Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 1:57 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Bezinky
PříspěvekNapsal: ned zář 18, 2011 6:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
To není plně marné, ale otázkou je, jak je zamrazit, aby to bylo praktické. Chtělo by to spoustu maličkých krabiček, není to ovoce na nějakou větší konzumaci na posezení, takže ho nejde zmrazit v kilových balících.

Leda bych zkusila udělat si teď sirup, co mi vystačí třeba na 4 měsíce.. a pak si uvařit další z bezinek schovaných v mrazáku. Když šťávu hodně svařím a přidám med, tak snad v lednici chvíli vydrží.

Dobrý je datlový sirup, ten se vůbec nekazí, ani otevřený v teple. Naopak javorový sirup mi zplesnivěl.

Bezinky se vám v mrazáku budou chovat zhruba jako borůvky, tedy zůstanou téměř oddělené a sypké i po zmrazení, čili já bych se velkých sáčků zase tak nebál. Prostě s ním trochu bouchnete o stůl a máte jednotlivé kuličky, což se pak snadno dávkuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: ned zář 18, 2011 9:49 am 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Zůstanou oddělené, ale jen pokud je předtím nebudu prát ve vodě.

Ovšem ono vlastně co s nimi - i kdyby byly zamražené, tak se stejně musí uvařit, aby nebyly jedovaté. A uvařené zmražené oddělit nijak nepůjdou.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pon zář 19, 2011 11:20 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Zůstanou oddělené, ale jen pokud je předtím nebudu prát ve vodě.

Ovšem ono vlastně co s nimi - i kdyby byly zamražené, tak se stejně musí uvařit, aby nebyly jedovaté. A uvařené zmražené oddělit nijak nepůjdou.

I když je vyperete ve vodě a odcedíte před nasypáním do sáčku, tak se budou po zmrazení oddělovat, nicméně máte pravdu, že i tak je budete muset tepelně upravit, což ovšem není problém, pokud je budete třeba péci v nějakém koláči. Mnohem vhodnější varianta je sušení při vyšší teplotě, kdy splníte obě podmínky najednou, jak tepelnou úpravu, tak velice snadné skladování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: čtv zář 29, 2011 12:29 pm 
Offline

Registrován: pon zář 26, 2011 9:31 pm
Příspěvky: 16
Dělala jsem letos poprvé bezinkový likér. Všcihni mi trvdili, že je to hnus.
Takže jedna zásada - bezinky musí být dokonale zralé, nesmí tam být zelené plody - ty zřejmě způsobují ten pach po štěnicích. Bezinky jsem vyprala a odštavila na strojku na rybíz. Štáva se může dát na den do lednice, bez pokličky aby se trochu odpařila. 1 litr štávy z bezinek 3/4 kg cukru trochu zahřát na plotně, míchat a rozpustit cukr -pozor nevařit!!! Může se přidat koření jako hřebíček, skořice, a badián. Doma jsem nic nenašla tak jsem nic nepřidala. Pak jsem to toho nalila 1 litr vodky Božkov a je hotovo. Můžeme plnit do lahví od tvrdého alkoholu. Je chutný, vynikající.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: čtv zář 29, 2011 8:46 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Přikláním se spíše na stranu těch co tvrdí, že nepřevařené bezinky jsou jedovaté, neb jsem četla příspěvek od jistého vitariána, který se přiznal, že se jimi napásl přímo z keře a přiotrávil. Já jich třeba sem tam taky pár uzobnu, ale omezeně.

Pro vylepšení chuti bezinkového likéru se mi osvědčilo k němu odšťavnit trochu pěkně vyzrálých hrušek a místo vodky nalít rum. Ale to už je trošku mimo zaměření těchto stránek. Ačkoli jsem myslím v herbáři od Janči četla, že s alkoholem je bezinkový likér léčivější \</div

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2011 7:30 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
[quote="Kometa":2tjbmy9p]Přikláním se spíše na stranu těch co tvrdí, že nepřevařené bezinky jsou jedovaté, neb jsem četla příspěvek od jistého vitariána, který se přiznal, že se jimi napásl přímo z keře a přiotrávil. Já jich třeba sem tam taky pár uzobnu, ale omezeně.

Pro vylepšení chuti bezinkového likéru se mi osvědčilo k němu odšťavnit trochu pěkně vyzrálých hrušek a místo vodky nalít rum. Ale to už je trošku mimo zaměření těchto stránek. Ačkoli jsem myslím v herbáři od Janči četla, že s alkoholem je bezinkový likér léčivější \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2011 12:21 pm 
Offline

Registrován: pon zář 26, 2011 9:31 pm
Příspěvky: 16
Někde jsem četla, že se bezinky nemají tepelně upravovat, protože přijdou o vitamíny.
Pokud chcete aby se z nich vypařila tekutina, osvědčilo se mi, dát je na několik dnů do lednice a jejich objem se sníží - vypaří se voda.
Dále jsem četla, že se přidává alkohol bez příchuti - většinou jsou chemického původu, takže volba kvalitního alkoholu bez příchuti je určitě lepší.
Dnes ráno jsem si dala frtánka a ten byl vynikající!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2011 1:19 pm 
Offline

Registrován: ned led 16, 2011 12:30 am
Příspěvky: 165
Konzumní jemný líh Praha:
- 2/3 ceny jdou státu

Lékarny 250ml 60% ..... 240,-
(Větší koncentraci nechtěli prodat. Prý nesmí.)

Drogérie (Zlatnická 8 ) 1000ml 80% ..... 440,-
(http://liho-blanice.cz/eshop/product.php?id_product=17)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: sob říj 01, 2011 10:09 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Jarka73 píše:
Někde jsem četla, že se bezinky nemají tepelně upravovat, protože přijdou o vitamíny.
Pokud chcete aby se z nich vypařila tekutina, osvědčilo se mi, dát je na několik dnů do lednice a jejich objem se sníží - vypaří se voda.
Dále jsem četla, že se přidává alkohol bez příchuti - většinou jsou chemického původu, takže volba kvalitního alkoholu bez příchuti je určitě lepší.
Dnes ráno jsem si dala frtánka a ten byl vynikající!

No nevím, osobně mám s tepelně neupravenými bezinkami jenom špatné zkušenosti, po tom je blbě skoro každému.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: sob říj 01, 2011 12:56 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Bohužel mi vzorek bezinkového sirupu ponechaný v teple začal po necelých 2 týdnech kvasit \":-(\"
Tak nevím, jak dlouho budou ty 3 litry sirupu v lednici v bezpečí ...

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: ned říj 02, 2011 7:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Bohužel mi vzorek bezinkového sirupu ponechaný v teple začal po necelých 2 týdnech kvasit \":-(\"
Tak nevím, jak dlouho budou ty 3 litry sirupu v lednici v bezpečí ...

Nasypte do toho pořádnou dávku práškového céčka a máte to jisté na dlouhou dobu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: ned led 08, 2012 6:53 pm 
Offline

Registrován: ned led 08, 2012 6:45 pm
Příspěvky: 11
recept teda bohužel nemám avšak šťáva z černého bezu to je lahoda. \"8)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pon led 09, 2012 12:08 am 
Offline

Registrován: stř srp 10, 2011 10:53 am
Příspěvky: 25
Se syrovými bezinkami máme také špatné zkušenosti. Přesto je stále zpracovávám, ale vždy tepelně upravuji. Letos /vlastně vloni/ jsem dělala s bezinkami vynikající marmeládu. Poměr je 1/2 hrušek, druhou polovinu tvoří švestky a bezinky a to cca půl na půl, ale když jsem měla velmi sladké až přezrálé švestky, tak bezinek jsem dala i víc. Hrušky pomeleme na masovém strojku a necháme přejít varem. Švestky odpeckujeme, rovněž pomeleme a rozvaříme. Bezinky ručně otrháme, dbáme na to, aby byly dobře zralé a každou zelenou nebo jen částečně zralou odstraníme, v hrnci je pomačkáme mačkátkem na brambory a rozvaříme. Pokud chceme marmeládu jemnou, vše přepasírujeme. Pokud nám nevadí hrubší konzistence, ponecháme tak. Všechno spojíme a cukr přidáme dle chuti, případně dochutíme citronovou šťávou. My měli tak sladké hrušky, že jsme cukr vůbec nepřidávali, jen citronovou šťávu. Marmeláda je vynikající na palačinky, do bílého jogurtu, na pomazání moučníků apod. Přidávám ji dokonce i do cuketové buchty, kterou dělám bez mouky, jen s mletými ořechy a místo cukru přidávám nasekané rozinky, datle a tuto marmeládu.
Je to velmi chutné a jak doufám, menší zlo, než kynuté a moučné pečivo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: pon led 09, 2012 2:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
vlasta-110 píše:
Se syrovými bezinkami máme také špatné zkušenosti. Přesto je stále zpracovávám, ale vždy tepelně upravuji. Letos /vlastně vloni/ jsem dělala s bezinkami vynikající marmeládu. Poměr je 1/2 hrušek, druhou polovinu tvoří švestky a bezinky a to cca půl na půl, ale když jsem měla velmi sladké až přezrálé švestky, tak bezinek jsem dala i víc. Hrušky pomeleme na masovém strojku a necháme přejít varem. Švestky odpeckujeme, rovněž pomeleme a rozvaříme. Bezinky ručně otrháme, dbáme na to, aby byly dobře zralé a každou zelenou nebo jen částečně zralou odstraníme, v hrnci je pomačkáme mačkátkem na brambory a rozvaříme. Pokud chceme marmeládu jemnou, vše přepasírujeme. Pokud nám nevadí hrubší konzistence, ponecháme tak. Všechno spojíme a cukr přidáme dle chuti, případně dochutíme citronovou šťávou. My měli tak sladké hrušky, že jsme cukr vůbec nepřidávali, jen citronovou šťávu. Marmeláda je vynikající na palačinky, do bílého jogurtu, na pomazání moučníků apod. Přidávám ji dokonce i do cuketové buchty, kterou dělám bez mouky, jen s mletými ořechy a místo cukru přidávám nasekané rozinky, datle a tuto marmeládu.
Je to velmi chutné a jak doufám, menší zlo, než kynuté a moučné pečivo.

Je tam všude velmi vysoký obsah sacharidů, ale pokud nemá člověk potíže s kvasinkou, tak určitě dobré.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Černý bez
PříspěvekNapsal: úte čer 05, 2012 9:01 am 
Offline

Registrován: úte led 03, 2012 1:53 pm
Příspěvky: 20
Chtěla bych zkusit sirup z černého bezu, dostala jsem recept - převařit 2 litry vody, nechat vychladnout a rozmíchat 1 balení kyseliny citronové (80g), nechat v tom louhovat 25-30 květů bezu 24 hodin. Poté slít, výluh převařit s 2kg cukru (do rozpuštění cukru). Nalít do flašek a hotovo.
Napadlo mě, jestli by se cukr nedal nahradit práškovou stévií a kolik by asi té stévie mělo být (na 2kg cukru). Napadl mě i xylitol, ale to by byla drahá šťáva. Nebo to nechat s hnědým cukrem? Pan Jarda tu navrhoval práškové Cčko - měla bych dát místo kys. citronové nebo je to jedno?
Chci to pro děti. Já bych se utopila v kvasince.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz