatální deficit pak dodání byť nepatrného množství něčeho dalšího může tvořit zásadní problém. Někde jsem dokonce zaznamenal názor že pokud po delším deficitu zásadních látek ty látky dodáte štítná chvilku blbne a pak se sedne do normálu a mám dojem že to psal Peat.