masek píše:
Dobrý den,
řeším záhadnou věc. Byl jsem na odběru kvůli hladině vitamínu D a nechávám si vždy zároveň vyšetřit kromě jiného i zinek. Už jsem ho měl několikrát lehce nad horní referenční hranicí stanovenou laboratoří 18,8 a 19,8 (ref. 9,8-18umol/l) tentokrát to ale je extrém 25,1. Problém je v tom, že už cca rok a půl neužívám žádné doplňky, ve kterých by zinek byl. Jako možný zdroj zinku mě napadá červené maso - to jím jen hodně zřídka a zaregostroval jsem, že pokud si dám hovězí (obvykle dávám cca 400g naráz) za den, dva se začnu cítit divně - brnění rukou, záškuby v lýtkách, lehce depresivní nálada, takže by to mohlo souviset. Jak je ale možné, že tělo nedokáže zinek (asi) vylučovat?
Ze samotné hodnoty zinku toho bohužel moc vydedukovat nelze, pouze to za je vysoký nebo nízký ostatní již budou pouze odhady. Vzhledem k tomu že jde o antagonistu mědi a železa je potřeba znát plné a hlavně naráz udělané kompletní údaje v jednom odběru protože zpravidla vysoký zinek = nízká měď a železo. Pak je potřeba zase honit proč je nízká měď nebo železo tedy toto se zase tak snadno rozklíčovat nedá. Bylo by potřeba si nechat udělat měď, ceruloplazmin, železo, feritin, transferin a saturaci transferinu s tím že pak se uvidí co je vlastně příčinou toho zinku a získáte informaci o tom kterou položku je potřeba dále sledovat a ladit.