Dostal som zadarmo ("keď dávajú ber, keď bijú utekaj") keramický súdok. Chcem sa opýtať tých, ktorí fermentujú kapustu ap., ako ho čistíte? Mám obavu, že vriaca voda ho praskne. Savo je asi extrém? Any idea??
Tiež napíšem moju skúsenost: milujem kys. kapustu
. Rád ju nakladám, baví ma to, chutí mi jej kyselosť. Áno, prichádza ALE
. Strašne ma "upcháva". Všetci, koho poznám, krútia hlavou, že je to nemožné - lebo kapusta by mala mať presne opačný efekt (aplikuje sa na zápchu). Mám na mysli surovú, neprevarenú fermentovanú bielu kapustu s trochou červenej repy (nie je plesnivá samozrejme, nezapácha, nesvieti farbami ako semafór), takže je taká ružovkastá alebo silno ružová (podľa obsahu repy). Skúsim konzumovať prevarenú. Any idea??
Btw. s fermentovaným pickles (červená repa, mrkva, uhorky "kvašáky") problém nemám - čiže všetko, čo musím rozkúsať (kys. kapusta je mäkká). Zrejme nakladám kapustu posledný rok a zostanem pri pickles (pre fanatikov: to neznamená, že kimcchi, kys. kapusta sú ZLO - pre 98 % ľudí je to zázrak a skvelý zdroj vit. C...)