gonzales01 píše:
Děkuju za odpověď. Někde i píšou, že právě vysoký léčebný účinek byliny je dán zesílením allantoinu právě těmi obsaženými alkaloidy. Já ho přidávám tak jednou týdně asi 4 listy na litr. Ale už i v tomto množství má šťáva doplněná o kostival citelné tišící účinky třeba když mám namožené svaly. Jaké je podle Vás přibližně rozumné dávkování do šťávy z preventivních důvodů (osteoporoza) a při namožení svalů, bolesti kloubů nebo páteře? Přidáváte do šťávy i čerstvý kořen nebo jenom listy?
Mě roste normálně na zahradě, kam jsem si ho přesadil z luk a doma se nesnažím likvidovat kořeny, čili zpracuji většinou pouze listy. Do šťávy ho dávám opravdu pouze občas, třeba i několik dní po sobě, ale pak zase dlouho nic, zpravidla brzo z jara na nastartování organizmu. Tak, jak ho používáte, nevidím problém a nemělo by to nijak vadit. Kořen občas také použiji, ale jen v době, kdy není v adekvátní kvalitě list, tedy brzo na jaře, nebo spíše později na podzim, kdy listy již nejsou kvalitní. Jinak většinu popsaných potíží bych spíše řešil kašičkou z rozmělněných listů, nebo kořenu a tu použijete jako obklad na postižené místo. Účinnost je obdivuhodná a úleva skoro okamžitá.