Saunovanie je moja vášeň, ku ktorej ma priviedla ex počas štúdia. Mala to ako benefit v práci popri škole, tak som si mohol dovoliť luxus s vírivkou a bazénom a neskutočnou čistotou v hoteli Danube. Po rozchode benefit(y) skončil(i)
, preto som si musel nájsť inú saunu. Tam som mal možnosť vyskúšať okrem klasickej fínskej parnej sauny s kachlami, infrasaunu a niečo ako parnú lázeň, kde bolo všetko vykachličkované mini kachličkami, pretože para sa dala krájať nožom a max. viditeľnosť bola pol metra. Parná lázeň bola celkom zaujímavá a hlavne účinná na dýchacie cesty a priznám sa, že infrasauna ma vôbec neoslovila. Nechcem tým povedať, že nemá vplyv na zdravie, ale väčší relax (pre mňa dôležitý faktor) som zažil v klasickej parnej saune.
Stavba domu bola podmienená miestnosťou na saunu, ktorú som si postavil s pomocníkom. Materiál ma stál cca 1100 Eur + 250 Eur práca. V období brutálneho stresu som sa saunoval každý deň 3-4 x 15 min., ale viac sa mi osvedčil obdeň - cyklus jeden deň sauna a druhý deň regenerácia. Z výskumu vyplýva, že saunovanie raz do týždňa znižuje pravdepodobnosť civilizačných chorôb o 20% a saunovanie 3-4 x týždenne viac ako o polovicu. Pre istotu si tieto čísla overte - saunovanie z vedeckého hľadiska propaguje Rhona Patrick, PhD (youtube). V podstate ma ani kontrétne čísla nezaujímajú, pretože saunovanie pre mňa znamená antidepresívum, anxiolytikum, ATB...
Saunovanie je empiricky overený liečebný prostriedok a úžasná relaxácia duše a mysle, ktorú by som nevymenil ani za všetky bazény a vírivky sveta, a ktorá sekundárne vplýva na kvalitu spánku, výkon človeka, koncentráciu mysle, znižuje rumináciu, stres ap. Zavrite dvere na saune a máte zadarmo ďalší liečebný nástroj (btw. celkom drahý) - mini Dunkel Terapie (= liečba tmou). Zo všetkých vyskúšaných vonných esencií sa mi najviac osvedčil obyčajný eukalyptus, ktorý blahodárne pôsobil na moje priedušky. Inak bolo zaujímavé, že počas saunovania moje telo pýtalo kys. askorbovú (vtedy mi chutila najviac).