Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 11:51 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát lis 29, 2013 10:43 am 
Offline

Registrován: stř črc 03, 2013 6:54 pm
Příspěvky: 32
to TomasV: Jasně, proč ne. Zatím kupuji tento, protože si myslím, že je to dobrý jogurt, pokud mě někdo vysvětlí, že tomu tak není, začnu si klidně vyrábět doma.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř led 08, 2014 9:52 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
Pridam moji uz vice nez rocni zkusenost s kefirem:

Kefirky uz mam druhou odrudu a obe jsou dosti podobne i pres to, ze kazda sou z jineho kontinentu. Obe varky jsou velmi velmi hodne kdyz je necham treba 2 tydny v lednici spat nebo jim na stridacku micham smetanu nebo obyc mleko. Vetsi problemy maji paradoxne kdyz jim stridam kozi a kravske mleko.

Hodne sem experimentoval s mandlovym a kokosovym mlekem (oboje cerstve delane doma) a vysledky byly docela slusne. Pro potencialni zajemce:

Kokosovy kefir
1 hrnek kokosu
2 hrnky vody
Rozmixovat, zcedit a pridat kefirky. Postup potom je dosti podobny a chce to ochutnavat a cuchat kdy uz je varka hotova. Kysane kokosove mleko ma docela slusny projimavy ucinky oproti normalnimu kefiru \":)\" Po jedne davce kokosoveho mleka je dobre houbicky zase vratit do kravskeho mleka na jednu normal davku a pak zase na preskacku do kokosoveho.

Nejlepsi tip, ktery jsem ale nasel na netu je tzv."sekundarni fermentace". Neni to pouhe ulezeni kefiru v lednici. Je potreba (optimalne) citron nebo pomerance (chemicky NEosetrena kura), ktery sou oloupe a spolu s par platky duziny se daji do kefiru na 4 az 12 hodin. Vysledna chut kefiru je naprosto bozi a kefir potom chutnal i pritelce, ktera ho normalne nepije. Podobnym zpusobem sem zkousel sekundarne infikovat i dalsi varky kefiru a moc dobrou chut sem dosahnul s par kostkami ananasu nebo jahod, ale klasicky citron je vitez. Docela narez je i par kousku cibule a strouzku cesneku.

Jinak sekundarni fermentace v pokojove teplote je proveditelna i bez pridani dalsich surovin a podle Dona (jeden z expertu na kefiru) to hodne navysuje nutricni hodnotu kefiru a vyuzitelnost ruznych latek/vitaminu atd. Takze kefir aspon par hodin po scezeni nechat na kuchynske lince.

Anglicky zdroj na sekudarni fermentacihttp://www.culturedfoodlife.com/how-to-second-ferment-kefir/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob úno 15, 2014 5:13 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Petr22 píše:
to martina72: raději bez komentáře
to Jarda: prosím o Vaši odpověď, přestal jsem pít zcela mléko, začal jsem pít kefír z tibetské houby, ale jogurtu se mi vzdát nechce, proto bych rád znal Váš názor, zda je možno tento bílý jogurt považovat za zdraví neškodný, díky.

Tak asi jde o nejlepší variantu z těch sériově vyráběných, ovšem ty ani zdaleka nemůžete srovnávat s doma vyrobeným produktem. Pokud chcete opravdu kvalitu, tak si ho prostě vyrábějte, není to zase tak složité.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob úno 15, 2014 5:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Tom Kořenek píše:
Pridam moji uz vice nez rocni zkusenost s kefirem:

Kefirky uz mam druhou odrudu a obe jsou dosti podobne i pres to, ze kazda sou z jineho kontinentu. Obe varky jsou velmi velmi hodne kdyz je necham treba 2 tydny v lednici spat nebo jim na stridacku micham smetanu nebo obyc mleko. Vetsi problemy maji paradoxne kdyz jim stridam kozi a kravske mleko.

Hodne sem experimentoval s mandlovym a kokosovym mlekem (oboje cerstve delane doma) a vysledky byly docela slusne. Pro potencialni zajemce:

Kokosovy kefir
1 hrnek kokosu
2 hrnky vody
Rozmixovat, zcedit a pridat kefirky. Postup potom je dosti podobny a chce to ochutnavat a cuchat kdy uz je varka hotova. Kysane kokosove mleko ma docela slusny projimavy ucinky oproti normalnimu kefiru \":)\" Po jedne davce kokosoveho mleka je dobre houbicky zase vratit do kravskeho mleka na jednu normal davku a pak zase na preskacku do kokosoveho.

Nejlepsi tip, ktery jsem ale nasel na netu je tzv."sekundarni fermentace". Neni to pouhe ulezeni kefiru v lednici. Je potreba (optimalne) citron nebo pomerance (chemicky NEosetrena kura), ktery sou oloupe a spolu s par platky duziny se daji do kefiru na 4 az 12 hodin. Vysledna chut kefiru je naprosto bozi a kefir potom chutnal i pritelce, ktera ho normalne nepije. Podobnym zpusobem sem zkousel sekundarne infikovat i dalsi varky kefiru a moc dobrou chut sem dosahnul s par kostkami ananasu nebo jahod, ale klasicky citron je vitez. Docela narez je i par kousku cibule a strouzku cesneku.

Jinak sekundarni fermentace v pokojove teplote je proveditelna i bez pridani dalsich surovin a podle Dona (jeden z expertu na kefiru) to hodne navysuje nutricni hodnotu kefiru a vyuzitelnost ruznych latek/vitaminu atd. Takze kefir aspon par hodin po scezeni nechat na kuchynske lince.

Anglicky zdroj na sekudarni fermentacihttp://www.culturedfoodlife.com/how-to-second-ferment-kefir/

Velice zajímavé návody, určitě stojí za vyzkoušení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob bře 22, 2014 6:27 pm 
Offline

Registrován: pon lis 14, 2011 11:35 am
Příspěvky: 6
Dobrý den.Chcem sa opýtať.Robím si kefír z hubičiek asi tri tyždne.Používam surové kravské mlieko od farmára,kefír sa urobil krásne do 24 hodín bol pekne hustý mierne nakyslý ale minule som zohnal kozie mlieko tiež čerstvé a tam mi kefír nechce zhustnúť ani po dvoch dnoch jehusty,je taky riedky ale chutí kyslejšie ako z kravského.Je to nejak zle čo robím?Mlieko je čerstvé a nemá žiadny zvláštny zápach.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 26, 2014 5:42 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
čimo píše:
Dobrý den.Chcem sa opýtať.Robím si kefír z hubičiek asi tri tyždne.Používam surové kravské mlieko od farmára,kefír sa urobil krásne do 24 hodín bol pekne hustý mierne nakyslý ale minule som zohnal kozie mlieko tiež čerstvé a tam mi kefír nechce zhustnúť ani po dvoch dnoch jehusty,je taky riedky ale chutí kyslejšie ako z kravského.Je to nejak zle čo robím?Mlieko je čerstvé a nemá žiadny zvláštny zápach.

V tom není problém, kozí mléko se chová trochu jinak a kefír je opravdu trochu řidší, ale na kvalitě nijak neztrácí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned dub 27, 2014 11:10 am 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Kozí mléko je taknějak méně lepivé, méně houstne, má jiný podíl tuku a jinou kvalitu tuku, laicky řečeno. Obecně jsou z něj věci řidší, vláčnější, hebčí, o mnoho chutnější než z kravského mléka. Je také mnohem lépe stravitelné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv kvě 22, 2014 10:46 pm 
Offline

Registrován: pon dub 15, 2013 10:52 pm
Příspěvky: 6
Jarda píše:
V tom není problém, kozí mléko se chová trochu jinak a kefír je opravdu trochu řidší, ale na kvalitě nijak neztrácí.

Dobrý den, já si dělám kefír z mléka z obchodu obyčejného, kravského. Mám to pořád v lednici a kefír je hotový tak za tři dny.Někdy je hodně sražený a je tam hodně syrovátky.Myslíte, že kefír z tohoto mléka je dobrý, prospěšný pro zdraví nebo ne?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob čer 07, 2014 8:32 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jára píše:
Dobrý den, já si dělám kefír z mléka z obchodu obyčejného, kravského. Mám to pořád v lednici a kefír je hotový tak za tři dny.Někdy je hodně sražený a je tam hodně syrovátky.Myslíte, že kefír z tohoto mléka je dobrý, prospěšný pro zdraví nebo ne?

Nepředpokládám, že by v tom byl nějaký problém, kefírky jsou schopné zpracovat obdivuhodně širokou kvalitu různého mléka a dokonce makají i v UHT, to jsem vyzkoušel na dovolené v Černé Hoře a fungovalo vše perfektně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv črc 10, 2014 3:37 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2012 4:49 pm
Příspěvky: 87
Takze jsem opet trochu experimentoval a muzu se podelit o nove poznaky s mlecnym kefirem. Tedy nejde ani tak o mlecny kefir, ale o samotne krystalky/chuchvalce/zrna.
Houba umi naprosto bez problemu zpracovat temer jakykoliv cukr!
Moje dosavadni experimenty:
1) Jablecny most/cider: Cerstve vymackana jablecna stava v mnozstvi 1 litr a cca 2 lzice kefirek. Nekolik dnu zrani a ma to skvelou chut. Je dobre prubezne ochutnavat a ukoncit kvaseni v bode, kdy nam chutna akorat. Ma to spoustu bublinek, je to nakysle a malinko nasladle (samozrejme to ovlivni odruda jablek, kterou pouzijete). Pokud pouzijete uzaviratelnou nadobu tak to bude potom vic bublinkovat \":)\"

2) Zazvorova limca: 5% nastrohaneho zazvoru, 10 - 20% zdroje cukru (pouzil sem melasu a palmovy cukr) a zbytek voda. Opet zhruba 2 lzice kefirek na cca litr roztoku a zralo to docela dlouho (cca tyden), ale chut je naprosto skvela. jestli mate radi zazvorove pivo/limonadu tak tohle je naprosto primitivni zpusob jak si ji pripravovat doma z vlastnich surovin a dokonce ve vysledku to ma minimum cukru.

V blizke dobe se chystam na pomerancovou a grapefruitovou limcu, takze uvidime.

Dulezita informace: Mlecne kefirky potrebuji vzdy mleko. Pokud je tedy pouzijete na nejaky experiment tak je potom minimalne na 2 varky vratte do mleka. Jinak receno : 1 varka experimentu a potom minimalne dvakrat mleko/smetana.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned črc 27, 2014 9:02 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Tom Kořenek píše:
Takze jsem opet trochu experimentoval a muzu se podelit o nove poznaky s mlecnym kefirem. Tedy nejde ani tak o mlecny kefir, ale o samotne krystalky/chuchvalce/zrna.
Houba umi naprosto bez problemu zpracovat temer jakykoliv cukr!
Moje dosavadni experimenty:
1) Jablecny most/cider: Cerstve vymackana jablecna stava v mnozstvi 1 litr a cca 2 lzice kefirek. Nekolik dnu zrani a ma to skvelou chut. Je dobre prubezne ochutnavat a ukoncit kvaseni v bode, kdy nam chutna akorat. Ma to spoustu bublinek, je to nakysle a malinko nasladle (samozrejme to ovlivni odruda jablek, kterou pouzijete). Pokud pouzijete uzaviratelnou nadobu tak to bude potom vic bublinkovat \":)\"

2) Zazvorova limca: 5% nastrohaneho zazvoru, 10 - 20% zdroje cukru (pouzil sem melasu a palmovy cukr) a zbytek voda. Opet zhruba 2 lzice kefirek na cca litr roztoku a zralo to docela dlouho (cca tyden), ale chut je naprosto skvela. jestli mate radi zazvorove pivo/limonadu tak tohle je naprosto primitivni zpusob jak si ji pripravovat doma z vlastnich surovin a dokonce ve vysledku to ma minimum cukru.

V blizke dobe se chystam na pomerancovou a grapefruitovou limcu, takze uvidime.

Dulezita informace: Mlecne kefirky potrebuji vzdy mleko. Pokud je tedy pouzijete na nejaky experiment tak je potom minimalne na 2 varky vratte do mleka. Jinak receno : 1 varka experimentu a potom minimalne dvakrat mleko/smetana.

Inspirativní informace, to jsem nikdy nezkoušel, ale zní to dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv črc 31, 2014 10:31 pm 
Offline

Registrován: úte čer 11, 2013 11:31 am
Příspěvky: 72
Zdravím Vás. Chtěl bych začít s domácí výrobou kefíru z tibetské houby. Neměl byste někdo kefírky na prodej? ( jsem z Prahy )

díky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob srp 16, 2014 4:02 pm 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
Dobrý den,
je nepasterizované zkvašené kozí mléko zdravé(bez přidání kultůr, prostě když ho jen nechám pár dní v teple) ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob zář 06, 2014 9:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
jimikluk píše:
Zdravím Vás. Chtěl bych začít s domácí výrobou kefíru z tibetské houby. Neměl byste někdo kefírky na prodej? ( jsem z Prahy )

díky!

Na konci fóra je fórum Inzerce a dobré tipy a v něm je vlákno o kefírkách, kde je občas někdo nabízí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob zář 06, 2014 9:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
derkel píše:
Dobrý den,
je nepasterizované zkvašené kozí mléko zdravé(bez přidání kultůr, prostě když ho jen nechám pár dní v teple) ?

Tak určitě ano, zkyslé mléko ale bakterie obsahuje, jinak by asi nezkyslo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz