sakul píše:
Obracím se opět s prosbou o radu. Je to dva týdny co jsem přešel na véceméně vařenou stravu složenou převážně z: jáhly, pohanka, patlanice, pečené brambory, lehce vařená zelenina a luštěniny. Většinou tedy hlavní vařené jídlo a aspoň trocha syrové zeleniny (salát, okurka)
Od té doby se změnilo trávení zřejmě k horšímu - vrátilo se trochu nadýmání, které dříve vymizelo (praktikoval jsem kombinovanou stravu s převahou syrové), stolice zůstala pravidelná, ale už nejde tak snadno, ale hlavně se zprasilo PH, které kromě po ránu kdy vypiji hořčík nejde přes 6.
Pozdě odpoledne a večer je vždy mezi 5 - 5.5 což je dost bída - dříve bývalo v tuto dobu 6.5 - 7.5.
Snažím se přidat aspoň trochu syrové okurky, salátů a citrónové šťávy, nakonec však pomůže až soda.
Máte nějaký tip jak i při vařené stravě krotit kyselost? Na druhou stranu potraviny co jím jsou zásadotvorné, tušíte proč je ph tak špatné? Může být příčina třeba v tom, že zkombinuji hlavní vařené jídlo se salátem? Tedy v nevhodné kombinaci potravin?
Děkuji
To je trošku složitý problém, protože i několik smíchaných zásadotvorných potravin může dělat kyselý výsledek a hlavně záleží na tom zda kvasíte, nebo ne. Pokud jste nadmutý, tak kvasíte a jste logicky překyselený, čili základ je nekvasit a tomu je potřeba podřídit všechno, tedy i chutě. Dost často pomůže vynechání kombinací, tedy monodiety a zařazení fungicidních potravin, ale rozhodně je lepší si psát deníček a na základě předchozích pozorování vyřadit jídlo, které kvasí. Dá se to vysledovat tak za měsíc, až dva a máte unikátní poznatky šité přímo na vaše tělo.