vlasta-110 píše:
Se syrovými bezinkami máme také špatné zkušenosti. Přesto je stále zpracovávám, ale vždy tepelně upravuji. Letos /vlastně vloni/ jsem dělala s bezinkami vynikající marmeládu. Poměr je 1/2 hrušek, druhou polovinu tvoří švestky a bezinky a to cca půl na půl, ale když jsem měla velmi sladké až přezrálé švestky, tak bezinek jsem dala i víc. Hrušky pomeleme na masovém strojku a necháme přejít varem. Švestky odpeckujeme, rovněž pomeleme a rozvaříme. Bezinky ručně otrháme, dbáme na to, aby byly dobře zralé a každou zelenou nebo jen částečně zralou odstraníme, v hrnci je pomačkáme mačkátkem na brambory a rozvaříme. Pokud chceme marmeládu jemnou, vše přepasírujeme. Pokud nám nevadí hrubší konzistence, ponecháme tak. Všechno spojíme a cukr přidáme dle chuti, případně dochutíme citronovou šťávou. My měli tak sladké hrušky, že jsme cukr vůbec nepřidávali, jen citronovou šťávu. Marmeláda je vynikající na palačinky, do bílého jogurtu, na pomazání moučníků apod. Přidávám ji dokonce i do cuketové buchty, kterou dělám bez mouky, jen s mletými ořechy a místo cukru přidávám nasekané rozinky, datle a tuto marmeládu.
Je to velmi chutné a jak doufám, menší zlo, než kynuté a moučné pečivo.
Je tam všude velmi vysoký obsah sacharidů, ale pokud nemá člověk potíže s kvasinkou, tak určitě dobré.