Xion píše:
Vzhladom na to, ze mam alergiu na kravske mlieko, mozem tvaroh nahradit v tomto postupe bryndzou s rovnakym ucinkom? (predsa, bryndza je jediny mliecny vyrobok, ktory konzumujem
)
Teda zjest polievkovu lyzicu lneneho oleja s malym kuskom bryndze. Ci treba to vazne rozmixovat?
Celý postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Důležitá je perfektní emulgace lněného oleje do potravin obsahujících ve větším objemu síru, která s olejem chemicky reaguje, výrazně snižuje jeho negativní vlastnosti, zvyšuje ty pozitivní a umožňuje jeho dokonalé využití v drobných cévách. Můžete si vyrobit jednu z následujících směsí s tím, že brynzu lze použít do té první směsi místo tvarohu, ale jinak je postup potřeba dodržet.
1) Dle následujícího receptu si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte jídlo, co jsem Vám doporučil a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě a 4 polévkové lžíce 60 ml medu. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby a česnek, na dochucení ostrou papriku, případně trochu šampaňského vína.
2) Pro alergiky na mléko, je možné dát místo běžného tvarohu, dobrý tvaroh z kozího mléka, který dle mého názoru žádnou alergickou reakci nevyvolá, ale pokud se toho bojíte, tak vyzkoušejte místo tvarohu, udělat pastu z paraořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů a cibulové zeleniny, nejlépe pórku. Do toho zamíchat ten lněný olej a jemně rozemleté lněné semínko. Je to plné proteinů i síry, které obsahují tyto ořechy opravdu hodně a pórek také. Je otázka, jak moc to bude projímavé, ale to budete muset vyzkoušet.
3) Pro toho, kdo nemůžete mléko, ani ořechy, je varianta ze semen a luštěnin. Semena síru nemají v adekvátním množství, ale mají proteiny a tuk, luštěniny mají proteiny a síru, ale zase chybí tuk. tak jsem nad tím popřemýšlel a můžete vyzkoušet následující postup. Udělejte pastu z naklíčené čočky, nebo hrášku a slunečnicového semínka, přidejte cibulovou zeleninu, česnek, červenou cibuli, pórek a vše důkladně promixujte, do tohoto základu přidejte olej a rozemleté lněné semínko, jako u receptu s tvarohem, v tomto případě bez medu, znovu promixujte na pudinkovitou konzistenci.