gonzales01 píše:
Nevíte někdo kolik dní max. vydrží kozí nepasterizované mléko v lednici? Dělám kefír z čerstvě nadojeného nepasterizovaného (chovatel mi kladl na srdce ať ho radši pasterizuju na 72st) kozího mléka a teď odebírám zásobu mléka tak na tři dny a mléko "kefíruju" postupně, mléko se mi zdá i ten třetí den v lednici chuťově stejně dobré, nechci ho zbytečně zamrazovat.
Dětem víc chutná hustější kefír, funguje na zvýšení hustoty kozího kefíru delší dozrávání v lednici?
Neskúšala som koľko vydrží kozie mliečko v ľadničke, ja ho hneď ako ho doveziem, dám kefírovať. Ak chceš mať hustý kefír, nechaj ho 2-3 dni v ľadničke a potom vylož cca na 5-6 hodín na linku do tepla. Bude hustý a výborný.
Tie dni v ľadničke musíš vyskúšať, závisí to od toho koľko kefíriek máš. Keď je ich namnožených viac, spravia kefír skôr, keď menej doba v ľadničke sa predĺži na tak dlho, až začne mať jemne kyselkavú chuť. Ale nikdy nedosiahneš väčšiu hustotu kefíru, ako je kozie mlieko schopné dosiahnuť tým, že by si ho nechal spraviť iba v ľadničke. Nebude hustejší keď necháš kefírky dlhšie pracovať, iba kyslejší.