Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 9:13 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 54  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pát čer 25, 2010 10:08 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jardo konzervuje ten askorbat vsechny druhy stav? Stavy pripravuju hlavne rano (grep/pomeranc+mrkev, orechove mleko ve stave mrkev+jablko) a vecer delam zeleninove, ale ne vzdy to stiham, zvazuju ze bych si rano zaroven nachystal tak 1l stavy k obedu (mrkev+cervena repa/zeli/brambora/okurka/meloun). Je mozne a vhodne dat askorbat (ve funkci konzervantu) bez problemu i k te bramborove stave a stave ze zeli/okurek/melounu? Myslim, ze by to treba u brambor a zeli i dost zlepsilo chut te stavy. O chut mi vsak primarne nejde, ale spis o to, jestli ucinky techto vyrazne alkalizujicich a cisticich stav i pri poziti po zhruba 6ti hodinach od pripravy zustanou ve velke mire zachovany a jestli dodani askorbatu nejak "neposouva" jejich ucinek na organismus.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pát čer 25, 2010 3:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Jardo konzervuje ten askorbat vsechny druhy stav? Stavy pripravuju hlavne rano (grep/pomeranc+mrkev, orechove mleko ve stave mrkev+jablko) a vecer delam zeleninove, ale ne vzdy to stiham, zvazuju ze bych si rano zaroven nachystal tak 1l stavy k obedu (mrkev+cervena repa/zeli/brambora/okurka/meloun). Je mozne a vhodne dat askorbat (ve funkci konzervantu) bez problemu i k te bramborove stave a stave ze zeli/okurek/melounu? Myslim, ze by to treba u brambor a zeli i dost zlepsilo chut te stavy. O chut mi vsak primarne nejde, ale spis o to, jestli ucinky techto vyrazne alkalizujicich a cisticich stav i pri poziti po zhruba 6ti hodinach od pripravy zustanou ve velke mire zachovany a jestli dodani askorbatu nejak "neposouva" jejich ucinek na organismus.

Použít určitě jde, ale jedná se o kyselinu, čili počítejte i s posunem alkalických schopností některých šťáv. Nepůjde patrně o nějaký zásadní problém, zvláště pokud bude použitá dávka zhruba korespondovat s tou, co normálně užíváte. Takto se patrně pro tělo celkem nic nezmění a výsledné pH bude zhruba zachováno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte čer 29, 2010 9:41 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
Použít určitě jde, ale jedná se o kyselinu, čili počítejte i s posunem alkalických schopností některých šťáv. Nepůjde patrně o nějaký zásadní problém, zvláště pokud bude použitá dávka zhruba korespondovat s tou, co normálně užíváte. Takto se patrně pro tělo celkem nic nezmění a výsledné pH bude zhruba zachováno.

Dik Jardo. Askorbat ted davam i do stavy z vojtesky + mrkve. Zda se mi ze to nevadi, stava ma lepsi chut a nehnedne, funguje to. Vsiml jsem si ted ze se na slunicku nedokazu spalit. Cely vikend na primem slunku (na stromech na zebriku, na strese, na zahrade) kuze trochu ztmavla, ale vic nic. Minule roky jsem byl vzdycky spaleny do cervena po par hodinach to si dobre pamatuju. Vysledek denniho prijmu karotkove stavy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte čer 29, 2010 5:18 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Dik Jardo. Askorbat ted davam i do stavy z vojtesky + mrkve. Zda se mi ze to nevadi, stava ma lepsi chut a nehnedne, funguje to. Vsiml jsem si ted ze se na slunicku nedokazu spalit. Cely vikend na primem slunku (na stromech na zebriku, na strese, na zahrade) kuze trochu ztmavla, ale vic nic. Minule roky jsem byl vzdycky spaleny do cervena po par hodinach to si dobre pamatuju. Vysledek denniho prijmu karotkove stavy.

Pokud by člověk žil tak, jak náš konstruktér naplánoval, tak je dokonale chráněn prakticky proti všemu z přírody, snad kromě větších predátorů, třeba velkých šelem, tam dobrá životospráva adekvátní ochranu bohužel nezajistí, ale stejně vám dá mnohem lepší šance a můžete alespoň hodně rychle běžet. Jinak malé breberky a přírodní vlivy, vydržíte opravdu celkem snadno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř čer 30, 2010 10:41 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř dub 28, 2010 9:48 am
Příspěvky: 441
gonzales01 píše:
Vsiml jsem si ted ze se na slunicku nedokazu spalit. Cely vikend na primem slunku (na stromech na zebriku, na strese, na zahrade) kuze trochu ztmavla, ale vic nic. Minule roky jsem byl vzdycky spaleny do cervena po par hodinach to si dobre pamatuju. Vysledek denniho prijmu karotkove stavy.

Přesně tak. Mám světlou kůži, málo se opaluji, mám i trošku sluneční alergii a odvždycky se spíš schovávám do stínu. Ale tenhle rok si to sluníčko užívám, vyloženě se vyhřívám jak kočka a sosám energii \":)\" A jsem opálená do krásně zlato-broskvové barvy. Možná tomu pomáhá i sirná patlanina.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř čer 30, 2010 12:13 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Chtěl bych se Jardo zeptat na Vaše zkušenosti s ředkvičkovou šťávou. Tato šťáva má mít mimo silný odkyselující účinek také schopnost obnovit sliznice v těle. Je to pravda? Ředkvičky se navíc dají dobře a brzy pěstovat a i v obchodě je to v sezoně levnější zelenina. Šťávu jsem dnes připravil poprvé, použil jsem listy i kořen (je to tak správně?). Šťáva je poměrně silná a silné je i její aroma \":-)\". Ze dvou svazků jsem získal 1/2l neředěné šťávy. Počítám, že toto už bude koňská dávka.
Ještě bych se vás zeptal k lucerce, odšťavňujete i stonek? Angel si s ním sice poradí, ale je dost silný a dřevnatý, podle mě obsahuje docela málo štávy, takže budu asi odšťavňovat jenom větvičky s listy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř čer 30, 2010 9:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Chtěl bych se Jardo zeptat na Vaše zkušenosti s ředkvičkovou šťávou. Tato šťáva má mít mimo silný odkyselující účinek také schopnost obnovit sliznice v těle. Je to pravda? Ředkvičky se navíc dají dobře a brzy pěstovat a i v obchodě je to v sezoně levnější zelenina. Šťávu jsem dnes připravil poprvé, použil jsem listy i kořen (je to tak správně?). Šťáva je poměrně silná a silné je i její aroma \":-)\". Ze dvou svazků jsem získal 1/2l neředěné šťávy. Počítám, že toto už bude koňská dávka.
Ještě bych se vás zeptal k lucerce, odšťavňujete i stonek? Angel si s ním sice poradí, ale je dost silný a dřevnatý, podle mě obsahuje docela málo štávy, takže budu asi odšťavňovat jenom větvičky s listy.

Je to velice silná šťáva a má opravdu pozitivní účinky, ale samotná se skoro pít nedá a ideální je třeba s mrkví. Používá se podle chuti buď samotný kořen, nebo celá a klidně můžete přidat i tu vojtěšku, ale také rozumné množství. Já bych dal tak 300 ml mrkve, pak 50-100 ml vojtěšky a zbytek ředkvičky. Pokud se týká vojtěšky, tak tu nijak nepřebírám a cpu ji tam celou, Angel si s ní poradí a trhat z toho pouze něco, to bych nervově nevydržel a považuji to za zbytečnou práci a zdržování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon črc 05, 2010 4:31 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Diky za odpovědi Jardo. Šťávy dělám denně i do pár PETek ošetřených osmotickou vodou a po použití je jenom vypláchnu horkou vodou. Je vhodné láhve občas nějak dezinfikovat, nebo je po určité době vyhodíte a vezmete nové?
Je možné do šťávy z vojtěšky občas v nějakém rozumném množství přidávat i čerstvé listy kostivalu? Dost často se setkávám s různými názory o jeho toxicitě diky obsahu alkaloidů (hlavně od chovatelů zvířat, po jeho požití někdy dochází k zažívacím problémům), někde se taky píše, že jde o bylinu nebezpečnou pro játra. Na druhou stranu jde o bylinu velmi prospěšnou pro travici trakt, žaludeční sliznici a schopnosti regenerovat tkáně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon črc 05, 2010 9:55 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Diky za odpovědi Jardo. Šťávy dělám denně i do pár PETek ošetřených osmotickou vodou a po použití je jenom vypláchnu horkou vodou. Je vhodné láhve občas nějak dezinfikovat, nebo je po určité době vyhodíte a vezmete nové?
Je možné do šťávy z vojtěšky občas v nějakém rozumném množství přidávat i čerstvé listy kostivalu? Dost často se setkávám s různými názory o jeho toxicitě diky obsahu alkaloidů (hlavně od chovatelů zvířat, po jeho požití někdy dochází k zažívacím problémům), někde se taky píše, že jde o bylinu nebezpečnou pro játra. Na druhou stranu jde o bylinu velmi prospěšnou pro travici trakt, žaludeční sliznici a schopnosti regenerovat tkáně.

Já používám jednu PET láhev už minimálně 10 měsíců a zatím bez potíží slouží. Nijak se o ni nestarám a ani nevidím žádný rozumný důvod s ní dělat cokoliv jiného, než ji vypláchnout vodou. Kostival klidně přidávat můžete, má docela dobrou chuť a pokud to nebudete přehánět nic nehrozí, ovšem trvalé užívání velkých dávek se asi doporučit nedá, ale to asi platí skoro pro všechno na této planetě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte črc 06, 2010 7:01 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
Já používám jednu PET láhev už minimálně 10 měsíců a zatím bez potíží slouží. Nijak se o ni nestarám a ani nevidím žádný rozumný důvod s ní dělat cokoliv jiného, než ji vypláchnout vodou. Kostival klidně přidávat můžete, má docela dobrou chuť a pokud to nebudete přehánět nic nehrozí, ovšem trvalé užívání velkých dávek se asi doporučit nedá, ale to asi platí skoro pro všechno na této planetě.

Děkuju za odpověď. Někde i píšou, že právě vysoký léčebný účinek byliny je dán zesílením allantoinu právě těmi obsaženými alkaloidy. Já ho přidávám tak jednou týdně asi 4 listy na litr. Ale už i v tomto množství má šťáva doplněná o kostival citelné tišící účinky třeba když mám namožené svaly. Jaké je podle Vás přibližně rozumné dávkování do šťávy z preventivních důvodů (osteoporoza) a při namožení svalů, bolesti kloubů nebo páteře? Přidáváte do šťávy i čerstvý kořen nebo jenom listy?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte črc 06, 2010 8:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Děkuju za odpověď. Někde i píšou, že právě vysoký léčebný účinek byliny je dán zesílením allantoinu právě těmi obsaženými alkaloidy. Já ho přidávám tak jednou týdně asi 4 listy na litr. Ale už i v tomto množství má šťáva doplněná o kostival citelné tišící účinky třeba když mám namožené svaly. Jaké je podle Vás přibližně rozumné dávkování do šťávy z preventivních důvodů (osteoporoza) a při namožení svalů, bolesti kloubů nebo páteře? Přidáváte do šťávy i čerstvý kořen nebo jenom listy?

Mě roste normálně na zahradě, kam jsem si ho přesadil z luk a doma se nesnažím likvidovat kořeny, čili zpracuji většinou pouze listy. Do šťávy ho dávám opravdu pouze občas, třeba i několik dní po sobě, ale pak zase dlouho nic, zpravidla brzo z jara na nastartování organizmu. Tak, jak ho používáte, nevidím problém a nemělo by to nijak vadit. Kořen občas také použiji, ale jen v době, kdy není v adekvátní kvalitě list, tedy brzo na jaře, nebo spíše později na podzim, kdy listy již nejsou kvalitní. Jinak většinu popsaných potíží bych spíše řešil kašičkou z rozmělněných listů, nebo kořenu a tu použijete jako obklad na postižené místo. Účinnost je obdivuhodná a úleva skoro okamžitá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon srp 02, 2010 11:25 am 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
Prosím o radu kolik asi askorbátu přidávat do šťáv na konzervaci, když si je budu brát s sebou na den do práce? Třeba do 1l dávat tak lžičku? Děkuju moc. I


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pon srp 02, 2010 6:34 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
Prosím o radu kolik asi askorbátu přidávat do šťáv na konzervaci, když si je budu brát s sebou na den do práce? Třeba do 1l dávat tak lžičku? Děkuju moc. I

Osobně dávám na litr tak 3-4 gramy, ale patrně by stačilo i menší množství.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pát srp 06, 2010 11:36 am 
Offline

Registrován: stř čer 02, 2010 6:10 am
Příspěvky: 389
Zdravim!
Chtěl bych se zeptat jak propočítat kalorickou hodnotu šťáv.Vím že si na kalorie moc nehrajete ale mě by se to vzhledem k treninku velice hodilo.Když budu chtít znát např. kalorickou hodnotu čerstvé jablečné šťávy tak se mohu řídit podle tabulek a vyhledat třeba položku jablečný mošt nebo jablečný džus?U mrkvové šťávy bych to mohl udělat podobně akorát bych se musel řídit informací na etiketě kupovaného produktu?Nebo se dá spočítat kalorická hodnota kila mrkve a tu pak převést na množství šťávy z ní vylisované?
Má druhá otázka je jak by jste udělal domácí burčák?Vylisovat třeba 3 litry šťávy z hroznů(bohužel kupovaných takže bude nutno umejt) a zkusit to nechat samovolně zkvasit a nebo přidat kupované vinařské kvasinky?Nebo bych tam zkusil hodit kousek kefírové houby \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: pát srp 06, 2010 12:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Pavel Veselý píše:
Zdravim!
Chtěl bych se zeptat jak propočítat kalorickou hodnotu šťáv.Vím že si na kalorie moc nehrajete ale mě by se to vzhledem k treninku velice hodilo.Když budu chtít znát např. kalorickou hodnotu čerstvé jablečné šťávy tak se mohu řídit podle tabulek a vyhledat třeba položku jablečný mošt nebo jablečný džus?U mrkvové šťávy bych to mohl udělat podobně akorát bych se musel řídit informací na etiketě kupovaného produktu?Nebo se dá spočítat kalorická hodnota kila mrkve a tu pak převést na množství šťávy z ní vylisované?
Má druhá otázka je jak by jste udělal domácí burčák?Vylisovat třeba 3 litry šťávy z hroznů(bohužel kupovaných takže bude nutno umejt) a zkusit to nechat samovolně zkvasit a nebo přidat kupované vinařské kvasinky?Nebo bych tam zkusil hodit kousek kefírové houby \":lol:\"

Kalorie já zcela ignoruji, ale podle mého názoru se můžete řídit orientačně normální kalorickou hodnotou celé produktu. Vláknina se totiž prakticky nevstřebává a nic jiného vlastně po odšťavnění nezbývá, také neobsahuje prakticky žádné živiny a tedy ani kalorie. Burčák jsem nikdy nevyráběl, to se mohu řádně pokadit i po jiných věcech, ale zeptal bych se zkušeného vinaře a kromě té konzervační a zlahodňovaní chemie, jděte stejnou cestou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 54  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 58 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz