ravima píše:
zajímavá logika
Ten zbytek je samozřejmě chlor. Např. himalájská sůl obsahuje pouze cca 96% chloridu sodného a 4% jsou jiné minerály, což je obrovský rozdíl oproti obyčejné rafinované soli.
Ak by to bolo tak ako hovoríš, a himalájska soľ obsahovala 96% chloridu sodného a zbytkové 4 percentá iných "chloridových minerálov", tak potom by 40 gramov (=4% z obsahu 1000g) "rôznych minerálových chloridov" nachádzajúcich sa v 1kg himalájskej soli stálo okolo 100SK = 3,3€, čo by bolo TROCHU PREDRAŽENÉ, nemyslíš ?
Alebo - možno máš pravdu, lebo si uvedomujem, že aj chlorid draselný v dávke 100g neobsahuje 100g draslíka (no do kelu... pomýlil som sa...
), a chlorid horečnatý obsahuje ešte menší zlomok horčíka v 100g chloridu horečnatého...
Ale.... ak himalájska soľ obsahuje LEN 4% minerálových chloridov (mimo chloridu sodného), tak skutočná "hmotnosť" iných minerálov (odsprostených od chlóru) v 100g himalájskej soli bude približne 1-1,2g (odhadom, lebo každý chlorid má iné zastúpenie chlóru, viď veľký rozdiel medzi chloridom draselným a chloridom horečnatým v obsahu pevnej zložky ich minerálu)...
Z toho vyplýva, že 1 - 1,2g "pozliepancov čistých minerálov" (obsiahnutých v 100g himalájskej soli) stojí okolo 35centov.
Do jedného kúpeľa Jarda odporúča dať 40g himalájskej soli = zhruba 500mg (miligramov) "pozliepancov čistých minerálov". Voda v kúpeli vo vani má obsah 100 litrov. Koľko percent z tých 500mg "pozliepancov minerálov" sa vstrebe do tela za 1 hodinu (čo je už nadlimit, lebo bežne sa odporúčajú 15-30 minútové kúpele - ak sa jedná o nasycovanie kúpele, a nie detoxikačné) kúpeľa ? ... 20% ? To bude 100mg "pozliepancov minerálov" ? Z toho sa to bude deliť na 20 rôznych druhov minerálov, a každý dostaneme "v kvantite" (v priemere, je mi jasné, že nie sú obsiahnuté v rovnakom množstve a každý potrebujeme v inom množstve...) 5 miligramov ?
... Má vôbec himalájska soľ v tomto prípade taký valný význam pri jej konzumácii ? Lebo také 4 štipky (čo by mohli stačiť na deň) majú zhruba 1 GRAM, a 1-1,5% z jedného gramu je 10-15 miligramov "pozliepancov minerálov" zo soli denne... A nakoľko sa také minerály v tele asi ťažko budú ukladať v celkovom množstve (lebo oni sa majú hlavne využívať na rôzne procesy v organizme - aby boli tie procesy kvalitnejšie), tak... z toho mi vyplýva, že je to (minimálne v oblasti solenia potravín) zbytočné...
dieta